Nemci in Poljaki so na 7. tekmovalni dan poskrbeli za prvi remi brez zadetkov na letošnjem evropskem prvenstvu v nogometu. Foto: Reuters
Nemci in Poljaki so na 7. tekmovalni dan poskrbeli za prvi remi brez zadetkov na letošnjem evropskem prvenstvu v nogometu. Foto: Reuters
Arkadiusz Milik
Arkadiusz Milik je na začetku drugega polčasa zapravil najlepšo priložnost Poljske na tekmi. Foto: Reuters
Mario Götze
Mario Götze je v uvodnih minutah drugega polčasa takole nastreljal opreznega Lukasza Fabianskega. Foto: Reuters

Nemci so bili pred obračunom na Stade de Franceu favoriti, a tega na zelenici niso potrdili z zmago. Srečanje so začeli suvereno, hitro so si priigrali nekaj (pol)priložnosti, v nadaljevanju pa so popustili in Poljakom dovolili kar precej izletov v svoj kazenski prostor.

Poljski nogometaši so bili nekoliko nevarnejši, a na srečo varovancev Joachima Löwa so bili hkrati tudi zelo neučinkoviti. Še posebej napadalec Ajaxa Arkadiusz Milik, ki se je nekajkrat znašel v imenitnem položaju, vendar nikakor ni našel poti v mrežo. Nemčija je nazadnje tekmo brez zadetkov odigrala pred dvema letoma, in sicer na prijateljskem srečanju prav s Poljsko.

Nemci hitro začeli napadati
Nemci so bili v uvodnih minutah srečanja boljši nasprotnik. Hitro so prevzeli pobudo na zelenici in Poljake pritisnili na njihovo polovico. Že v 4. minuti je do prve priložnosti prišel Mario Götze, ki je po predložku z leve strani z glavo meril previsoko, kmalu zatem je z razdalje poskusil še Jonas Hector, a neuspešno. Poljaki so stežka prihajali do posesti, tudi ko so z žogo oddrveli v napad, jih je ustavila že oprezna nemška vezna linija. V 16. minuti je Thomas Müller uspešno preigraval na levi strani in podal na rob kazenskega prostora, kjer je Toni Kroos sprožil mimo desne vratnice Lukasza Fabianskega.


Poljaki vendarle vzpostavili ravnovesje

V drugi polovici prvega polčasa je varovancem Adama Nawalke le uspelo vzpostaviti ravnovesje na sredini igrišča, nanizali so vrsto uspešnih kratkih podaj, priigrali so si tudi dve priložnosti - obe v 21. minuti. Najprej je Robert Lewandowski streljal z roba kazenskega prostora, a je njegov strel blokiral Benedikt Höwedes, že naslednji hip je poskusil Milik in nastreljal Matsa Hummelsa. Do odmora sta ekipi igrali dokaj pasivno, v napadu je bilo preveč netočnih podaj, tik pred iztekom rednega dela prvih 45 minut je z razdalje poskusil še Sami Khedira in okroglo usnje poslal krepko mimo desne vratnice Fabianskega.

Milik zapravil izjemno priložnost
Uvodne minute nadaljevanja so bile zelo pestre. Namreč, že takoj so Poljaki zapravili izjemno priložnost. Z desne strani je odličen predložek pred vrata poslal Kamil Grosicki, tam pa je Milik z glavo zgrešil žogo, sicer bi Poljaki zagotovo povedli, saj je bil Manuel Neuer že premagan. Takoj zatem je na drugi strani igrišča Götze nastreljal Fabianskega. Poljaki se niso ustrašili aktualnih svetovnih prvakov, še naprej so pritiskali na nemška vrata, obramba elfa je imela nemalo preglavic.

Poljaki nevarnejši, a neučinkoviti
Po slabi uri igre je Müller storil prekršek nad Grzegorzem Krychowiakom, s prostega strela je s 26 metrov sprožil Milik in žogo poslal dober meter mimo desne vratnice vratarja Neuerja. Takoj zatem so si Nemci privoščili napako v obrambi, povsem sam je proti golu stekel Lewandowski, v zadnjem trenutku je strel kapetanu poljske reprezentance blokiral Jerome Boateng. Poljski napadi so se nadaljevali, v 69. minuti je sledila nova lepo izvedena akcija, nemška obramba je bila že izigrana, a je Milik z dobrih desetih metrov zgrešil žogo. Nekaj sekund pozneje je Mesut Özil z razdalje ogrel dlani Fabianskega.

Do konca tekme so Poljaki še dvakrat zapretili s prostega strela. Najprej je v 85. minuti Grosicki z neposrednim strelom proti Neuerjevim vratom meril previsoko, tri minute pozneje je z nizko podajo z leve strani na prvo vratnico poskusil še Milik, a so se Nemci ubranili.


Skupina C, 2. krog:
NEMČIJA - POLJSKA 0:0
73.648 gledalcev

UKRAJINA - SEVERNA IRSKA 0:2 (0:0)
42.000; McAuley 49., McGinn 96.

Lestvica:                           
NEMČIJA            2  1 1 0  2:0   4
POLJSKA            2  1 1 0  1:0   4
SEVERNA IRSKA      2  1 0 1  2:1   3
UKRAJINA           2  0 0 2  0:4   0