Amadej Maroša (levo) se je prejšnji četrtek v 95. minuti takole veselil zadetka za zmago s 3:0 nad Aarhusom. Foto: www.alesfevzer.com
Amadej Maroša (levo) se je prejšnji četrtek v 95. minuti takole veselil zadetka za zmago s 3:0 nad Aarhusom. Foto: www.alesfevzer.com

24-kratni nizozemski prvak, ki je poleg številnih reprezentantov Oranja vzgajal tudi legendarna Brazilca Romaria in Ronalda, ima v Evropi nekaj sijajnih dosežkov. Vrhunec je bil seveda naslov evropskega prvaka leta 1988. Sobočani bodo v 3. predkrogu Evropske lige poskušali njegovo letošnjo evropsko pot ustaviti že na prvi oviri.

Več o pričakovanjih in načrtih Mure pred drevišnjim obračunom nam je razkril Amadej Maroša, ki je bil v pretekli sezoni s 13 zadetki najboljši strelec čarno-bejlih v Prvi ligi TS. Na začetku letošnje sezone mu je nagajala poškodba hrbta, na zadnjih dveh tekmah pa je nakazal, da znova prihaja v pravo formo, saj je zatresel mrežo tako proti Aarhusu kot proti Gorici.

26-letnik iz Melincev (oziroma Melinec) je prve nogometne korake pri Muri naredil pri sedmih letih. Nato je odrastel v fanta, ki je v sezoni 2011/12 v slovenski mladinski ligi na 28 tekmah dosegel 19 golov in bil drugi strelec lige, v kateri so tedaj med drugim igrali Benjamin Verbič, Miha Zajc, Leo Štulac, Rudi Požeg Vancaš, Nik Kapun in Aleks Pihler.

Na Fazaneriji je marca 2013 debitiral tudi v članski prvi ligi, nato pa se je po propadu Mure za tri leta preselil v Beltince v tretjo ligo, vmes en mesec igral čez mejo za Fehring v avstrijski peti ligi in odigral celo tri tekme v drugi slovenski ligi dvoranskega nogometa.

Pred štirimi leti se je vrnil k Muri in od takrat dalje je eden izmed zaščitnih znakov njenih uspehov. Z njim smo se pogovarjali v sredo popoldne.


Amadej, za začetek ne moremo mimo vprašanja, ali ste že prejeli izide testiranja na novi koronavirus, ki ste ga opravili po torkovem treningu?
Da, nihče ni bil pozitiven, na tekmi proti PSV-ju bomo v popolni postavi. Ni prijeten občutek, ko čakaš na izide testov, toda s tem se moramo sprijazniti. Če bi bil kdo pozitiven, bi za to izvedeli že pred dopoldanskim treningom, ki sicer ni bil zadnji. Na dan tekme bomo opravili še en lažji trening.

Trening so si v sredo ogledali tudi vaši zvesti navijači Black Gringosi.
To je bila lepa spodbuda, žal pa ne bodo mogli v živo spremljati tekme. Ko navijačev ni na tribunah, gotovo nekaj manjka, in ni to to. Vem pa, da bodo navijali v številnih lokalih. V mestu se čuti, da gre za veliko tekmo.

PSV Eindhoven je nizozemsko prvenstvo začel z dvema zmagama. V prvem krogu je v gosteh s 3:1 premagal Groningen. V soboto je bil doma z 2:1 boljši od Emmna, zmagoviti gol je padel v 94. minuti.

Trener je v tej sezoni postal Nemec Roger Schmidt, ki ga v Sloveniji najbolj poznamo po tem, da je pod njegovim vodstvom pri Salzburgu in Bayerju iz Leverkusna blestel Kevin Kampl. Izraelski golgeter Eran Zahavi, ki je v nedeljo podpisal dveletno pogodbo, ni pripotoval v Slovenijo.

Nizozemci so nastanjeni v Mariboru in pred tekmo ne bodo trenirali na zelenici Fazanerije.

Kakšen je sicer zdravstveni karton v vaši ekipi?
Matic Maruško je še vedno poškodovan in ne bo mogel igrati. Drugi smo zdravi.

Na začetku sezone ste tudi sami imeli težave. Za kaj točno je šlo?
Imel sem težave s hrbtom oziroma mišicami ob križu. Zategnjene so bile, kar mi je povzročalo velike bolečine. Na enem izmed treningov sem se "preforsiral". Naslednji dan sem še poskušal trenirati, a je bilo vedno slabše, zato pred potjo na tekmo proti Nömme Kaljuju v Talin pet dni nisem čisto nič treniral. S terapijami se je stanje izboljšalo in zdaj sem znova stoodstotno pripravljen. S takimi težavami sem se srečal prvič.

V pretekli sezoni niste manjkali niti na eni tekmi, igrali ste prav na vseh 43 srečanjih Mure v treh tekmovanjih! Je težko opazovati tekmo s klopi, kot se vam je zgodilo pred desetimi dnevi v Stožicah?
Bilo je majhno presenečenje, ker nisem igral proti Olimpiji, a trener se je tako odločil. Na vsakem treningu se poskušaš dokazati, da bi igral, toda včasih je pač tako, da se trener odloči za drugačno taktiko ali kaj podobnega. Trenutno smo res v dobri formi, šest tekem že nismo prejeli zadetka.

Junijsko slavje po zmagi v finalu Pokala Slovenije nad Nafto na Brdu pri Kranju. Foto: www.alesfevzer.com
Junijsko slavje po zmagi v finalu Pokala Slovenije nad Nafto na Brdu pri Kranju. Foto: www.alesfevzer.com

Proti Aarhusu ste prejšnji četrtek dosegli atraktiven gol s peto in potrdili zmago, čeprav ste bili na igrišču vsega nekaj minut. V nedeljo ste s kapetanskim trakom na roki zadeli 11-metrovko za zmago nad Gorico. Zdaj je pred vami največji izziv. Kako so potekale priprave na PSV?
Poskušamo se ne obremenjevati s tem, kdo prihaja v Mursko Soboto. Trenirali smo, kot da bi bil na drugi strani "normalen" tekmec. PSV bo čvrst in agresiven, verjetno bo izvajal veliko presinga, zato smo se pripravljali na hitro igro in agresivnost. Naredili bomo vse, da bi bil izid pozitiven. Poskušali bomo izkoristiti svoje principe v igri in zmagati. Prepričan sem, da Nizozemcem ne bo lahko.

Kaj menite, da so njihove dobre stvari in kaj slabosti?
So mlada ekipa z veliko talenta, a nimajo še velikih izkušenj. Brez dvoma so kakovostna ekipa, v napadu imajo zelo hitre in nevarne igralce. Nobenega posebej ne bi izpostavljal, vsi imajo možnosti za prihodnost. Gotovo pa imajo tudi kakšno slabost, a o tem zdaj ne bi razpravljal. Upam, da ne bodo imeli svojega dne.

Trener PSV-ja Schmidt opazil, da je Mura proti Gorici spočila nosilce igre

Se spominjate PSV-ja iz svojega otroštva? Ko ste bili stari 11 let, so preživljali enega izmed svojih vrhuncev in pod vodstvom Guusa Hiddinka leta 2005 igrali v polfinalu Lige prvakov proti Milanu. Tedaj so za las ostali brez finala.
Ne, ne spomnim se, da so bili tako uspešni. Ko pomislim na Nizozemsko, se mi v misli vedno najprej prikrade Ajax. Vem pa, da ima tudi PSV bogato tradicijo in da je osvojil veliko lovorik.

Ko je Mura nazadnje igrala proti tako slovitemu tekmecu, leta 2012 proti Laziu, ste bili pri mladincih njen najboljši strelec.
Da, v tisti sezoni sem treniral tudi s člani in nato spomladi dobil prvo priložnost za igro v prvi ligi. V kvalifikacijah za Evropsko ligo pa sem si tedaj na tribuni ogledal vse domače tekme, tudi tisto v Ljudskem vrtu proti Laziu.

V živo ste torej lahko opazovali velemojstra Miroslava Kloseja, ki je takrat igral za sinjemodre iz Rima in velja za enega izmed najboljših napadalcev v zgodovini. Kateri napadalec je sicer najbolj po vašem okusu?
Kot igralec mi je najbolj všeč Neymar, kot napadalec pa Ibrahimović. Kjer koli je igral, je osvajal lovorike. Zaradi tega ga še posebej cenim.

Ste tudi oboževalec kakšnega kluba?
Da, tu je na prvem mestu Barcelona. Še iz časov Ronaldinha. Spremljam jo in navijam zanjo.

Lani ste v Evropi obstali na prvi stopnički, ko vas je izločil Maccabi Haifa. Kaj ste se naučili iz lanske evropske izkušnje?
Maccabi je bil velika izkušnja, saj smo prvič igrali v Evropi. Tekmec je bil zelo kakovosten, spoznali smo, kako težka so lahko gostovanja, saj je bilo v Izraelu zelo vroče in visoka vlažnost. Do 60. minute ni bilo neke razlike, potem pa smo tudi fizično padli in izgubili z 2:0. Doma smo igrali dobro in hitro povedli, toda videlo se je, da imajo več izkušenj. Po vsaki napaki smo prejeli zadetek in bili še enkrat poraženi (2:3).

Trenutno s fizično pripravljenostjo zaradi kratkega premora med sezonama ne bi smeli imeti težav, kajne?
Seveda. Ker smo bili prosti samo pet dni, smo ostali dobro pripravljeni in nismo izgubili praktično ničesar. Samo stopnjevali smo formo in mislim, da smo zelo dobro pripravljeni na natrpan ritem tekem. V tem ne vidim nobene težave. Na zadnji tekmi proti Gorici so dobili priložnost tudi nekateri fantje, ki so debitirali v prvi ligi. To je dobro za ekipo in zanje, saj so dokazali, da lahko igrajo. Dobrodošel je vsak nov igralec. Nikoli ne veš, kdaj se lahko kdo poškoduje ali dobi kartone. Upam, da se nam bo to obrestovalo.

Pred tekmama Mura – PSV in Ararat Armenia – Celje

Mura je že v pretekli sezoni večkrat navdušila in osvojila pokal Slovenije. V klubu vseskozi poudarjate, da se trudite napredovati korak za korakom in brzdate (pre)visoka pričakovanja. Številni pa menijo, da bi se Mura v tej sezoni lahko borila tudi za naslov državnega prvaka. Kakšno je vaše mnenje?
Gotovo hočemo biti v vrhu, kako se bo razpletlo do zadnjih tekem, pa ne moremo vedeti. Veliko ekip je zelo nepredvidljivih. Upam, da bomo čim višje, ne bi pa rad napovedoval, da se borimo za prvaka. Prehitro je še za takšne napovedi. Seveda bi radi bili prvaki, toda vprašanje je, ali je to realno. Z Olimpijo in Mariborom se finančno ne moremo primerjati. Naš cilj je, da se znova prebijemo v Evropo, če se bo ponudila priložnost za kaj več, pa bomo to z veseljem vzeli.

Šimundža: Ena tekma proti PSV-ju je prednost za nas

Z Antejem Šimundžo delate že vrsto let, tudi na začetku članske kariere, ki ste ga omenili, je bil vaš trener. Kakšen je njegov prispevek na vaši nogometni poti?
Vsi skupaj smo se od njega naučili veliko profesionalizma in tudi veliko o taktiki. Vcepil nam je razmišljanje, da je treba iti tekmo za tekmo. Dojeli smo, da so, ne glede na tekmeca, ali igraš derbi ali proti zadnjemu na lestvici, prav na vsaki tekmi na voljo tri točke in nič več. Kot nekdanji napadalec pa mi lahko pove, kako odreagirati v različnih situacijah in v vsakem trenutku. Iz leta v leto napredujem. Še vedno poskušam izboljšati svoj "tajming" pri igri z glavo, saj nikoli nisem bil skakalec. Enako velja za realizacijo, to je seveda najpomembneje. Truditi se moram, da zabijem še več golov.

Tik pred začetkom sezone vas je zapustil tretji najboljši strelec Luka Šušnjara, ki je odšel v Francijo. Ste bili zaradi tega kaj v skrbeh, da ga boste v napadu pogrešali?
Pripravljeni smo bili na to, da bodo odhodi, saj smo imeli dobre izide. Mislim, da smo Šukija dobro nadomestili. Imamo dobro ekipo, in upam, da se bo še kateri igralec lahko prodal v večji klub in boljšo ligo.

Ste tudi sami prejeli kakšno ponudbo?
Nekaj se je dogajalo, bile so neke ponudbe, a ne bi preveč govoril o tem, ker še ni konec prestopnega roka.