Gerard Moreno je bil mož odločitve v Zagrebu. Foto: Reuters
Gerard Moreno je bil mož odločitve v Zagrebu. Foto: Reuters
Izjemna podaja Lindelofa in zaključek Rashforda

Dinamo, ki je v osmini finala navdušil z velikim preobratom proti Tottenhamu, je moral priznati premoč Villarrealu, ki je slavil zmago šestič zapored. V Zagrebu se je sicer prva zatresla španska mreža. V 26. minuti sta namreč hiter protinapad izpeljala Iyayi Atiemwen in Mislav Oršić. Junak uspeha nad Londončani je z glavo žogo poslal za hrbet Geronima Rullija, toda zadetek je bil zaradi prepovedanega položaja ob začetku akcije razveljavljen.

Še pred koncem polčasa je rumena podmornica, ki je sicer bila boljši tekmec, povedla. Gerard Moreno je prodiral po levi strani kazenskega prostora. Ko je odlični napadalec skušal podati, pa je žoga v roko zadela Kevina Theophila-Catherina. Daniel Siebert je pokazal na belo točko, kar je potrdila tudi soba za VAR. Gerard, trenutno za Lionelom Messijem drugi strelec španskega prvenstva, je enajstmetrovko zanesljivo izvedel. Dinamo je prvič v tej evropski sezoni izgubil na domači zelenici, kjer je nazadnje v Evropski ligi klonil pred več kot šestimi leti.

Gerard z bele točke povedel Villarreal v vodstvo

Manchester United si je veliko prednost priigral že v Granadi, kjer je zmagal z 2:0. Rdeči vragi so premoč v prvem polčasu kronali v 31. minuti, ko je po dolgi podaji Victorja Lindelöfa Marcus Rashford stekel v prostor, lepo sprejel žogo in jo spravil mimo Ruija Silve, ki je bil brez moči. Čeprav so imeli Andaluzijci v drugem polčasu nekaj več priložnosti, pa so bili bližje zadetku gostje, ki so tik pred koncem srečanja še enkrat zadeli. Yan Eteki je v kazenskem prostoru nepravilno ustavil Bruna Fernandesa, ki je z bele točke postavil piko na i zmagi Manchester Uniteda.

Slavia je presenetila z remijem na Emiratesu. Foto: Reuters
Slavia je presenetila z remijem na Emiratesu. Foto: Reuters

Ajax so drago stale zapravljene priložnosti, saj je Roma po preobratu slavila zmago na stadionu Johana Cruijffa (1:2). V 39. minuti so gostitelji povedli, ko je Davy Klaasen kaznoval napako rimske obrambe. Podajalec je bil Dušan Tadić, ki je imel v 53. minuti lepo priložnost za povečanje vodstva, toda srbski nogometaš je zelo slabo izvedel enajstmetrovko in Pau Lopez je bil na mestu. Čez štiri minute je iz prostega strela z roba kazenskega prostora izenačil Lorenzo Pellegrini, za zmago Rome pa je v 87. minuti po odbiti žogi po kotu z voleja zadel Roger Ibanez.

Slavia je presenetila na Emiratesu (1:1). Arsenal se je dolgo mučil, v 86. minuti pa je vendarle našel pot v gostujočo mrežo. Praško obrambo sta matirala rezervista. Podajalec je bil Pierre-Emerick Aubameyang, za Davida Zimo je bil prehiter Nicolas Pepe, ki je nato žogo spravil še mimo Ondreja Kolarja. Toda Slavia se po zaostanku ni predala. Za odlično popotnico pred povratno tekmo je v 94. minuti poskrbel Tomaš Holeš, ki je po kotu zadel z glavo.


EVROPSKA LIGA, četrtfinale, prve tekme

DINAMO ZAGREB – VILLARREAL 0:1 (0:1)
Gerard 44./11-m
Stojanović (Dinamo) je bil na klopi.

Dinamo: Livaković, Ristovski, Lauritsen, Theophile-Catherine, Gvardiol (71./Leovac), Jakić (61./Kastrati), Ademi, Majer (82./Franjić), Ivanušec, Oršić (82./Tolić), Atiemwen (61./Petković).

Villarreal: Rulli, Foyth, Albiol, Pau Torres, Pedraza, Capoue, Parejo, Trigueros (86./Pena), Chukwueze (69./Moi Gomez), Gerard, Bacca (46./Alcacer).

Sodnik: Daniel Siebert (Nemčija)


ARSENAL – SLAVIA PRAGA 1:1 (0:0)
Pepe 86.; Holeš 94.

Arsenal: Leno, Bellerin, Holding, Gabriel, Cedric, Thomas (77./Elneny), Xhaka, Smith-Rowe (88./Ceballos), Willian (73./Martinelli), Saka (77./Pepe), Lacazette (78./Aubameyang).

Slavia: Kolar, Bah, Holeš, Zima, Boril, Hromada (46./Ševčik), Dorley (69./Lingr), Stanciu (84./Masopust), Provod, Olayinka (85./Traore), Sima (69./Kuchta).

Sodnik: Andreas Ekberg (Švedska)


GRANADA – MANCHESTER UNITED 0:2 (0:1)
Rashford 31., Bruno Fernandes 91./11-m

Granada: Rui Silva, Diaz, Duarte (54./German), Vallejo, Neva (74./Foulquier), Herrera, Gonalons (86./Eteki), Puertas, Montoro, Kenedy (74./Machis), Soldado (86./Suarez).

Manchester United: De Gea, Wan-Bissaka, Lindelöf, Maguire, Shaw (46./Telles), Pogba (73./Matić), McTominay, Bruno Fernandes, James, Rashford (65./Cavani), Greenwood (85./van de Beek).

Sodnik: Artur Soares Dias (Portugalska)


AJAX – ROMA 1:2 (1:0)
Klaasen 39.; Pellegrini 57., Ibanez 87.
Tadić (Ajax) je v 53. minuti zapravil 11-m.

Ajax: Scherpen, Rensch (79./Klaiber), Timber, Martinez, Tagliafico, Klaasen, Alvarez, Gravenberch, Antony (88./Idrissi), Neres (64./Brobbey), Tadić.

Roma: Pau Lopez, Mancini, Cristante, Ibanez, Peres, Spinazzola (29.Calafiori), Veretout (77./Villar), Diawara, Pellegrini, Pedro (89./Carles Perez), Džeko 877./Mayoral).

Sodnik: Sergej Karašev (Rusija)


Povratne tekme bodo 15. aprila ob 21.00.

Polfinale, prvi tekmi, 29. aprila:
GRANADA/MANCHESTER UNITED – AJAX/ROMA
DINAMO ZG/VILLARREAL – ARSENAL/SLAVIA
Povratni tekmi bosta 6. maja, finale pa 26. maja v Gdansku.