PSV je končal evropsko pot Mure. Foto: BoBo
PSV je končal evropsko pot Mure. Foto: BoBo

Pokalni prvaki in trenutno vodilni v Prvi ligi so od vseh slovenskih predstavnikov v evropskih tekmovanjih letos pokazali daleč največ. Najprej so zanesljivo ugnali estonski Nömme Kalju (4:0), zatem so bili boljši še od danskega Aarhusa (3:0) in za "nagrado" dobili obračun z nizozemskim velikanom. PSV, evropski prvak iz leta 1988, je v Fazaneriji upravičil vlogo favorita, glede na videno pa je gostujoča zmaga previsoka, saj so Sobočani pokazali dobro igro, bili kar nekaj časa enakovredni tekmeci in si priigrali tudi nekaj konkretnih priložnosti. PSV se bo v 4. predkrogu pomeril z Rosenborgom, ki je z 1:0 izločil Alanyaspor.

Veselje nogometašev Mure po zadetku Nina Kouterja. Foto: BoBo
Veselje nogometašev Mure po zadetku Nina Kouterja. Foto: BoBo

Kouter poskrbel za hitro izenačenje

Mura se je dobro zoperstavila 24-kratnim nizozemskim prvakom in v 13. minuti po lepi akciji zapretila, ko je z roba kazenskega prostora do strela prišel Toni Horvat, Yvon Mvogo pa je uspešno posredoval. Štiri minute pozneje se je prvič v tej sezoni zatresla soboška mreža. S prostega strela z desne strani je dolgo žogo v kazenski prostor poslal Philipp Max, z glavo pa jo je za hrbet Matka Obradovića preusmeril Donyell Malen.

Po zaostanku so gostitelji hitro odgovorili. Že štiri minute pozneje so matirali obrambo zasedbe iz Eindhovna. Nino Kouter je na robu kazenskega vztrajno iskal prostor za strel, nato pa še pred blokom Olivierja Boscaglija z natančnim udarcem poslal žogo v malo mrežico. Toda kmalu so gostje znova povedli. 28. minuta je tekla, ko je z leve strani žogo v sredino kazenskega prostora podal Max. Pritekel je Mauro Junior, ki je streljal. Žoga se je nesrečno odbila od Jana Gorenca in Brazilec jo je z bližine pospravil v mrežo.

Mura pustila boljši vtis, kot kaže končni rezultat

V drugem polčasu Mura dvakrat zadela vratnico

Že v uvodni minuti drugega polčasa je bila Mura blizu izenačenja. Kouter je podal, z glavo pa je udaril Luka Bobičanec, zadetek pa je preprečil Mvogo, ki je žogo odbil v vratnico. Devet minut pozneje se je znova zatresla domača mreža. Po napaki Kouterja je žogo prestregel Bruma. Zaposlil je Codyja Gakpa, ki je sam stekel proti vratom in z diagonalnim strelom premagal Obradovića.

Vratar čarno-bejlih je četrtič klonil v 65. minuti. Bruma je poslal žogo v globino, drugič pa se je med strelce vpisal Malen. Dve minuti pozneje se je znova zatresel okvir PSV-jevih vrat. Po odbiti žogi je z velike razdalje lep volej sprožil Horvat, toda zadel je le vratnico. Končni izid je v 90. minuti, potem ko so gostje lepo izigrali domačo obrambo, z drugim golom na tekmi postavil Gakpo.


EVROPSKA LIGA, 3. PREDKROG

Mura - PSV EINDHOVEN 1:5 (1:2)
Kouter 21.; Malen 17., 65., Mauro Junior 28., Gakpo 54., 90.

Mura: Obradović, Šturm, Gorenc, Karničnik, Kous, Kozar, Kouter, Filipović (76./Marič), Bobičanec, Horvat (76./Brkić), Žižek (81./Maroša).

PSV: Mvogo, Max, Boscagli, Teze, Dumfries, Thomas (76./Sadilek), Rosario, Mauro Junior, Bruma, Romero (11./Gakpo), Malen (86./Madueke).

Sodnik: Sandro Schärer (Švica)