Mednarodna nogometna zveza je v zadnjem času zaradi sumov koruptivnih dejanj pod drobnogledom številnih svetovnih medijev. Slika je simbolična. Foto: EPA
Mednarodna nogometna zveza je v zadnjem času zaradi sumov koruptivnih dejanj pod drobnogledom številnih svetovnih medijev. Slika je simbolična. Foto: EPA
Mohamed bin Hamam
Mohamed bin Hamam je podkupoval funkcionarje in člane izvršnega odbora Fife. Foto: EPA
Sepp Blatter
Predsednik Mednarodne nogometne zveze Sepp Blatter je priznal, da so ga z izbiro Katarja, kot gostitelja SP-ja 2022, polomili. Težko gre verjeti, da so pri Fifi šele po glasovanju pomislili na tamkajšnje nemogoče vremenske razmere za igranje nogometa v poletnem času. Foto: EPA

Spomnimo, Katar 2022 spremljajo obtožbe, da so bogati arabski šejki preprosto kupili nogometno svetovno prvenstvo, in poročila o nemogočih razmerah delavcev, ki gradijo nova mesta in futuristične stadione, na katerih pa se v poletni pripeki vseeno ne bo dalo normalno odigrati, zaradi česar Fifa priznava, da naj bi največji športni dogodek na svetu izvedli kar v zimskih mesecih.

Po razkritju, da je Katar za uspešno kandidaturo za organizacijo nogometnega SP-ja leta 2022 izplačal podkupnino nekdanjemu predsedniku Fife Jacku Warnerju iz Trinidada in Tobaga, je zdaj britanski tednik The Sunday Times pridobil trden dokaz, da je koruptivno ravnal tudi vodja katarske kandidature Mohamed bin Hamam.

Bin Hamam vplival na funkcionarje
Ta naj bi nogometnim funkcionarjem izplačal pet milijonov dolarjev podkupnine. Katar je vse skupaj že odločno zanikal in poudaril, da bin Hamam nikoli ni bil član delegacije in da je vedno deloval samostojno. Vendarle je iz dokumentov, ki jih hranijo pri britanskem časopisu, razvidno, da je bin Hamam z lobiranjem vplival na širšo skupino funkcionarjev, čeprav večina ni imela pravice do glasovanja o organizatorju SP-ja 2022. Na koncu je bil 65-letni Katarec uspešen, saj mu je uspelo prepričati štiri afriške predstavnike izvršnega odbora, ki so svoj glas namenili arabski državi. Bin Hamam naj bi na funkcionarje vplival na različne načine - med drugim naj bi s 305 tisoč evri pokril pravdne stroške nekdanjega člana izvršnega odbora Reynalda Temariija, ki ga je že pred časom zaradi zahtevanega glasovanja proti plačilu Fifa suspendirala.

Razkrita vez bin Hamam-Walker
Že pred časom so sicer odjeknila namigovanja, da je Katar za uspešno kandidaturo za organizacijo SP-ja leta 2022 izplačal podkupnino tudi nekdanjemu predsedniku Fife Warnerju, ki je bil leta 2011 primoran odstopiti s položaja podpredsednika Fife ter vodje nogometne zveze Severne in Srednje Amerike ter Karibov (Concacaf), in sicer ravno zaradi obtožb o prejemanju podkupnin. Iz najnovejših dokumentov je razvidno, da sta si Warner in bin Hamam večkrat izmenjala sporočila, na koncu pa je Warner v žep pospravil 1,6 milijona ameriških zelencev. Tik pred glasovanjem ga je bin Hamam za poslušnost nagradil s 450 tisoč dolarji, preostanek obljubljene podkupnine je prejel po razglasitvi izida glasovanja.

Katarci odločno zanikali namige
"Odločno zanikamo vse očitke o nepravilnostih. Storili bomo vse, da ohranimo integriteto katarske izvedbe prvenstva,"
so prireditelji tekmovanja zapisali v sporočilu za javnost. Dodali so še, da bin Hammam ni imel nobene vloge, ne uradne, pa tudi ne neuradne, pri katarski kandidaturi za izvedbo SP.

Možnosti, da izgubijo prvenstvo, minimalne
Možnosti, da Katar izgubi prvenstvo, so po mnenju poznavalcev kljub različnim obtožbam in težavam minimalne. Etična komisija Fife še preiskuje kritik polno kandidaturo Katarja, prav tako je ta država "črno piko" dobila zaradi odnosa do tujih gradbenih delavcev, veliko polemik pa vzbuja tudi dilema o časovni izvedbi prvenstva, ki bo po prvotnih načrtih potekalo v hudi poletni vročini.

Blatter priznal, da je storil napako
Medtem pa je predsednik Fife Sepp Blatter, ki si obeta podaljšanje mandata - na tem mestu je že vse od leta 1998 -, sredi prejšnjega meseca za švicarsko televizijsko postajo RTS priznal, da je v zvezi z izbiro Katarja kot gostitelja SP-ja storil napako. Razlog? "Gre za državo, ki jo poleti pesti huda vročina." Kar težko je verjeti, da je 78-letni Švicar to spoznal šele zdaj, ko pa so številni mediji, pa tudi nekateri funkcionarji, na to opozarjali že dalj časa. Na vprašanje, ali je bil izbor Katarja za gostitelja SP-ja napaka zaradi visokih temperatur, je odgovoril: "Seveda. Veste, vsi v življenju delamo napake." Švicar rešitev vidi v prvenstvu, ki bi se odigralo pozimi. Kako bi to izpeljali v času, ko se po svetu igrajo ligaška tekmovanja, ostaja uganka.