Valter Birsa je bil najboljši v slovenski reprezentanci. Njegove podaje pred gol so vnašale nemir v ameriško reprezentanco, zadetek v 13. minuti pa je eden najlepših v zgodovini slovenske reprezentance. Foto: Reuters
Valter Birsa je bil najboljši v slovenski reprezentanci. Njegove podaje pred gol so vnašale nemir v ameriško reprezentanco, zadetek v 13. minuti pa je eden najlepših v zgodovini slovenske reprezentance. Foto: Reuters
Zlatan Ljubijankič
Zlatan Ljubijankič je po podaji Novakoviča utekel v kazenski prostor, prepovedanega položaja ni bilo, zato pa je sledil natančen strel - žoga je šla pod Howardovimi rokavi. Foto: EPA
Landon Donovan je v 48. minuti močno streljal v bližnji vratarjev kot, Handanovič se je ustrašil, spustil roke in žoga je zletela v gol. Foto: EPA
Michael Bradley
Michael Bradley je zadel za končnih 2:2. Foto: Reuters

Kljub vsemu - to je velika točka Slovenije in to je bila izjemna predstava pred očmi vsega sveta! Potem ko sta razpoloženi Valter Birsa in Kekov "joker" Zlatan Ljubijankič kronala odlično igro v prvem polčasu, so v drugem delu Američani kaznovali napaki slovenske obrambe. Najprej je zadel Landon Donovan, izenačil pa je Michael Bradley v 82. minuti. Slovenija bo v sredo igrala proti Angliji, v igri pa so zdaj številni scenariji, kako v osmino finala. Niti poraz ne bi bil usoden, če se bo tekma med Alžirijo in ZDA končala z remijem.

Komolec za Ljubijankiča
Lanski finalisti Pokala konfederacij (finale je bil na istem stadionu, zmagala je Brazilija) so v ne tako hladnem Johannesburgu (13 stopinj) takoj pokazali, da si bodo do uspeha pomagali tudi na umazan način. Clint Dempsey je v prvi sekundah tekme v skoku "nokavtiral" Zlatana Ljubijankiča, ki je v začetni enajsterici dobil prednost pred Dedičem. Sodnik iz Malija ni pokazal kartona. V 9. minuti je Birsa lepo podal pred gol, pritekel je Milivoje Novakovič, ki pa je zgrešil celo žogo. Takrat je bilo že jasno: imamo igro!

Za igralca tekme je bil izbran Landon Donovan, v MMC-jevem glasovanju pa je največ glasov dobil Valter Birsa, 68 odstotkov.

Natančni "Birsinho"
Na eksplozijo navdušenja skoraj tisoč slovenskih navijačev ni bilo treba dolgo čakati. Valter Birsa je v 13. minuti po podaji Korena sprožil z več kot 20 metrov in dosegel enega najlepših zadetkov letošnjega SP-ja. Slovenci so leteli, igra je bila povsem drugačna kot proti Alžiriji. Toda pred polčasom so Američani pritisnili. Zlasti v 41. minuti je bilo pred Handanovičevimi vrati zelo vroče, a je Mišo Brečko zadnji hip rešil izenačenje na 1:1, saj je skorajda z golove črte izbil žogo, ki je bila na poti do Donovana. Nekaj trenutkov prej je Marko Šuler naredil napako, pravi čas je nevarnost pregnal Bojan Jokič.

V videoposnetkih desno si oglejte vrhunce obeh polčasov. Celotno tekmo lahko podoživite na naslednjih povezavah:
1. polčas
2. polčas

Zanesljivi Handanovič
V 42. minuti je Zlatan Ljubijankič na najboljši način odgovoril na nalet Američanov in zadel po protinapadu. Podal je Novakovič, Ljubijankič si je z desnico podaljšal žogo, nato pa z levo matiral Tima Howarda. Neverjetno, Slovenija je vodila z 2:0 in bila na poti do druge zmage prvenstva. Ob tem ji je samozavest vlival tudi vratar Samir Handanovič, ki je nekajkrat odlično posredoval.

Donovan začel preobrat
Pričakovati je bilo, da ritem slovenske igre v drugih 45 minutah ne bo tako silovit, a da bo tako hitro sledil hladen tuš, tudi ne. Zgodilo se je že po treh minutah igre: Boštjan Cesar je bil neuspešen pri poskusu zbijanja žoge, Landon Donovan pa se je po desni strani sprehodil v kazenski prostor in z nekaj metrov silovito zabil žogo v gol. Streljal je v bližnji Handanovičev kot.

Sodnik razveljavil tretji ameriški zadetek
ZDA, ki jo krasi odlična telesna pripravljenost, so še naprej silovito oblegale slovenska vrata in dobivale dvoboje na sredini igrišča, kjer kapetan Robert Koren ni bil zanesljiv. Kazen je sledila v 82. minuti. Jozy Altidore je dobil skok s Šulerjem, žogo je dobil Michael Bradley in jo z zunanjim delom stopala poslal tik pod prečko. V 85. minuti so slovenski navijači odreveneli. Edu je po prostem strelu zatresel mrežo, vendar sodnik zaradi prekrška zadetka ni priznal.

Na koncu Slovenci bližje zmagi
Pri branjenju so Slovenci davek plačali s kartoni. Porumeneli so Cesar (35. minuta), Šuler (69.), Kirm (72.) in Jokič (75.) V zadnjih minutah so bili vendarle spet konkretnejši Slovenci, ki so imeli več prostora v napadu, v igro pa je vstopil Zlatko Dedič. V 88. minuti je strel Novakoviča z glavo Howard ubranil, minuto pozneje pa je od daleč natančno poskusil Aleksandar Radosavljevič.
Pečnikov gleženj zlomljen?
V 94. minuti jo je po trku s Clintom Dempseyjem skupil Nejc Pečnik, ki naj bi imel po prvih podatkih zlomljen gleženj. V dramatični tekmi ni bilo več zadetka, slovenski navijači pa bodo še dolgo razpredali, ali je Slovenija na tej tekmi več dobila ali izgubila.

SP v nogometu, skupina C
Johannesburg:

SLOVENIJA - ZDA 2:2 (2:0)
45.573; Birsa 13., Ljubijankič 42.; Donovan 48., Bradley 82.

Slovenija:
S. Handanovič, Brečko, Šuler , Cesar , Jokič , Birsa ( 87./Dedič), Koren, Radosavljevič, Kirm , Ljubijankič ( 74./Pečnik 94./Komac), Novakovič.

ZDA: Howard, Cherundolo, DeMerit, Onyewu ( 80./Gomez), Bocanegra, Donovan , Bradley , Torres ( 46./Edu), Dempsey, Altidore, Findley ( 46./Feilhaber).

Sodnik: Koman COULIBALY (Mali)

ANGLIJA - ALŽIRIJA 0:0

Lestvica: 
SLOVENIJA 2 1 1 0 3:2 4
ZDA 2 0 2 0 3:3 2
ANGLIJA 1 0 1 0 1:1 1
ALŽIRIJA 1 0 0 1 0:1 0