Matjaž Kek je napovedoval presenečenje, ki se je tudi zgodilo - Slovenija je na vrhu v skupini C! Foto: EPA
Matjaž Kek je napovedoval presenečenje, ki se je tudi zgodilo - Slovenija je na vrhu v skupini C! Foto: EPA
Robert Koren
Robert Koren je v 79. minuti dosegel zadetek za zgodovinsko zmago Slovenije. Foto: Reuters
Slovenska reprezentanca
Nogometaši so Korenov zadetek proslavili s plesom ob robu igrišča. Foto: Reuters
Abdelkader Gazal
Abdelkader Gazal je z dvema hitrima rumenima kartonoma in izključitvijo svoje soigralce pustil na cedilu. Foto: EPA
Slovenska navijača
Slovenski navijači imajo po tekmi z Alžirijo nemalo razlogov za veselje! Foto: EPA

Prvi pravi preizkus je slovenska nogometna reprezentance z zmago nad Alžirijo (0:1) prestala, zdaj jo čaka nekajdnevni počitek, nato pa naslednja tekma z vselej neugodnimi Američani. Mnogi nogometni poznavalci Sloveniji niso pripisovali večjih možnosti, toda ta zasluženo zaseda prvo mesto v skupini C. Pot do vrha je bila sila naporna, še največ moči pa so nogometašem vzele vremenske razmere, višinska razlika in - vuvuzele.

Kek: Nismo Brazilci, ampak ...
"Tekma je bila težka, ampak to je bil še en velik korak naprej v zgodovini slovenskega nogometa," je dejal selektor Kek in dodal: "Vsi smo bili nekoliko naelektreni, to so najbrž občutili tudi naši navijači. Zavedali smo se pomembnosti trenutka, ki je prihajal. Navsezadnje nismo Brazilci, ampak Slovenija, ki se je v zgodovino svetovnega nogometa vpisala z zmago in tremi točkami, zato fantom lahko samo čestitam."

Slovenci so igrali taktično zrelo, predvsem pa so v ključnih trenutkih ostali mirnejši in so tudi izkoristili napako alžirskega rezervista Abdelkaderja Gazala, ki je bil hitro izključen. "Nismo bili sproščeni. Tu ne gre toliko za taktične postavitve, gre za psihološki trenutek takšne tekme. Za vse skupaj je potrebna neka kilometrina, ki je trenutno še nimamo, ampak igrali smo kot ekipa, ki je čakala na svoj trenutek. Ponujeno priložnost smo izkoristili in tekmo dobili. Zmagali smo popolnoma zasluženo, štejejo samo 3 točke in današnja zmaga je strahovit motiv za naprej," je še povedal 48-letni Mariborčan.

Alžirski zvezdnik ni prišel do izraza
Nogometni poznavalci so pred tekmo opozarjali na odličnega branilca Nadirja Belhadža, a ta ni prišel tako do izraza, kot so mnogi pričakovali. "Belhadža smo imeli ves čas pod nadzorom. Imeli smo sicer težke trenutke, ampak na koncu se nam je vse izšlo. Tu ni bilo nekega "juriša" kot v Ljudskem vrtu, ampak pomembno je, da smo tekmo dobili. Ta obračun je zdaj za nas pozabljen. V mislih imamo samo še tekmo z ZDA," je dodal selektor in nadaljeval: "Vse smo preučili, toda na takšnih tekmah pridejo tudi slabe komunikacije in zgodi se napaka. Mi smo jih naredili veliko manj. Imeli smo tudi kar nekaj problemov, ker ni bilo zadnje podaje. Alžirci vsekakor niso slaba ekipa, ampak tokrat smo imeli več sreče."

Dedič ni bil pretirano razpoložen
V takih zmagovitih trenutkih se ne išče negativnih točk, toda jasno je, da napadalec Zlatko Dedič proti Alžircem ni bil pretirano razpoložen. "Jaz te fante dobro poznam. Enkrat nekdo odigra dobro, drugič ne. Pomembno je, kaj piše na semaforju. V trenutku gola so se vsi sprostili in se razigrali. Breme je padlo dol. V tehničnem in taktičnem smislu nas čaka še veliko dela, ampak za zdaj sem zelo vesel za te navijače tukaj. Zaradi njih se splača garati, prepirati, trpeti ... Vse to nosi nogomet in mi smo zdaj na najvišjem nivoju," je od veselja žarel Kek. Sklenil je: "Zdaj gremo na pivo, potem pa v Johannesburg, kjer se bomo v prihodnjih dveh dneh spočili, nato pa se bomo pripravili na naslednjo nogometno velesilo."

Birsa: Zdaj bo šlo samo še na bolje
"Bilo je super, tekmo smo dobili, zmago smo si tudi zaslužili. Mogoče nimamo tako lahkih nog kot v Ljudskem vrtu, ampak imeli smo nekaj težav zaradi pomembnosti turnirja in tudi višinske razlike," je po tekmi povedal Birsa in nadaljeval: "Dejstvo je, da so nas dobro zapirali, imeli smo prazne prostore za njihovo vezno linijo, ki pa jih nismo izkoriščali. Po tem, kar smo vse skupaj doživeli in pretrpeli, je to zdaj velik, velik užitek. Mislim, da bo šlo zdaj samo še na bolje." Pa tekma med Anglijo in ZDA? "Vse nas je zanimalo, kako je igral naš naslednji nasprotnik (ZDA). Vemo, da so fizično dobro pripravljeni in tudi vemo, kaj nas čaka. Poskusili bomo dati maksimum."

Tudi sicer Slovenci ne čutijo večjega pritiska. "Na treningih nikoli ni bilo nervoze. Mogoče pride včasih do pozitivne treme, ampak ko se stopi enkrat na igrišče, vsi vemo, kaj je naša naloga," je še povedal Novogoričan.

Koren je videl daljši kot in sprožil
"Bili smo enkratni in pokazali smo solidno igro. Treba je tudi pohvaliti nasprotnika," je dejal junak tekme Koren. Tudi on je zaupal, da so jim vremenske razmere in višinska razlika povzročale nekaj težav, a se je skupaj s soigralci hitro pobral in na gol Alžirije pritisnil ob pravem času. "Ko smo imeli igralca več, je v sredini prišlo do nekaj sprememb. Premaknil sem se nekoliko naprej, dobil žogo od Bojana Jokiča, se obrnil in videl daljši kot - pri tem mi je pomagala tudi sreča," je vrhunec tekme opisal 29-letni Korošec in sklenil: "To je vsekakor dobra popotnica za naprej. Čakata nas izjemno težki tekmi, a naredili bomo vse, da osvojimo dovolj točk in se uvrstimo naprej!"