Robert Koren
Robert Koren "beži" pred Andražem Kirmom po zgodovinskem zadetku, 200. slovenskem na uradnih tekmah. Foto: Reuters
Slovenci
Zmagoviti "afriški" ples slovenskih nogometašev. Foto: Reuters
Samir Handanovič
Samir Handanovič je takole ubranil "bombo" Nadirja Belhadža. Foto: Reuters
Slovenska reprezentanca
Nepopisno slovensko veselje na stadionu Petra Mokabe v Polokwaneju. Foto: Reuters
Slovenija
Postava, ki je začela tekmo proti Alžiriji. Foto: Reuters
Slovenija
Slovenski nogometaši med igranjem himne. Foto: Reuters

Nervozna in težka tekma se je v slovensko korist nagnila v 79. minuti, ko je Koren z diagonalnim strelom z roba kazenskega prostora matiral Fauzija Šaušija. Breme uvodnega srečanja, povrhu vsega na nadmorski višini 1.300 m, je hromilo obe reprezentanci, ki sta prikazali malo kakovostnega nogometa. Slovencem je trnovo pot do prve zmage na svetovnih prvenstvih olajšal Abdelkader Gezal, ki je med 58. in 72. minuto prejel dva rumena kartona, kar je pomenilo predčasno pot v slačilnico. Končna statistika (posest žoge 52:48, streli v okvir 4:2 - oboje v korist Slovencev) priča o sila izenačeni tekmi.


Belhadž ogrel dlani Handanoviča

Prva priložnost je v 3. minuti pripadla Alžircem, potem ko je Nadir Belhadž s prostega strela meril pod prečko, a je Samir Handanovič odbil žogo čez vrata. "Sarma" je bil na mestu tudi po kotu, ki je sledil. Alžirci so se v uvodnih minutah nekoliko bolje znašli na igrišču. Predvsem so prevladovali na sredini. Žoga je bila na zelenici, mešanici naravne in umetne trave, izjemno hitra.

Ob strelu Hališa zastal dih
Slovenci so prvič resneje zapretili v 17. minuti, ko je Andraž Kirm z desne strani poslal predložek v kazenski prostor, kjer pa je bil Šauši višji in hitrejši od Dediča. Kekovi fantje so v sredini polčasa izpeljali nekaj obetavnih akcij, čeprav je bila Alžirija nekoliko prepričljivejša. Sloveniji v prve pol ure ni uspelo razviti igre, čemur je najbolj botrovala zgoščena postavitev "puščavskih lisic" na sredini igrišča. V 35. minuti je Cesar po predložku Karima Zianija rešil nevarno situacijo pred slovenskimi vrati, malo pozneje pa je Rafik Hališ po kotu le za kakšen meter zgrešil gol.

Birsa ogrozil Šaušija
V 43. minuti vendarle nevaren udarec s slovenske strani. Valter Birsa je z okoli 25 metrov meril pod prečko, a je Šauši izbil žogo čez vrata. Statistika 1. polčasa je govorila o enakovredni tekmi: posest žoge - 51:49 in streli v okvir vrat - 1:2. Alžirci so povsem odrezali prvega slovenskega napadalca Milivoja Novakoviča.

Kirm napovedal "boljše čase"
Začetek drugega dela je Slovencem obetal nekoliko več. Že v 52. minuti je Kek Dediča zamenjal z Zlatanom Ljubijankičem. V 60. minuti je po akciji Korena in Novakoviča Kirm z leve strani streljal naravnost v Šaušija. "Nova" se je na daljši vratnici jezil, ker mu "Kiro" ni podal. Sledila je nova obetavna akcija Birse in Novakoviča, a je Bugera pravočasno blokiral Ljubljančana.

Gezal v slačilnico ...
Rabah Sadan je v 58. minuti v igro poslal robustnega Gezala, ki je dvakrat z glavo meril čez vrata. A prav Gezal je napravil veliko neumnost. Najprej je zaradi štarta od zadaj porumenel, nato pa je v 72. minuti namerno z roko ustavil podajo, tako da mu je sodnik Carlos Batres upravičeno pokazal rdeči karton. Kljub igralcu manj bi Afričani skorajda povedli, potem ko je prišlo do nesporazuma med Handanovičem in Markom Šulerjem. Na srečo si je dal Ziani po prestreženi žogi predolg predložek.

... Koren pa v "malo mrežico"
Veliki trenutek v Polokwaneju je prišel v 79. minuti. Koren je prejel podajo Bojana Jokiča, nato pa sprožil diagonalni strel z roba kazenskega prostora in zadel Šaušijevo "malo mrežico". Delno pokrit Alžirec bi lahko posredoval bolje, a se na slovensko srečo to ni zgodilo.

V videoposnetkh desno si oglejte vrhunce obeh polčasov. Celotno tekmo pa lahko podoživite na tej (1. polčas) in tej (2. polčas) povezavi.

500 Slovencev veselih, Zidane pa ne
Treba je bilo vzdržati še deset minut, nato pa se je rajanje slovenske odprave, ki jo je na tribunah stadiona Petra Mokabe spodbujalo okoli 500 navijačev, lahko začelo. Manj zadovoljen je bil zagotovo nekdanji francoski as alžirskega rodu Zinedine Zidane, ki je videl poraz svojih "rojakov". Slovenija je pred petkovim obračunom z ZDA na vrhu skupine C!

SKUPINA C, 1. krog

ALŽIRIJA - SLOVENIJA 0:1 (0:0)
30.325; Koren 79.

Alžirija: Šauši; Bugera, Hališ, Jahia; Jebda , Kadir ( 82. Guedioura), Lacen, Belhadž, Matmur ( 81. Saifi); Ziani, Džabur ( 58. Gezal 73.)

Slovenija: S. Handanovič; Brečko, Cesar, Šuler, Jokič; Birsa ( 84. Pečnik), Koren , Radosavljevič ( 87. Komac ), Kirm; Dedič ( 52. Ljubijankič), Novakovič.

Sodnik: Carlos A. BATRES (Gvatemala)

ANGLIJA - ZDA 1:1 (1:1)
42.000; Gerrard 4.; Dempsey 40.

Lestvica:                     
SLOVENIJA 1 1 0 0 1:0 3
ANGLIJA 1 0 1 0 1:1 1
ZDA 1 0 1 0 1:1 1
ALŽIRIJA 1 0 0 1 0:1 0


SKUPINA D, 1. krog

SRBIJA - GANA 0:1 (0:0)
Gyan 85./11-m

NEMČIJA - AVSTRALIJA 4:0 (2:0)
Podolski 8., Klose 26., Müller 67., Cacau 70.