Samir Handanovič je svojo mrežo znova ohranil nedotaknjeno. Foto: MMC RTV SLO
Samir Handanovič je svojo mrežo znova ohranil nedotaknjeno. Foto: MMC RTV SLO
Polokwane
"Kdor ne skače, ni Sloven'c!" po južnoafriško. Foto: MMC RTV SLO
Aleksander Radosavljevič
Aleksander Radosavljevič je bil težke bitke na sredini igrišča. Foto: Reuters
Polokwane
Slovenski navijači so stadion v Polokwaneju zapuščali židane volje, čeprav jih je nekoliko jezilo to, da so bili po tribunah zelo razkropljeni in niso mogli navijati skupaj. Foto: MMC RTV SLO
Polokwane
Avtobus s slovensko reprezentanco je takole zapustil stadion. Foto: MMC RTV SLO

25-letni Ljubljančan je znova branil odlično. V 3. minuti je ustavil prosti strel Nadirja Belhadža, le malo pred zadetkom Slovencev pa bil zbran po napaki Marka Šulerja. Na začetku drugega polčasa si je moral nadeti tudi čepico. "15 minut je sonce zahajalo za tribuno in mi svetilo naravnost v oči. Sem pa čepico hitro vrgel stran, ko sem jo lahko," je dejal, očitno nič kaj navdušen nad "dodatno opremo".
Tudi vuvuzele mu niso ravno polepšale popoldneva: "Na igrišču se s soigralci ne slišiš nič. Tudi po tekmi imaš polno glavo vsega, tako da potrebuješ čas, da prideš malo k sebi. So zelo moteče, ampak zdaj smo se jih vsaj malo navadili in videli bomo, kako bo naprej."

"Kdor je na golu, razume te stvari"
"Sarma" bi bil zadovoljen že s točko, saj meni, da je na takih tekmovanjih vedno najpomembnejša druga tekma. Zato že nestrpno pričakuje petkovo tekmo proti ZDA. In kaj meni o napakah njegovih kolegov, Angleža Roberta Greena in Alžirca Fauzija Šaušija? "Kdor je na golu, razume te stvari, navadne osebe pa ne razumejo, ker niso bile nikoli vratarji. Zame je to nekaj normalnega, se dogaja."

Še posebno stresna tekma je za Markom Šulerjem in Aleksandrom Radosavljevičem. Oba je po srečanju bolela glava. Koroškega branilca je v 31. minuti pred slovenskimi vrati "nokavtiral" Rafik Džabur, zato je do konca tekme igral s hudim glavobolom.
Šuler: "Vuvuzele vzamejo veliko koncentracije"
"Od udarca naprej sem igral s takim glavobolom kot še nikoli do zdaj. Za trenutek nisem vedel, kje sem. Zato sem tudi dobil tablete. A take stvari so v nogometu normalne. Včasih narediš tudi nekaj več za ekipo in na koncu se ti obrestuje," je pojasnil Šuler, čigar napake Alžirci na srečo niso izkoristili. "Take napake se dogajajo, a verjamem, da tudi, če bi bila ta napaka kaznovana, bi se vrnili. Ta ekipa je to že večkrat dokazala," je dodal nogometaš Genta.

Tudi on je poudaril, da vuvuzele vzamejo veliko koncentracije oziroma so še en dejavnik več, na katerega moraš biti pozoren. "Prve minute so bile težje, nismo se znašli in imeli nekaj problemov, tudi z vremenom in travo. A mislim, da smo zelo dobro pripravljeni. Alžirci so na koncu fizično padli, in to ne samo zaradi rdečega kartona. Že predtem so se malo pomaknili nazaj. Gotovo nam bo zdaj lažje, saj se na prvi tekmi še vsi tipamo in nihče ne ve točno, kje je," je sklenil Šuler.

Radosavljevič ni več razlikoval barv dresov
Radosavljevič je z igrišča odšel v 87. minuti. Že v prvem polčasu je v glavo dobil žogo, nato pa ob koncu tekme še udarec s komolcem. "Utrpel sem majhen pretres možganov. Videl sem megleno in nisem več razlikoval barv dresov, zato je bolje, da sem šel iz igre. Glava me še boli, je pa veliko boljše," je dejal 31-letni Kranjčan. Za njegov nastop proti Američanom se ne gre bati.
Koren: "Bilo nam je izredno vroče"
Robert Koren je zadetek posvetil družini in vsej Sloveniji. Po Branetu Oblaku, Sebastjanu Cimerotiču in Milenku Ačimoviču je četrti Slovenec, ki se je vpisal med strelce na svetovnem prvenstvu, in prvi Neljubljančan. "Bilo nam je izredno vroče. Izkušenj z igranjem tekem ob 13.30 nima veliko igralcev, vse to vpliva na telo. Največja težava pa je bil teren. Toda če potegnemo črto, so tekmeci naredili še več napak kot mi," je razloge za to, da igra ni stekla, kot so si želeli, dodatno pojasnil slovenski kapetan.

Slovenske nogometaše so dolgo časa čakali tudi navijači. Naposled so glasno pospremili avtobus, ki je s slovenskimi junaki odpeljal s stadiona. Igralci so jim odgovorili z ropotanjem z rokami po oknih. Tudi skupinica južnoafriških temnopoltih deklet je v slovenski družbi navdušeno vzklikala: "Kdor ne skače, ni Sloven'c!"
Iz Polokwaneja,