Matjaž Kek in Robert Koren v objemu po koncu tekme. Foto: Reuters
Matjaž Kek in Robert Koren v objemu po koncu tekme. Foto: Reuters
Slovenska reprezentanca
Slovenska reprezentanca še ni rekla zadnje besede. Foto: Reuters
Fauzi Šauši
Fauzi Šauši bi ob zadetku Korena lahko bolje posredoval. Foto: Reuters

Splošnega vtisa po prvi tekmi ni mogoče zgrešiti: ne preveč blesteča predstava, a izjemno pomembne in dragocene tri točke, ki edine štejejo. To zadnje je osrednje vodilo slovenskega strelca in kapetana, saj pravi, da moramo vsi skupaj pozitivno razmišljati in zmagi ne gledati v zobe.
Taktično maksimalno skozi vseh 90 minut
"Zmaga nam bo dala dodatnega zagona za naslednje tekme. Zavedamo se, da smo imeli smo določene težave, a upoštevati moramo, da smo na svetovnem prvenstvu in da je tu vsaka ekipa kakovostna. Oboji smo poskušali igrati kompaktno v obrambi, zato je bilo težko razviti našo igro. Tako pri nas kot pri njih je bila tudi nervoza. Igra ni stekla idealno, kljub temu pa je bila dobra," je Koren na kratko povzel srečanje.

Iz velike taktične bitke je Slovenija izšla kot zmagovalka, potem ko je dobro zapirala dohode do svojih vrat. "Tu moraš nekako oddelati tekmo taktično maksimalno skozi vseh 90 minut. Alžirci si v bistvu iz igre niso priigrali prave priložnosti, nevarni so bili le dvakrat ali trikrat iz prekinitve. To je opozorilo za naslednja srečanja," se je proti naslednjima dvema preizkušnjama proti ZDA in Angliji že uzrl slovenski "playmaker".

Kazen, ker so puščali preveč prostora
Rdeči karton Abdelkaderja Gezala je po njegovem mnenju nekoliko olajšal delo Slovencem, vseeeno pa ga je malo presenetilo, da so Alžirci tudi po izključitvi poskušali doseči zadetek in bili napadalno usmerjeni. "Mislim, da jih je to stalo točke. Bojan Jokič me je našel med obrambo in vezno linijo, kjer so puščali vedno več prostora. To jih je kaznovalo," je razmišljal Koren, ki je napako angleškega vratarja Roberta Greena na tekmi proti ZDA označil za večjo kot tisto njegove "stranke" Fauzija Šaušija: "Pri vsakem zadetku potrebuješ srečo. Vratarja je nekoliko presenetilo, ker se je žoga pred njim odbila." Pravzaprav se zdi, da je bilo za alžirskega čuvaja mreže usodno to, da se je nova žoga jabulani odbila višje, kot je pričakoval.

"Več si poveš, če si pokažeš"
Selektor Matjaž Kek je na začetku tekme nekoliko spremenil postavitev v vezni vrsti, saj je na desnem krilu začel Andraž Kirm, Valter Birsa pa se je preselil na levo stran oziroma celo nekoliko bolj v sredino. Malo po polovici prvega polčasa sta se oba vrnila na svoj bolj standardni položaj. "Položaja nista zamenjala prvič. S tem poskušamo zmesti tekmeca, včasih pa se tako tudi mi prilagodimo na nasprotnika," je ocenil Koren in dodal še, da pretiranega slavja po zmagi ne bo, saj je cilj še vedno preboj v naslednji krog.
In kaj meni o vuvuzelah? "Ni lahko, težko je vzpostaviti komunikacijo na igrišču. Več si poveš, če si pokažeš."

Iz Polokwaneja,