Tim Matavž je letos postal pravi ljubljencev navijačev na stadionu Euroborg, ki sprejme nekaj več kot 22.000 gledalcev in je na večini tekem poln. Foto: www.fcgroningen.nl
Tim Matavž je letos postal pravi ljubljencev navijačev na stadionu Euroborg, ki sprejme nekaj več kot 22.000 gledalcev in je na večini tekem poln. Foto: www.fcgroningen.nl

Čeprav je zelo mlad, pričakujemo, da bo dobra okrepitev za naš klub. Ima hitrost, dober občutek za igro v prostoru in odlične strelske sposobnosti. V njem vidimo veliko potenciala.

Tehnični direktor Groningena Henk Veldmate ob nakupu Matavža pred tremi leti.
Slovenija
Matavža so v reprezentanci mnogi pričakovali že na prijateljski tekmi v začetku marca proti Katarju, a je nato pomagal mladi reprezentanci na obračunu z Nizozemci. "Nisem bil razočaran, ker nisem bil vpoklican. Tudi tam je bila dobra tekma," pravi mladi Primorec. Foto: Reuters
Marcus Berg
Zadnji veliki "proizvod" Groningena je švedski napadalec Marcus Berg, ki je lani prestopil v Hamburger SV in letos že opozoril nase. Na lanskem evropskem prvenstvu do 21 let je bil s sedmimi zadetki najboljši strelec in igralec turnirja. Foto: EPA

21-letni nogometaš iz Šempetra pri Gorici je v tej sezoni daleč najbolj učinkovit slovenski legionar. Navijači so navdušeni nad njegovo lahkotnostjo doseganja zadetkov na Nizozemskem in ga hočejo videti med potniki na svetovno prvenstvo v Južni Afriki, čeprav do zdaj za člansko reprezentanco ni odigral še niti minute. Selektor Matjaž Kek je že obljubil, da ga bo odpeljal na priprave v Brunico, kjer bo imel Matavž priložnost, da ga dokončno prepriča.

Napredoval predvsem v agresivnosti in taktiki
"Ali bom med 23-erico, ki bo nastopila na svetovnem prvenstvu, ne morem napovedati. To vedo drugi. Seveda pa se izziva ne bojim, saj gre vendarle za največjo stvar na svetu," je za MMC povedal Matavž, ki ga je Kek poklical pred nekaj tedni, pozneje pa se nista več slišala. "Rekel je, da me spremlja, in malo sva se pogovarjala. O tem, ali me je na kakšni tekmi gledal v živo oziroma kdo od njegovih pomočnikov, pa ne vem nič," je razložil mladi napadalec, ki je na sever Nizozemske iz Hita Gorice prestopil pred tremi leti.

Od prihoda v Groningen je po lastnih besedah napredoval predvsem v agresivnosti in taktiki. Lansko sezono je začel na posoji v drugoligašu Emmnu, po operaciji desnega gležnja, zaradi katere je počival dva meseca, pa se je vrnil v Groningen in ob koncu prvenstva dosegel tudi nekaj zadetkov. "Letos sem samo potrdil, kar sem nakazal že lani. Šel sem iz tekme v tekmo in za sabo imam odlično sezono," pravi Matavž, ki je za osmouvrščeno moštvo nizozemskega prvenstva v zadnjih mesecih zabijal tako z desnico kot levico.

V drugem delu sezone so igrali boljše
Danes bo Groningen gostoval pri Utrechtu, ki je bil po 34 krogih s štirimi točkami več mesto pred njim na lestvici. V rednem delu sezone je bilo na medsebojnih tekmah dvakrat neodločeno. "Proti Utrechtu je vedno težko igrati. So dobra ekipa z dobri posamezniki, ki igra s sistemom 4-3-3. Potrudili se bomo, da bomo dosegli vsaj en zadetek in iztržili ugoden rezultat pred nedeljsko povratno tekmo pred domačimi navijači. Najbolj bo treba paziti na belgijskega napadalca Driesa Mertensa," o možnostih njegovega kluba v boju za evropsko vstopnico meni Matavž, ki ga ob uspehu prihodnji teden čakata še dve tekmi proti Heraclesu iz Almela (temu pripisuje več možnosti) ali Rodi.

Zanimivo je, da se je Groningen že v zadnjih treh sezonah v končnici za Evropo pomeril z Utrechtom in ga tudi vselej premagal. Kaj manjka klubu, ki se redno uvršča med 5. in 8. mesto na Nizozemskem, da bi posegel še višje? "Politika kluba je taka, da vzgaja mlade igralce in jih prodaja. Če bi za nekaj let zadržali nekatere igralce, bi bili lahko tudi malo višje," je prepričan Matavž in dodaja, da so v klubu zadovoljni tudi z letošnjim izkupičkom: "Na začetku nam ni šlo vse po načrtih, bili smo v spodnjem delu lestvice. V drugem delu sezone smo igrali boljše."

"Tu se počutim res dobro"
Z Groningenom ima pogodbo podpisano še do leta 2012, z morebitnim predčasnim odhodom pa se ne obremenjuje: "V mislih imam samo Groningen in te pomembne tekme, s katerimi želimo dobro končati sezono. Tu se počutim res dobro. Na Nizozemskem prevladuje napadalen stil igre, kar je super za razvoj mladega igralca. Spoznajo se na delo z mladimi igralci, liga je super." V mestu z nekaj manj kot 200.000 prebivalci, ki je polno študentov, je že postal prepoznaven, ljudje ga kdaj ustavijo tudi na ulici. Tudi z nizozemščino, ki je kar težek jezik, nima več veliko težav, sploh z razumevanjem, medtem ko govori malo težje.

Za največjega talenta v zdajšnjem moštvu šteje poleg sebe še leto dni mlajšega bočnega branilca Daleyja Blinda, ki za zeleno-bele igra kot posojeni nogometaš Ajaxa. Njegov oče Danny je bil v prejšnjem desetletju eden zaščitnih znakov amsterdamskega velikana, ki je leta 1995 postal tudi evropski prvak. Največ časa sicer preživi s Srbom Goranom Lovrejem. S preostalima Slovencema, ki igrata v Eredivisie - Daliborjem Stevanovičem in Aleksandrom Šeligo - se občasno sliši po telefonu.

Nedeljski zadetek Matavža proti Sparti iz Rotterdama (od 0:13 dalje)

Čeprav je zelo mlad, pričakujemo, da bo dobra okrepitev za naš klub. Ima hitrost, dober občutek za igro v prostoru in odlične strelske sposobnosti. V njem vidimo veliko potenciala.

Tehnični direktor Groningena Henk Veldmate ob nakupu Matavža pred tremi leti.