Dare Vršič je petkrat oblekel dres slovenske reprezentance. Zadel je že na prvi tekmi 2. junija 2007, ko je proti Romuniji v zadnjih minutah znižal na 1:2. Foto: MMC RTV SLO
Dare Vršič je petkrat oblekel dres slovenske reprezentance. Zadel je že na prvi tekmi 2. junija 2007, ko je proti Romuniji v zadnjih minutah znižal na 1:2. Foto: MMC RTV SLO
Milivoje Novakovič in Sergej Ignaševič
Nekaj tekem Slovenije v kvalifikacijah za SP 2010 je Vršič v živo spremljal v Mariboru, druge pa prek svetovnega spleta. Matjaž Kek ga je zaradi poškodb naknadno vpoklical na priprave pred tekmama proti Češki in Severni Irski lani spomladi, a ni dobil priložnosti za igro. V Ljudskem vrtu je sedel na klopi, v Belfastu pa na tribuni. Foto: Reuters
Dare Vršič
Vršič (v sredini) je na 11 tekmah v dresu Kopra dosegel 8 zadetkov. Foto: MMC RTV SLO
Dare Vršič
25-letni Apačan nosi dres s številko 10. Foto: MMC RTV SLO
Luka Koper
Koprčane je na petkovi tekmi v Novi Gorici proti Mariboru spremljal tudi Pihalni orkester Marezige. Foto: MMC RTV SLO/M. R.
Derbi minil brez golov

Tri leta pozneje se Apačan po pravi kalvariji s poškodbami znova spogleduje z izbrano vrsto.

Nihče najbrž ne bi želel biti v koži nogometaša, ki ima že pri 25 letih za sabo bogato zgodovino zdravstvenih posegov. Potem ko je v dresu romunskega Temišvara doživel grob nalet in imel zlomljeno levo mečnico ter natrgan gleženj, je Vršič zaradi napačnega zdravljenja in še eni operaciji sprva počival kar leto in pol, a je nato tudi od marca lani, ko je znova stopil na zelenice, zaradi neprestanih težav igral bolj malo.

"Koper je prišel v pravem in zadnjem trenutku"
"Nastopila je živčnost in potem ni bilo več nič dobro. Že sem razmišljal o čisto drugih stvareh, samo o nogometu ne. Zato je Koper prišel v pravem in tudi zadnjem trenutku, da kariero postavim znova na pravo pot," se težkih trenutkov spominja Vršič, ki je v zimskem prestopnem roku zatočišče našel na slovenski obali.

Z osmimi zadetki na 11 tekmah je pomagal Koprčanom do prvega naslova državnega prvaka in morda ga bo Kek tudi vpoklical na reprezentančne priprave v Brunicu. "Ne obremenjujem se s tem, da me selektor spremlja. Skoncentriran sem na svojo igro, da čim bolje odigram, tako kot vedno. Druge stvari me ne zanimajo," nam je povedal po petkovem derbiju Prve lige si proti Mariboru v Novi Gorici, ki se je končal brez zadetkov. Dodal je, da v zadnjem času ni bil v stiku z nikomer iz reprezentance, seveda pa bi si želel biti znova del izbrane vrste, ki bo čez dva tedna začela projekt svetovno prvenstvo v Južnoafriški republiki.

Dare, za vami je tekma proti Mariboru. Igrali ste pred malo večjim številom koprskih navijačev. Kako ste sami doživeli ta večer?
Kar se tiče navijačev, jih je bilo res največ do zdaj, kar je bilo lepo videti in seveda normalno ob prvi domači tekmi po osvojitvi naslova. Škoda tudi zaradi njih, da ni bilo vsaj enega gola. Glede na to, kar se je zgodilo v zadnjih 20 minutah, ko smo igrali brez dveh igralcev, smo lahko zadovoljni s točko in ostajamo še naprej neporaženi.

Tudi sami ste imeli nekaj lepih priložnosti, a žoga ni hotela v mrežo. Kaj se je dogajalo?
Ja, vsaj dve od štirih sta bili čisti stoodstotni priložnosti. Se zgodi tudi tak dan, ko žoga noče v gol. Upam, da bo že v sredo boljše.

Kako ste zadovoljni s svojo formo na zadnjih tekmah?
Glede občutka z žogo se počutim bolje, je pa res, da me je mogoče malo zagrabila utrujenost. Res pa je, da smo se po osvojitvi naslova malo sprostili in mogoče je tudi to botrovalo utrujenosti na tej tekmi, kajti nismo bili tako sveži, kot naj bi bili.

V spomladanskem delu ste odigrali 11 tekem. Je težko igrati po takšnem odmoru, kot ste ga imeli vi?
Tudi zaradi tega je prisotna ta utrujenost. A glavno je, da sem zdrav. Lahko sem zelo vesel, da me nič ne muči. Tako, kot se je ves čas dogajalo v Romuniji. Vsak teden je sledila neka nova poškodba. Lahko samo potrkam na les, da bo šlo brez poškodb tudi naprej. V Kopru sem začel res z ničle, po dveh mesecih čiste pavze in zdravljenja. Zdaj se forma stopnjuje.

Morebiti še čutite kakšne posledice poškodb?
Ne, ni posledic. Vse je v redu.

Po koncu polletnega igranja za Koper se boste morali vrniti v Temišvar, saj imate tako zapisano v pogodbi. Se bo to res zgodilo, kakšne so zadnje informacije?
Nič ni novega, z nikomer nisem govoril o tem. Samo čakam na informacije, kaj bo z mano. Jaz imam pogodbo tu do 30. junija in do takrat sem član Kopra. Torej še dva meseca.
Vaš cilj je prestop v kakšen drug tuji klub. Ste že dobili kakšno ponudbo?
Ne, nobene. Kot pravim, ne vem še nič, kaj se dogaja in kaj bo z menoj poleti. Mislim, da še ni pravi čas za takšna razmišljanja. Imam določene težave s klubom in najprej se mora to rešiti, da se potem ve, kam in kako naprej. Temišvar me ne plačuje in ne vem, kako se bo rešil ta spor. Denarja mi ne morejo ostati dolžni. Smo že v postopku, da njihove neizpolnjene obveznosti izterjamo. Ne vem, kaj se bo zgodilo. Lahko se tudi prekine pogodba.

Najraje pa se ne bi vrnili tja?
Ne, ne bi rad šel nazaj tja. Saj veste, kako je bilo. Romunija je težka država za tujce. Sploh pa zaradi moje poškodbe, ko sem se vračal. Če nimaš nikogar, ki bi ti pomagal in dal možnost, da zaigraš, težko prideš v pravi ritem. To se je zgodilo meni. Ne moreš ujeti prave forme, če ti trener ne ponudi nekaj tekem v ritmu, zraven pa te mučijo še poškodbe.

Kako bi primerjali kakovost slovenske in romunske lige?
To je zelo težko vprašanje. Tam sploh nisem odigral veliko tekem, mislim, da samo okrog 20 v dveh letih in pol. Težko govorim o tem. Škoda, da na naših stadionih ni vsaj nekaj tisoč gledalcev. Potem bi bilo vse na višjem nivoju, tudi igra. Čeprav moram povedati, da to ni katastrofa, kot vsi pravijo.

Kako pa bi primerjali kakovost slovenske lige pred petimi leti, ko ste zapustili ta prostor, in zdaj, ko ste se vrnili?
Mislim, da je liga trša, težje se igra kot takrat. Takrat je bil poudarek bolj na tehniki, danes pa res vsakdo teče in je zelo močan. Težje je, tako kot v nogometu na sploh po svetu. Vse gre v smer kondicije in moči ter ne toliko tehnike.

Kako sami vidite vlogo Mirana Pavlina in trenerja Nedžada Okčiča pri uspehu Kopra? Sta ključna za preporod koprskega kluba?
Seveda sta ključna. Upam pa, da bosta oba tudi vztrajala pri tem projektu, ker verjamem, da lahko iz Kopra naredita pravi klub. A brez pomoči podjetnikov na območju Kopra ne bo šlo.

Veliko se govori o tem, da razmere v klubu niso najbolje urejene. So plače redne?
Ne, niso redne, ampak upam, da se bodo do konca sezone oziroma do konca maja zadeve "poštimale". Vsaj nakazali so, da naj bi bilo tako. Držim pesti, da jim bo uspelo.

Je kakšna možnost, da ostanete na Obali? Kaj bi vas zadržalo v Kopru?
Sploh ne razmišljam o tem. Prvenstvo traja še dva tedna in potem bomo videli, kaj bo.

Derbi minil brez golov