Strokovnjaki opozarjajo, da Nemčija ni samo narodnostno mešana reprezentanca, kar naj bi ji prineslo večjo ustvarjalnost in nepredvidljivost, ampak predvsem mlado moštvo, ki zna prikazati 'lepo igro'. Foto: Reuters
Strokovnjaki opozarjajo, da Nemčija ni samo narodnostno mešana reprezentanca, kar naj bi ji prineslo večjo ustvarjalnost in nepredvidljivost, ampak predvsem mlado moštvo, ki zna prikazati 'lepo igro'. Foto: Reuters
Nemčija
Nemčija ima okoli 82 milijonov prebivalcev, od katerih se 91 odstotkov izreka za Nemce, 19 odstotkov prebivalstva pa ima (delno) tuje korenine. Foto: Reuters

So igralci, ki se niso rodili v državi, seveda pa imajo nemške potne liste in mogoče so ravno oni eden izmed vzrokov za dobre igre Nemčije.

Franz Beckenbauer
Cacau
Kljub nesorazmernemu deležu priseljencev gre pri 'elfu' predvsem za uspeh nemškega klubskega nogometa. Vsi, razen Cacaua, so prve korake naredili v Nemčiji, kjer so se tudi razvili, saj so do prvenstva vsi igrali v Bundesligi. Foto: Reuters
Kevin Prince Boateng,
Oba polbrata Boateng sta bila od 15. leta člana mladinskih nemških reprezentanc, a ker Kevin-Prince ni dobil priložnosti med člani, se je pred SP-jem v Južni Afriki odločil, da bo zaigral za domovino svojega očeta, medtem ko je Jerome ostal zvest Nemčiji. Foto: EPA

Nočem, da me kličejo Nemec ali Poljak, sem Evropejec.

Miroslav Marian Klose
Mesut Özil in Toni Kroos
Prebivalci nekdanje Vzhodne Nemčije predstavljajo 20 odstotkov prebivalstva skupne države, a v 'elfu' je od 'ossijev' le Toni Kroos, kar dobro ponazarja, kakšno je stanje pri razvijanji talentov na ozemlju nekdanje športne velesile. Foto: EPA
Michael Ballack
Nemško postavo so močno skrojile tudi poškodbe, najbolj je opazna odstotnost kapetana Michaela Ballacka, ki bi podvojil zastopanost 'ossijev', saj se je rodil v Görlitzu, tik ob nemško-poljski meji. Foto: EPA
Slavje v Nemčiji
Nemška nogometna evforija iz let 2006, 2008 in 2010 močno spreminja stereotipe o Nemcih, ki s slavji ob reprezentančnih zmagah postajajo pravi karnevalski narod. Foto: Reuters

Državljanska ali nacionalna vprašanja v nogometu hitro dvignejo pritisk reprezentančnim navijačem, katerih različna mnenja uspehi združujejo, neuspehi pa zaostrujejo. Ob odstranitvi (proti)nacionalnih plašnic pa je prav zanimivo pogledati letošnjo izdajo "nationalmannschafta", ki je z lahkotno igrivostjo in še vedno pregovorno nemško disciplino odlična preslikava sodobne Nemčije, najštevilčnejše in najpomembnejše države Evropske unije.

Med 23 izbranci Joachima Löwa je enajsterica igralcev, katerim korenine dovoljujejo, da bi na mednarodnem prizorišču predstavljali druge reprezentance. Vendar so se Jogijevi fantje odločili, da bodo zaigrali za deželo, kjer so odraščali, se nogometno izobrazili in predvsem dokazali kot vrhunski igralci.


Dennis Aogo - Nigerija
23-letni bočni branilec/vezist Hamburger SV-ja je po očetu Nigerijec. Igralec, rojen in vzgojen v Karlsruheju, je zavrnil več vabil nigerijske nogometne zveze. Dokončno se je odločil za Nemčijo januarja letos, ko je zavrnil ponudbo Nigerije, kjer so mu ponujali zagotovljen nastop na svetovnem prvenstvu.

Serdar Tasci - Turčija
23-letni osrednji branilec Stuttgarta je po obeh starših Turek. Rodil se je v Esslingenu, ki leži v bližini Stuttgarta, kjer igra že vso svojo člansko kariero. Za Nemčijo se je odločil že oktobra 2006, ko se je odzval vpoklicu v mlado nemško reprezentanco do 21 let.

Jérôme Boateng - Gana
21-letni bočni branilec, ki je med prvenstvom iz Hamburger SV-ja prestopil v Manchester City, je po očetu Ganec. Rodil se je v Berlinu, odraščal pa je z materjo v varnem zavetju višjega srednjega razreda. Nasprotno sta njegova polbrata George in Kevin-Prince odraščala v najrevnejši berlinski četrti Wedding. Kevin-Prince se je letos, ko je ugotovil, da ne bo izbran v nemško reprezentanco za Južno Afriko, odločil, da bo zaigral za Gano. Nasprotno je Jerome lani oktobra debitiral v dresu članskega moštva in s tem dokončno razblinil ganske upe.

Sami Khedira - Tunizija
23-letni vezist Stuttgarta je po očetu Tunizijec. Sami je rojen v Stuttgartu, kjer je že pri osmih letih postal član VfB Stuttgarta. Bil je kapetan mlade reprezentance, ki je na lanskem evropskem prvenstvu v Ukrajini tako zanesljivo osvojila evropski naslov. Prvič je za člansko izbrano vrsto zaigral septembra 2009. Tudi njegov mlajši brat Rani je član Stuttgarta in je trenutno član nemške U-15 reprezentance.

Mesut Özil - Turčija
21-letni napadalni vezist Werderja je Turek, starši prihajajo iz turške črnomorske pokrajine Zonguldak. Ustvarjalni nogometaš iz Gelsenkirchna je član različnih nemških reprezentanc že od leta 2006, lani pa je bil najboljši igralec na EP-ja do 21 let, kjer je slavila Nemčija. Ko je postal polnoleten, je njegov oče vložil prošnjo za preklic turškega državljanstva. Turški selektor Fatih Terim ga je lani vabil v reprezentanco, a je Özil vabilo zavrnil.

Piotr Trochowski - Poljska
26-letni napadalni vezist Hamburger SV-ja je po narodnosti Poljak. Rojen je bil v Tchewu v Pomeraniji. Ko je bil star pet let, so starši emigrirali v Nemčijo, kjer so na podlagi zakona o vrnitvi Nemcev po rodu pridobili nemško državljanstvo. Etnično je Poljak, a so bili njegovi predniki kot prebivalci Zahodne Prusije nemški državljani. Mati je Piotra v pismih ponujala poljski zvezi, a se ta za nadarjenega igralca ni zmenila.

Marko Marin - Bosna in Hercegovina
21-letni krilni vezist Werderja je po narodnostni pripadnosti Srb iz Bosne in Hercegovine. Rodil se je v Bosanski Gradiški, v Nemčijo pa se je preselil že pri dveh letih, ko je njegova mati tik pred vojno v BiH-u kot medicinska sestra dobila službo v Frankfurtu. Bosanska zveza ni nikoli poklicala Marina, katerega nadarjenost je hitro pritegnila pozornost DFB-ja.

Lukas Podolski - Poljska
25-letni napadalec Kölna je bil kot Łukasz Podolski rojen v Gliwicah na Poljskem. Pri dveh letih so starši emigrirali v Zahodno Nemčijo, kjer so bili upravičeni do državljanstva, ker so bili njihovi predniki kot prebivalci Šlezije nemški državljani. Ko je kot 18-letnik zablestel v dresu Kölna, je tedanji poljski selektor Pawel Janas zavrnil možnost za njegov vpoklic, kar je pozneje izrabil Rudi Völler in mu ponudil priložnost v "elfu".

Cacau - Brazilija
29-letni napadalec Stuttgarta se je kot Claudemir Jerônimo Barretto rodil v brazilski zvezni državi Sao Paolo. Pri 18 letih se je kot malo znani igralec odpravil v Evropo, kjer je v 5. nemški ligi zaigral za Türk Gücü München, klub, ki so ga ustanovili turški priseljenci. Deset let pozneje je zaradi osemletnega neprestanega bivanja in dela v Nemčiji postal upravičen do državljanstva, s čimer je lahko zaigral tudi za nemško reprezentanco.

Mario Gomez - Španija
24-letni napadalec Bayerna je po očetu Španec. Vzgojen je bil v švabski vasi Unlingen, od koder se je prebil do bližnjega Stuttgarta. Kljub dvojnemu državljanstvu ni veliko premišljal, ko se mu je ponudila priložnost za igranje v nemški reprezentanci do 17 let.

Miroslav Klose - Poljska
32-letni napadalec Bayerna se je rodil v poljskem mestu Opole, ki leži v Šleziji. Pri sedmih letih sta se z materjo Barbaro Jež v Nemčiji pridružila očetu Josefu, ki je po narodnosti Nemec. Strelec 14 golov na mundialih je poročen s Poljakinjo, s svojima sinovoma govori poljsko, o svoji narodnostni pripadnosti pa pravi: "Nočem, da me kličejo Nemec ali Poljak, sem Evropejec."


Ob vsesplošnem navdušenju rojakov nad reprezentanco, ki pod nemško zastavo tako uspešno združuje igralce različnega rodu, pa je mogoče opaziti tudi nekaj nezadovoljstva na vzhodu države. Med 23 nogometaši je samo eden iz nekdanje Vzhodne Nemčije: 20-letni vezist Toni Kroos se je rodil v Greifswaldu ob Baltskem morju. Ravno Kroosov primer po mnenju sociologov nakazuje, da je Nemčija uspešna pri združevanju priseljencev, medtem ko ji pri "ossijih" to še ni uspelo.

So igralci, ki se niso rodili v državi, seveda pa imajo nemške potne liste in mogoče so ravno oni eden izmed vzrokov za dobre igre Nemčije.

Franz Beckenbauer

Nočem, da me kličejo Nemec ali Poljak, sem Evropejec.

Miroslav Marian Klose