Nenevaren strel Clinta Dempseyja se je od rok Roberta Greena odkotalil v mrežo. Foto: Reuters
Nenevaren strel Clinta Dempseyja se je od rok Roberta Greena odkotalil v mrežo. Foto: Reuters
John Terry je po tekmi tolažil Roberta Greena. Foto: EPA
Clint Dempsey je bil nepričakovani junak Američanov. Foto: EPA

"Gostitelji so odprli SP z zadetkom, ki se ga bomo spominjali za vedno, Anglija pa je prejela zadetek, ki prav tako nikoli ne bo pozabljen," piše novinar Guardiana Paul Wilson po neverjetni napaki Greena, ki je bila vzrok za remi (1:1) nogometašev Anglije z ZDA v uvodni tekmi "slovenske" skupine C. "Gol je bil res neverjeten, toda krivda je tudi na strani igralcev, ki so po vodstvu Američane spuščali preveč pred svoja vrata. Angleški napadalci so pokazali premalo," dodaja Wilson.

Bo Capello še vztrajal z Greenom?
In kaj pravi "junak" Green? "Prepričan sem, da je 50 milijonov ljudi razočaranih nad menoj, toda delal bom trdo in se vrnil. Ta napaka ne bo vplivala name," je bil po tekmi samozavesten vratar West Hama. Selektor Fabio Capello, ki je dolgo izbiral med tremi vratarji in se očitno odločil za napačnega, svojega čuvaja mreže ni javno kritiziral. Kljub temu ni potrdil, da bo Green branil tudi na prihodnjih tekmah. "Drugi polčas je branil zelo dobro, vendar napaka ostaja napaka," je povedal italijanski strateg na klopi Anglije.

Največ napak med vratarji v Premier ligi
To pa ni prva napaka, ki jo je Green naredil v angleškem dresu. Leta 2006 je bil neposreden krivec za gol na tekmi angleške B vrste proti Belorusiji (2:1), potem ko se je poškodoval pri degažiranju žoge - video na desni strani. Natančni angleški statistiki so izračunali, da je Green v prejšnji sezoni Premier lige naredil največ napak, ki so se končale z zadetki.

"Ljudem se dogajajo še hujše stvari"
"Seveda bi moral obraniti ta strel. Sem razočaran, toda zgodilo se je in ne smem dopustiti, da to vpliva na moje nadaljnje predstave. Moral sem oddelati še 50 minut tekme in svoje delo sem v nadaljevanju dobro opravil," je povedal Green, ki je v drugem polčasu preprečil vodstvo ZDA, potem ko je v vratnico odbil strel Altidorja. "Vse je v mentalni moči. Ljudem so se dogajale še hujše stvari. Moram ostati osredotočen in pozabiti na to napako," je še dodal Green.

Od Seamana do Carsona
Dejstvo pa je, da se napake angleških vratarjev nadaljujejo. Spomnite se Scotta Carsona leta 2008 na tekmi s Hrvaško, pa neverjeten spodrsljaj Paula Robinsona prav tako proti Hrvatom in ne nazadnje zadetek Ronaldinha na SP-ju leta 2002, ko je s prostega strela osmešil Davida Seamana.

Greenova napaka (poškodba) na tekmi z Belorusijo


Carsonova napaka na tekmi s Hrvaško

Robinsonova sramota na tekmi s Hrvaško

Ronaldinho s prostega strela presenetil Seamana