Katlego Mphela je prvi up Južne Afrike v napadu. V 31 tekmah je zabil 15 zadetkov. Foto: EPA
Katlego Mphela je prvi up Južne Afrike v napadu. V 31 tekmah je zabil 15 zadetkov. Foto: EPA
Mehika
Bo Mehiki uspelo priti dlje od osmine finala? Foto: EPA
Thierry Henry
Iz francoske vrste se te dni vijejo novice o neskladnosti in prepirih. Foto: EPA
Diego Forlan
V urugvajski reprezentanci je najbolj znan igralec Diego Forlan. Foto: EPA

Petek, 11. junij - 1. dan
16.00: Johannesburg (Soccer City), Južna Afrika - Mehika (skupina A)
Uvodna tekma svetovnega prvenstva je zgodovinski dogodek, saj se začenja prvo svetovno nogometno prvenstvo na afriških tleh. Domača reprezentanca sicer ni favorit, saj je na svetovnih prvenstvih pred tem nastopila le dvakrat (1998 in 2002) in pri tem dosegla le eno zmago - proti Sloveniji (1:0).
Mehičani so glede nastopov na svetovnih prvenstvih izkušenejši, saj na devetnajsti izvedbi tega tekmovanja nastopajo že štirinajstič. Res pa je, da dlje kot do četrtfinala (torej med najboljših osem) niso prišli še nikoli. Mimogrede - obakrat se je to zgodilo tedaj, ko so svetovno prvenstvo gostili sami (1970 in 1986). Na zadnjih štirih svetovnih prvenstvih so se Mehičani vedno uspeli prebiti v izločilne boje (med najboljših 16), a so vsakokrat izpadli v osmini finala.
Bodite ekspert(ka):
Večina prizorišč svetovnega prvenstva v Južni Afriki leži na visoki planoti (Highveld), pri čemer je Johannesburg s skoraj 1800 metri nadmorske višine najvišje ležeče mesto. Mnoge reprezentance utegnejo s tem imeti nekaj težav, kar pa zagotovo ne velja za gostitelje in Mehičane. Navsezadnje je najvišje ležeče mesto, ki je do zdaj gostilo finale svetovnega prvenstva, prav mehiška prestolnica Ciudad de Mexico (2240 metrov). Skratka, z enim stavkom - "Zanimiva tekma na visoki ravni!" - in ustrezno razlago boste osupnili tudi največjega nogometnega važiča v vaši družbi.

Vabljeni k sodelovanju v MMC-jevi aplikaciji Nostradamus. Nagrada za zmagovalca je originalen dres slovenske reprezentance s podpisi reprezentantov. Pomagajo vam tudi strokovni komentatorji na TV Slovenija. Juan Vasle napoveduje: JAR - Mehika 2:2
Urugvaj - Francija 1:2

20.30: Cape Town, Francija - Urugvaj (skupina A)
Južnoafriška "mati vseh mest" na pregrešno dragem stadionu (za 420 milijonov evrov, kar je več, kot je vreden olimpijski stadion v Pekingu) gosti srečanje dveh nekdanjih svetovnih prvakov. Francozi so bili prvi leta 1998 na domačih tleh, Urugvajci pa so bili sploh prvi svetovni prvaki leta 1930 (prav tako doma), za nameček pa so dvajset let kasneje dosežek ponovili še v Braziliji.

Bodite ekspert(ka):
Med razpravo, zakaj so Urugvajci leta 1930 kot prvi osvojili naslova prvakov, lahko zablestite z naslednjimi podatki:
a) Urugvaj je veljal za "južnoameriško Švico", saj je bil v prvi polovici prejšnjega stoletja ena najbogatejših in najsodobnejših držav na svetu.
b) Zaradi oddaljenosti so udeležbo odpovedale najkakovostnejše evropske reprezentance.
c) Na polfinalni tekmi s tedanjo Jugoslavijo (brez Slovencev), ki jo je Urugvaj dobil s 6:1, je brazilski sodnik Rego tekmecem gostiteljev brez pravega vzroka razveljavili zadetek za izenačenje na 2:2, v drugem polčasu pa je Urugvajcem priznal gol, pri katerem je bil podajalec policist za golom, ki je žogo brcnil nazaj na igrišče.
d) Zaton cvetoče države je - tudi nogometno - povzročila dolgoletna vojaška diktatura.

Kulinarični dribling: Braai in quesadilla, beaujolais ali tannat
Južnoafriški braai z mehiški quesadillami:
- Braai (izg. braj) je v deželi prirediteljici priljubljen družabni dogodek, ki pa ga dobro poznamo tudi v Sloveniji: gre za klasični žar na prostem, kjer Južnoafričani vseh narodnosti, ras in družbenih skupin pečejo različne vrste mesa in klobas. Priljubljena priloga je "pap", ki je podobna naši polenti, navadno pa jo spremljajo tudi raznovrstne omake iz zelenjave. Posebej priljubljen je čili.
- S tem pa smo že pri Mehiki. Pap oziroma polento lahko smiselno nadomestimo s priljubljenimi sirovimi tortiljami – se pravi quesadillami.
- In s čim bi poplaknili? Lahko si pomagamo z večernim parom: francoska ali urugvajska vina. Med vrstami francoskega beaujolaisa se k žaru podajo težje vrste. Primerna alternativa je lahko tudi urugvajski tannat, ki v deželi prvih svetovnih prvakov uživa sloves nacionalnega vina, pa čeprav izvira iz jugozahodnega dela domovine njihovih prvih tekmecev na letošnjem prvenstvu – torej Francije. Tannat je močno in aromatično vino, ki spominja na pinot noir in merlot.

Igor E. Bergant