Andraž Kirm je v 33. minuti srečanja dosegel še svoj četrti zadetek za slovensko reprezentanco. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Andraž Kirm je v 33. minuti srečanja dosegel še svoj četrti zadetek za slovensko reprezentanco. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Christophe Berra (desno) je izid pet minut pred koncem prvega polčasa izid poravnal. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Stojanović še vedno čaka na prvo zmago

Slovenci so bili boljši tekmec, zlasti v drugem polčasu, ko si Škoti pravzaprav niso priigrali resnejše priložnosti. Na škotska vrata so sprožili 21 strelov, a od teh le štiri v okvir vrat. Izvedli so tudi devet kotov.

Birsa že v 3. minuti iz oči v oči z McGregorjem
Tekmo, ki jo je s tribun spremljalo tudi tisoč Škotov, so bolje začeli gostitelji, ki so si že v 3. minuti priigrali prvo lepo priložnost, potem ko se je po fantastični globinski podaji Josipa Iličića v praznem prostoru pred vratarjem Allanom McGregorjem znašel Valter Birsa, a je bil član Glasgow Rangersov uspešnejši. Škoti so imeli v uvodnih minutah žogo dalj časa v svoji posesti, nekajkrat so sprožili tudi proti vratom, vendar niso preizkusili pozornosti Samirja Handanovića. V 17. minuti je s polvolejem z razdalje poskusil še Iličić, a je ostalo pri 0:0.

Kirmov četrti gol za reprezentanco
Škoti so prvič resneje zapretili v 26. minuti. Po lepi visoki podaji v kazenski prostor je na levi strani do strela prišel James Morrison, veselje mu je s pomočjo okvirja gola preprečil Handanović. Že v naslednjem napadu so Slovenci odgovorili s prostim strelom, ki ga je izvedel Birsa in ogrel McGregorjeve dlani. Sledil je pritisk Slovencev, ki je v 33. minuti prinesel tudi zadetek. Mišo Brečko je z desne strani pred vrata poslal predložek, v kazenskem prostoru je bil najvišji Andraž Kirm, ki je izkoristil slabše posredovanje Russlla Martina in žogo z glavo poslal v mrežo.

Škoti izenačili po podaji iz kota
Otočani so še pred odmorom izid poravnali. Ob predložku iz kota se je branilec Christophe Berra otresel Boštjana Cesarja in z natančnim strelom z glavo žogo ob vratnici poslal za Handanovićev hrbet. Vratar Udineseja je bil povsem brez moči. Do konca polčasa se je po Brečkovi podaji pred vrati znašel še Dedić, vendar mu žoge ni uspelo ukrotiti in priložnost je splavala po vodi.

Drugi polčas precej mirnejši
V nadaljevanju se je igra v primerjavi s prvim polčasom precej umirila. Obe ekipi sta bíli boj na sredini igrišča, priložnosti so bile redke. Vroče je sicer bilo po slabi uri igre, ko je rezervist Barry Bannan ogrel Handanovićeve dlani, že naslednji hip je po Birsovi podaji na drugi strani zapretil še Iličić, ki pa je meril nenatančno.

Prihod Vučkića poživil igro
Igro Slovenije je nato z vstopom v igro v 61. minuti nekoliko poživil Haris Vučkić, ki je zamenjal Birso. Napadalec Newcastle Uniteda, ki trenutno kot posojen nogometaš brani barve Cardiff Cityja, se je odlično vključeval v napad, bil je trn v peti škotske obrambe, ki je bila v zaključku tekme potisnjena v lastni kazenski prostor. Takrat so Slovenci udarili z vsemi topovi, najprej je žogo z razdalje za las mimo vrat poslal Zlatko Dedić, nato sta poskusila še Kirm in Aleksandar Radosavljevič, a brez uspeha - srečanje se je končalo brez zmagovalca.

"S potekom tekme smo lahko zadovoljni"
Selektor Stojanović je takoj po tekmi dejal: "Rezultat je vedno pomemben. Videli smo atraktivno tekmo, z visokim tempom, v drugem polčasu pa je raven nato malo padla. Neodločen izid smo si zaslužili, z malo sreče tudi nekaj več." 42-letnik je še povedal, da bodo posnetek tekme natančno preučili, o igri svojih varovancev pa je še dodal: "Imeli smo motivacijo vseh 90 minut. Prebojev po strani in po sredini nismo realizirali. S potekom tekme smo lahko zadovoljni."

Koper, prijateljska tekma
SLOVENIJA - ŠKOTSKA 1:1 (1:1)
Kirm 33.; Berra 40.

Slovenija: Handanović, Brečko, Šuler, Cesar, Jokić, Krhin (85./Matić), Radosavljević, Kirm (89./Pečnik), Birsa (61./Vučkić), Iličić (68./Vršić), Dedić (83./Ljubijankič).

Škotska: McGregor, Martin, Mulgrew, Berra, Caldwell, Adam (45./Bannam), McArthur, Morrison (72./Dorrans), Mackie (80./Miller), Mackail-Smith (61./Snodgrass), Forrest (87./Robson).

Sodnik: Aleksandar Stavrev (Makedonija)

Stojanović še vedno čaka na prvo zmago