Dare Vršič je bil v torek zvečer med boljšimi v slovenski izbrani vrsti. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Dare Vršič je bil v torek zvečer med boljšimi v slovenski izbrani vrsti. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Slovenski navijači
Gostovanje Slovencev v Firencah je v prestolnico Toskane zvabilo nekaj tisoč navijačev, ki so po tekmi kljub porazu namenili aplavz Kekovim nogometašem. Nekateri so med njih odvrgli svoje drese. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Giampaolo Pazzini in Jasmin Handanović
"Pazzini in tribuna - come una notte senza luna (Pazzini na tribuni - kot noč brez lune)," je pisalo na enem izmed transparentov, ki so jih že pred tekmo razvili italijanski navijači. Dan pred tekmo je selektor Cesare Prandelli napovedal, da bo na tribuni ostal eden izmed trojice napadalcev Alberto Gilardino, Mario Balotelli in Giampaolo Pazzini. Naposled se je to zgodilo z Gilardinom, Balotelli in Pazzini pa sta v igro vstopila v drugem polčasu. Prav "Pazzo", ki je med letoma 2005 in 2009 nosil dres Fiorentine, je v 85. minuti zabil edini gol Sloveniji, svojega tretjega v dresu "azzurrov" in jubilejnega 700. italijanske reprezentance na domačih tleh. Foto: Reuters
Zlatko Dedić
Zlatko Dedić je bil v reprezentanco naknadno vpoklican zaradi poškodbe svojega "cimra" Zlatana Ljubijankića. Na pot iz Dresdna proti Firencam se je odpravil v ponedeljek ob 4.00 zjutraj. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec

Vezista Palerma smo zaman iskali na seznamu z uradno postavo, ki smo ga na takrat še precej praznem stadionu Artemio Franchi prejeli uro pred tekmo. Številni so se spraševali, zakaj je obetavni vezist pristal na tribuni, odgovor pa dobili na novinarski konferenci po srečanju, na kateri je Kek povedal, da je Bačinović prekršil hišni red. "Upam, da je to ukrep, ki mu bo pomagal, da se izogne takšnim zadevam. To so interne stvari, ki jih bomo reševali znotraj Nogometne zveze Slovenije," je dejal Mariborčan, ki več podrobnosti o kazni zaradi nediscipline ni želel izdati.

"Na takšni tekmi je težko igrati s štirimi kreativci"
Kek je uslišal željo armade nogometnih "kibicev" in na igrišče v prvi minuti postavil Dareta Vršiča, a vseh "selektorjev" od Kopra do Lendave najbrž ni zadovoljil s tem, da je na klopi pustil s petimi zadetki najboljšega strelca Slovenije v teh kvalifikacijah Tima Matavža in Josipa Iličića. "Mislim, da smo za to tekmo potrebovali izkušenega igralca, zato sem za Novakovića postavil Vršiča, s čigar predstavo sem zadovoljen. To so moje odločitve. Tim je imel tudi naporne dneve zaradi prestopa. Mislim, da je tudi Novaković odigral pošteno tekmo, čeprav mu je bilo zaradi postavitve težko. Na takšni tekmi proti takšnemu tekmecu je težko igrati s štirimi ali petimi kreativci, ker je treba igrati v obe smeri," je svojo izbiro branil slovenski selektor.

Ker bi Slovenci na "šampionat" na Poljskem in v Ukrajini potovali resnično le ob spletu zelo ugodnih okoliščin, se je tudi Kek, kot kaže, že sprijaznil s tem, da Slovenija tokrat ne bo izpolnila cilja, ki si ga je zadala po južnoafriškem SP-ju. "So se pa pojavili novi igralci, čeprav tega marsikdo noče priznati. Pridobili so kilometrino, ki jim bo v naslednjih kvalifikacijah prišla zelo prav. Iličić ima potencial, ki pa ga bo treba skrbno negovati. Trenutni položaj ni nobena tragedija. Imeli smo dovolj priložnosti, nismo jih izkoristili, za kar smo si krivi sami. Po svetovnem prvenstvu je prišlo do padca. Že prva tekma proti Severni Irski je bila pokazatelj tega. Če doma doživiš tri poraze, je težko računati na napredovanje."

Slovenski nogomet ima perspektivo
Marsikaj ali celo vse bo jasno 7. oktobra, torej štiri dni pred zadnjo tekmo v Mariboru, ko bo Slovenija igrala s Srbijo. Ta na domačem igrišču ne bo smela osvojiti niti točke proti Italiji, enako bo veljalo za Estonijo na Severnem Irskem. V primeru takšnega razpleta bi 11. oktobra Kekova vrsta morala spraviti na kolena Srbe, ob tem pa upati, da ne zmaga tudi Severna Irska v Vidmu nad "azzurri".
"Verjamem v fair play in sploh ne razmišljam, da bi Italijani tekmo v Beogradu vzeli z levo roko. Igrajo za svoj ugled. Dolgo so se mučili, da so ustvarili to ekipo. Teorija še obstaja, ampak kakor koli, bodite prepričani, da dobro vemo, v katero smer bi moralo iti vse skupaj. Naredili bomo vse, da bomo zmagali na tekmi proti Srbiji v Mariboru. Potem bomo potegnili črto in gledali naprej. Pomembno je, da se je ekipa pobrala po porazu z Estonijo, z določenimi osvežitvami v ekipi smo držali ritem. Glavno tekmo smo izgubili v petek, izid s te tekme nas je zelo bremenil. Se pa kažejo neki novi fantje, tudi mlada reprezentanca je danes zmagala, zato mislim, da slovenski nogomet ima perspektivo. Treba bo samo trdo delati in ustvariti novo ekipo. Slovenija je tega sposobna. Samo z individualno kvaliteto ne bo šlo, treba je vse skupaj povezati v celoto," je dejal Kek.

Prvi mož slovenske stroke je imel tako kot vsi slovenski navijači po tekmi nekaj grenkega priokusa, ker je bila Slovenija blizu točki. Zadetek je prejela v 85. minuti, veliko se je ugibalo tudi o tem, ali ni Giampaolo Pazzini ob golu napravil prekršek nad Markom Šulerjem. "Zdelo se mi je, da je bil komolec Pazzinija ob zadetku zelo visoko, bilo je zelo na meji. Odigrali smo vseeno pošteno, bili pod pritiskom v določenih delih tekme, a imeli tudi nekaj priložnosti, predvsem tisto Iličićevo v drugem polčasu. V določenih trenutkih je padla tudi osredotočenost v obrambi, kar je posledica padca fizične pripravljenosti. Nekateri igralci še niso na želeni ravni. Ko si pod takšnim pritiskom, je težko obdržati koncentracijo vseh 90 minut. Morali bi malo mirneje poskušati odigrati ob koncu tekme. Pritisk Italijanov s tremi napadalci je bil velik, oni le potrjujejo vrhunsko formo. V teh kvalifikacijah so na zelo visoki ravni, zame so eni izmed glavnih favoritov za evropsko prvenstvo. Čestitam Italiji in selektorju Cesareju Prandelliju za zasluženo uvrstitev na EP," je dodal Kek.

Dedić: Iličiću žoga nesrečno odskočila
Šuler, Zlatko Dedić in Jasmin Handanović so bili edina trojica nogometašev, ki se je po tekmi zapletla v pogovor z novinarji. Večina preostalih je ubrala drugo pot na reprezentančni avtobus. Na prigovarjanje nezadovoljne sedme sile je naknadno z avtobusa prišel le še Vršič. "Italija je bila danes boljši tekmec in se je zasluženo uvrstila na EP. Na začetku smo še malo lovili, nato pa vzpostavili ravnotežje in imeli nekaj priložnosti. Mislim, da smo igrali na ravni, na kateri znamo igrati. Lepo je bilo videti takšno podporo navijačev, mislim, da so videli pravo Slovenijo, ki smo jo pogrešali proti Estoniji. Do zdaj nismo imeli sreče z razpletom drugih tekem, upam, da jo bomo imeli na naslednjih srečanjih. Treba pa je poudariti, da kvalifikacij nismo izgubili na tekmi v Firencah," je realno dogajanje na igrišču opisal koroški branilec, ki proti Estoniji zaradi kartonov ni igral.

Dedić je menil, da je bila igra dobra, a ne dovolj, da bi Slovenija zmagala. "Proti takšni reprezentanci bi morali igrati odlično. Tudi točka ne bi bila slaba, a na žalost se je zgodila tista nesrečna akcija, ko smo prejeli zadetek. Italijani so zelo močni, težko jih je ustaviti. Dobro smo se jim upirali, imeli so res veliko priložnosti, dvakrat smo žogo izbili z golove črte. Tudi mi smo imeli nekaj priložnosti, v prvem polčasu bi morda sodnik lahko roko Andree Pirla ocenil za enajstmetrovko. Zmanjkal je tudi kanček sreče. Iličić pravi, da mu je v 72. minuti ob tisti lepi podaji Andraža Kirma žoga nerodno odskočila. Škoda. Toda zdaj ne moremo jokati za izgubljenimi priložnostmi, izgubili smo proti vrhunski reprezentanci."

Vršič: Na tem položaju lahko dam največ
Handanović je dobro opravil svoje delo, ob zadetku je bil nemočen. "Ostaja cmok v grlu. Mislim, da smo si zaslužili več kot poraz. Igrali smo dobro, branili smo se dobro in dobro zapirali prostor pred svojimi vrati. Nismo izkoristili nekaj polpriložnosti. To dolgo podajo ob golu imam še zdaj v glavi, slučajno se je odbila Pazziniju na nogo. Mislim pa, da je bil prekršek, že prej je skočil na Šulerja. Verjetno je tudi tekma proti Estoniji pustila posledice."

Vršič je v začetni postavi Slovenije zaigral prvič po štirih letih: "Italija nas je pričakovano stisnila z značilno igro kratkih podaj. Bila je odlična, malo grešila. Nekaj priložnosti v protinapadih se nam je ponudilo, a jih nismo izkoristili. Škoda za gol ob koncu, 0:0 bi bil kar lep izid. Zelo vesel sem, da sem se vrnil v začetno postavo in da sem vedno bližje. Na tem položaju lahko dam največ. Razočaranje ni bilo veliko, saj smo vedeli, proti komu igramo."
Iz Firenc,