Nogometaši Maribora so osvojili prvo lovoriko v letošnji sezoni. Foto: Aleš Fevžer
Nogometaši Maribora so osvojili prvo lovoriko v letošnji sezoni. Foto: Aleš Fevžer
Zlatko Zahovič
Športni direktor Maribora Zlatko Zahovič je bil ob igrišču v Novi Gorici prešerne volje ob suvereni igri varovancev Anteja Šimundže, ki so še tretjič zapored dvignili slovenski superpokal. Foto: Aleš Fevžer
Mariboru četrta superpokalna zvezdica
Zgodovina slovenskega superpokala

Superpokal praviloma prinaša dvoboj državnega prvaka in pokalnega prvaka ter pomeni začetek nove nogometne sezone. A zaradi svetovnega prvenstva, klubskih nastopov v Evropi in zgodnjega začetka Prve lige Telekom Slovenije je bil letošnji superpokal Slovenije odigran šele zdaj, ko je za nami že en mesec nove slovenske sezone.

Goričani v prvem polčasu v podrejenem položaju
Mariborčani so tekmo začeli izjemno in povedli že v 2. minuti srečanja, ko je po sijajnem predložku Dareta Vršiča z desne strani iz neposredne bližine z glavo goriškega vratarja Vasjo Simčiča premagal Damjan Vuklišević. Vršič in Vuklišević sta akcijo v 9. minuti ponovila, le da je tokrat 19-letnik žogo poslal čez gol. Goričani so ves čas igrali v podrejenem položaju, njihova igra je bila polna napak, v 18. minuti je največjo storil Simčič, ki je po zgrešenem izbijanju žoge v kazenskem prostoru podrl Jeana-Philippa Mendyja in zakrivil 11-metrovko. Z bele točke je bil učinkovit Vršič, ki je vratarja poslal v napačno smer. 2:0. S takšnim izidom sta ekipi tudi odšli na odmor.

Med strelci tudi Makinwa in Fajić
V nadaljevanju so gostitelji zaigrali precej bolje, v 55. minuti je z roba kazenskega prostora sprožil Amedej Vetrih in v prvo resnejše posredovanje prisilil mariborskega vratarja Aljaža Cotmana. Ta je deset minut vendarle moral pobrati žogo iz svoje mreže, ko je po lepi akciji po levi strani in predložkom pred vrata, kjer je zaspala mariborska obramba, iz neposredne bližine zadel Stephen Makinwa in na noge spravil domače občinstvo. Toda tako želene vrnitve Goričanom ni uspelo uprizoriti, Mariborčani so igrali pametno in zbrano, v 76. minuti je za nameček nasprotnik ostal še brez izključenega Marca Modola. Ta je v kazenskem prostoru storil domnevni prekršek nad Vukliševićem, v polno pa je z bele točke še drugič zadel Vršič.

V naslednjih minutah so se Goričani bolj ali manj le še branili, njihovi redki napadi niso obrodili sadov, Mariborčani pa so v 88. minuti z golom Nusmirja Fajića le še postavili piko na i in s suverenim zadrževanjem žoge tekmo mirno pripeljali do konca.



Izjavi po tekmi:
Ante Šimundža, trener Maribora:
"Želeli smo si to zmago in prvo lovoriko v sezoni. Po prikazanem smo si jo zaslužili. Dejansko je imela Gorica nekaj več od igre v prvih 15 minutah drugega polčasa. Dejstvo je, da smo tudi mi imeli pri 2:0 dve izjemni priložnosti. Ampak to je nogomet. Če bi zadeli iz vsake, bi bili pač rezultati v nogometu precej višji. Enostavno smo ostali zbrani tudi po zadetku Gorice. Nismo dovolili presenečenja, s tretjim in četrtim zadetkom pa smo le dokončno odločili tekmo."

Amedej Vetrih, igralec Gorice: "Vzdušje vsekakor ni živahno. Vsi smo potrti, ti negativni rezultati nas spremljajo že od kvalifikacij za evropsko ligo. Poskusiti bo treba vsak trening opraviti maksimalno in upati, da se nam bo to vrnilo na zelenici. Kot sem že večkrat rekel, prepoceni, prehitro prejemamo zadetke, tako da je težko popraviti rezultat proti takšni ekipi, kot je Maribor."

SUPERPOKAL SLOVENIJE 2014
GORICA - MARIBOR 1:4 (0:2)
1.000; Makinwa 65.; Vuklišević 2., Vršič 19./11-m, 77./11-m, Fajić 88.
RK: Modolo 76./Gorica

Gorica: Simčič, Vanin, Širok, Modolo, Vetrih (63./Kavčič), Jogan, Arčon (46./Pasqualini), Johnson, Makinwa, Žigon, Majcen (86./Džuzdanović).

Maribor: Cotman, Stojanović, Vuklišević, Šuler, Viler, Sallalich (73./Mejač), Mertelj, Dervišević (84./Ndiaye), Vršič, Mendy (69./Zahović), Fajić.

Sodnik: Mitja Žganec (Ljubljana)


Dozdajšnji zmagovalci superpokala:
1995/96: SCT Olimpija
1996/97: Hit Gorica
2007/08: Domžale
2008/09: Interblock
2009/10: Maribor
2010/11: Luka Koper
2011/12: Domžale
2012/13: Maribor
2013/14: Maribor
2014/15: Maribor

Mariboru četrta superpokalna zvezdica
Zgodovina slovenskega superpokala