Michel Platini se je znašel v nemilosti etične komisije Mednarodne nogometne zveze. Foto: Reuters
Michel Platini se je znašel v nemilosti etične komisije Mednarodne nogometne zveze. Foto: Reuters

Žal mi je, da se je to zgodilo, saj menim, da je Platini v tej zgodbi žrtev. Mu je bilo omogočeno zagovarjanje pod poštenimi pogoji? Dvomim.

Patrick Kanner, francoski minister za šport
Patrick Kanner
Patrick Kanner dvomi o legitimnosti odločitve Fifine etične komisije. Foto: Reuters

Kanner dvomi, da je bil Platini zaradi spleta okoliščin deležen poštenega zaslišanja komisije. "Zelo dobro vemo, da je bila Fifina etična komisija v preteklosti zelo blizu nekaterim funkcionarjem znotraj organizacije, še posebej Seppu Blatterju. Ta Platinija, ki ga ni vselej želel videti kot svojega naslednika, najverjetneje zdaj vleče s seboj v brezno," je za radio Europe 1 dejal minister.

Sklenil je: "Žal mi je, da se je to zgodilo, saj menim, da je Platini v tej zgodbi žrtev. Mu je bilo omogočeno zagovarjanje pod poštenimi pogoji? Dvomim."

Platini bo uporabil vsa pravna sredstva
Platini se je na kazen odzval z besedami, da gre za maškarado komisije, ki želi le umazati njegovo ime. Hkrati je poudaril, da se bo na kazen pritožil. "Vzporedno s pritožbo na Mednarodno športno razsodišče bom ob pravem času stopil tudi na civilno sodišče in zahteval povračilo za vso škodo, ki so mi jo s predsodki naredili v dolgih zadnjih tednih," je dejal 60-letni Francoz, ki se je v breznu našel skupaj z nekdanjim zaveznikom, v zadnjem času pa tekmecem Blatterjem.

"Kaj je etična komisija počela med 2011 in 2015?"
Platini je v pogovoru za francosko tiskovno agencijo AFP dejal, da je osemletna prepoved delovanja v nogometu zanj kot brca v zobe. "Moje ime bodo mediji vlačili po blatu. Kar koli se zgodi, moj ugled je umazan, dobil sem brco v zobe. Položili so me v isto vrečo kot Blatterja," je povedal nekdanji francoski reprezentant.

Prepoved mu preprečuje, da bi 26. februarja kandidiral za predsednika Fife, prav tako pa tudi opravljanje predsedniške funkcije pri Uefi. A ga to ne ustavlja. Želi si postati najvplivnejši mož v svetovnem nogometu. "Boril se bom. Bom pa sprejel svojo odgovornost ne glede na to, kaj se bo zgodilo," je izjavil Platini.

Še vedno vztraja, da pri omenjenem plačilu - na podlagi ustnega dogovora - ni bilo ničesar nezakonitega. "Poskušam razumeti, zakaj in kako sem se znašel v tem. Opravil sem določeno delo, poslal fakturo, bil sem plačan, od tega sem plačal tudi davek. To je bilo leta 2011. Obstajal je dolg, ki je bil poravnan. Pika. Nato, leta 2015, švicarsko sodišče želi več informacij."

Platini sumi, da je bil to nameren poskus, da mu preprečijo kandidirati na februarskih volitvah: "Kaj je Fifina etična komisija počela med 2011, ko sem dobil plačilo, in 2015? Kar naenkrat se je zbudila. In seveda, zbudi se v letu, ko so volitve Fife in sem med kandidati. Neverjetno!"

Kazen zaradi plačila dveh milijonov frankov
Etična komisije Mednarodne nogometne zveze je Blatterja in Platinija kaznovala zaradi plačila dveh milijonov švicarskih frankov, ki jih je Blatter februarja 2011 nakazal na Platinijev račun. "Blatter je kot predsednik Fife odobril plačilo Platiniju, ki nima pravne osnove. Ne v pisni izjavi ne na zaslišanju Blatterju ni uspelo pokazati pravne podlage za to plačilo. Njegova izjava o ustnem dogovoru ni bila prepričljiva, zato jo je komisija zavrnila," so zapisali pri Fifi. Poleg prepovedi delovanja sta oba kaznovana tudi z denarno kaznijo. Blatter bo moral plačati 50 tisoč švicarskih frankov, Platini pa 80 tisoč švicarskih frankov. Blatter in Platini sta bila 8. oktobra sicer že suspendirana za 90 dni.

Žal mi je, da se je to zgodilo, saj menim, da je Platini v tej zgodbi žrtev. Mu je bilo omogočeno zagovarjanje pod poštenimi pogoji? Dvomim.

Patrick Kanner, francoski minister za šport
Etična komisija Fife izključila Blatterja in Platinija
Etična komisija Fife izključila Blatterja in Platinija