Tokrat je William Gallas rešil kožo francoskemu selektorju Raymondu Domenechu. Foto: Reuters
Tokrat je William Gallas rešil kožo francoskemu selektorju Raymondu Domenechu. Foto: Reuters
Irski nogometaši
Irski nogometaši so bili blizu senzacije. Foto: Reuters
Dimitrios Salpingidis
Dimitrios Salpingidis se je takole veselil zlata vrednega zadetka v gosteh. Foto: Reuters
Raul Meireles
Raul Meireles je takole zadel. Foto: Reuters

Francoski nogometni branilec je v podaljšku dosegel (odločilni) gol za 1:1, ki je gostiteljem prinesel pot v Južno Afriko. Izenačenje je bilo precej kontroverzno, saj naj bi Thierry Henry pred podajo Gallasu, ki je zadel z bližine, dvakrat igral z roko. Irci so poraz na prvi domači tekmi poravnali v 33. minuti, ko je rutinirano zadel Robbie Keane po povratni podaji Damiena Duffa.

Zenica ni "začarala" Portugalcev
Portugalska je bila v Zenici boljša od BiH-a z 1:0, gol za zmago je dosegel Raul Meireles po akciji Nanija in Simaa Sabrose. Gostje so prevladovali v posesti žoge in imeli še dve sijajni priložnosti, vendar ju je domači vratar Kenan Hasagić z izjemnima refleksoma ubranil.

Sejad Salihović je bil izključen v 76. minuti zaradi neprimernega obnašanja do stranskega sodnika, v katerega je nato priletel še predmet iz tribun. Potreboval je celo zdravniško pomoč. "Bosna je dobra ekipa, ampak Portugalska je bila premočna, ker imamo eksplozivno kombinacijo samozaupanja, želje in odločenosti," je po tekmi "blestel" gostujoči selektor Carlos Queiroz.

Ukrajince zatrla naveza Samaras-Salpingidis
Grki, ki so proti Ukrajini doma igrali le 0:0, so na povratni tekmi za drugo pot na SP slavili po golu Dimitriosa Salpingidisa. Zadel je v 32. minuti z osmih metrov, potem ko je z izredno podajo domačo obrambo "odprl" Giorgos Samaras. Zadetek je padel povsem v nasprotju s potekom tekme, za gostitelje sta zgodnji priložnosti zapravila Andrej Ševčenko in Oleksandr Alijev.

Yahia alžirski junak v Sudanu
Alžirija se je z zadetkom Antarja Yahie prek Egipta (ena tekma) kot zadnji afriški predstavnik prebil v Južno Afriko. Na SP-ju so prvič po letu 1986. Odločilni trenutek na tekmi v nevtralnem Sudanu se je zgodil pet minut pred odmorom, ko je Yahia z volejem izkoristil dolgo podajo Karima Zianija. Egipt je v drugem delu prevzel pobudo, vendar ostal brez zares pravih priložnosti. Pred štirimi dnevi so z 2:0 v Kairu premagali istega nasprotnika in se z njim v skupini povsem izenačili, tako da je odločal dodaten obračun.

Dodatne kvalifikacije za SP, povratne tekme:

SLOVENIJA - Rusija 1:0 (1:0) (1:2)
12.000; Dedič 44.
RK: Keržakov 67., Žirkov 92./Rusija

Ukrajina - GRČIJA 0:1 (0:1) (0:0)
Salpingidis 32.

ALŽIRIJA - Egipt 1:0 (1:0)
Yahia 40.

BiH - PORTUGALSKA 0:1 (0:0) (0:1)
Meireles 56.
RK: Salihović 76./BiH

FRANCIJA - Irska 1:1 (0:1, 0:1) (1:0) - po podaljšku
Gallas 103.; Keane 33.

URUGVAJ - Kostarika 1:1 (0:0) (1:0)
Abreu 70.; Centeno 74.

V oklepajih so izidi prvih tekem.