Ko je že vse kazalo na 1:0 za Olimpio, je v zadnjih sekundah tekme s prostega strela udaril Wilson Pittoni. Foto: Reuters
Ko je že vse kazalo na 1:0 za Olimpio, je v zadnjih sekundah tekme s prostega strela udaril Wilson Pittoni. Foto: Reuters
Trener Cuca in Ronaldinho (Atletico Mineiro)
Ronaldinho se je trudil, a v Asuncionu ni imel svojega večera in je bil zamenjan v 65. minuti. Foto: Reuters

V izrednem ozračju 40 tisoč navijačev na stadionu Defensores del Chaco je paragvajski klub unovčil prednost domačega igrišča in prišel do velike zmage, po kateri je Olimpia le še 90 minut oddaljena od 4. naslova južnoameriškega klubskega prvaka v nogometu (po 1979, 1990 in 2002).

Ronaldinho zapravil žogo za izenačenje
V dvoboju letos najboljših dveh klubov Južne Amerike je Olimpia povedla v 23. minuti, ko je Urugvajec Alejandro Silva samostojni prodor natančno zaključil s strelom z vrha kazenskega prostora. Gostje iz Brazilije so bili v podrejenem položaju, kljub uigranosti napadalnega kvarteta Ronaldinho - Bernard - Diego Tardelli - Jo. Še najlepšo priložnost je Atletico Mineiro imel na začetku 2. polčasa, ko Ronaldinho ni v mrežo pospravil odbitka po strelu Tardellija.

Gol v zadnjih sekundah tekme
Kazen za "peteline" in nagrada za fanatične navijače je prišla globoko v sodnikovem podaljšku. V 94. minuti je prosti strel izvedel Wilson Pittoni in z razdalje prek živega zidu zadel sam levi zgornji kot vrat. "Chaco" je eksplodiral, Olimpia pa si ji priigrala veliko prednost dveh golov pred povratno tekmo.

Po preobrat na stadionu za mundial
A Atletico kljub bolečemu zaključku prve tekme vseeno ohranja upanje na preobrat, saj je tudi v polfinalnem dvoboju pri Newell'su izgubil z 2:0, nato pa z enakim izidom slavil in napredoval po streljanju 11-metrovk. Vendar ostaja ena velika težava - Atletico povratne tekme ne sme igrati na svojem stadionu Independencia, kjer je dobil prav vseh 38 tekem, temveč mora klub iz Belo Horizonteja gostiti tekmo na največjem mestnem stadionu Mineirau, kjer bodo drugo leto tudi tekme nogometnega svetovnega prvenstva 2014.

Corinthians popolnil zbirko lovorik
V senci prve finalne tekme Cope Libertadores se je odvila še povratna tekma južnoameriškega superpokala. Corinthians je tudi na drugi tekmi premagal mestnega tekmeca Sao Paulo, tokrat z 2:0 (Romarinho 36., Danilo 69.) in skupno s kar 4:1. Corinthians je tako v zadnjem letu osvojil Copo Libertadores, svetovno klubsko prvenstvo in zdaj še Recopo Sudamericano.


COPA LIBERTADORES 2013

FINALE, prva tekma:

OLIMPIA - ATLETICO MINEIRO 2:0 (1:0)
40.000; Silva 23., Pittoni 94.
RK: Richarlyson 90./Atletico

Povratna tekma bo 24. julija v Belo Horizonteju.