Andraž Šporar na ponedeljkovem treningu na Brdu pri Kranju. Foto: BoBo
Andraž Šporar na ponedeljkovem treningu na Brdu pri Kranju. Foto: BoBo
Šporar: Nisem še v najboljši formi, a prihajam v ritem
Nogometaši želijo na Malti ponoviti zadnji dve predstavi

"Mislim, da česa takšnega v karieri še nisem doživel," je razložil na Brdu pri Kranju po ponedeljkovem treningu. Pri 22 letih je v petek dočakal prvi vpoklic Srečka Katanca. "Nisem se obremenjeval s tem, kdaj bom prvič v reprezentanci, to je stvar selektorja. Izvedel sem, ko sem prejel elektronsko pošto z nogometne zveze. Žal sta se dva druga napadalca poškodovala in želim jima čimprejšnje okrevanje. Zdaj, ko sem tu, pa sem seveda izjemno vesel," je dejal mladi napadalec.

Švicarska liga korak naprej
Šporar od 21. septembra redno igra, tudi v soboto je bil pred več kot 25.000 gledalci na stadionu St. Jakob Park na zelenici vso tekmo. "Bil sem dolgo odsoten, nisem opravil priprav z ekipo, kar se pozna, a prihajam v pravi tekmovalni ritem. Imel sem hudo poškodbo, vendar sem zdaj že pozabil nanjo. To se zgodi takoj, ko stopiš na igrišče in normalno treniraš, čeprav telo še nosi posledice. Vesel sem, da je to za mano, nisem pa še v super formi," pove o svoji pripravljenosti.

Za zdaj še ni dosegel zadetka, a ga to ne spravi s tira: "Če dobro treniraš, bo zadetek že prišel." V Baslu se počuti zelo dobro, nad ničimer nima pripomb. "Smo vodilno moštvo, igramo napadalno, kar je super zame. Švicarska liga je korak naprej, boljša je infrastruktura, klubi so bolj urejeni, toda tudi slovenska liga je odlična," poudari.

Izkusil je tudi igranje v Ligi prvakov. Debitiral je konec septembra v Londonu proti Arsenalu in dobil priložnost na obeh tekmah proti PSG-ju. "To je čisto druga raven. Ko vidiš, kako igrajo ti fantje, kako se gibljejo ... To so dragocene izkušnje za mladega igralca. Na žalost smo v torek proti Parižanom izgubili v zadnji minuti, točka bi nam veliko pomenila. Toda vrnilo se nam je v soboto v prvenstvu, ko smo na podoben način zmagali," pravi. V nedeljo je izvedel tudi za tekmeca v četrtfinalu švicarskega pokala, to bo branilec naslova Zürich s še enim Slovencem Džengisom Čavuševićem.

Kaj pa pričakuje v reprezentanci? "Gotovo bi si želel kakšno minuto, kdo pa želi sedeti? A o tem odloča selektor. Za zdaj se še nisem pogovarjal z njim."

Sikošek hitro pozabil na nedeljski poraz
Branilec Kopra Gregor Sikošek je natančno dva tedna starejši od Šporarja in tudi on je v četrtek doživel enega najlepših dni v svojem življenju. "Prijatelj mi je poslal sporočilo s čestitko. Najprej nisem vedel, za kaj gre, potem pa mi je poslal seznam reprezentantov. Bil sem zelo vesel in sem najprej poklical dekle, a se ni javilo, potem pa sem telefoniral očetu. Njemu sem prvemu povedal," je dejal nogometaš iz Artič pri Brežicah.

Po koncu lanske sezone, v kateri je nase opozoril v dresu Krškega, sta se zanj zanimala tudi Olimpija in Maribor, a je končal na Obali. Gotovo je najmanj pričakovano ime med Katančevimi izbranci za tekmi proti Malti in Poljski.

"Tudi sam sem bil presenečen, ne morem reči, da sem to pričakoval. Se bom pa na treningih maksimalno potrudil in se poskušal dokazati. Moram priznati, da je bilo malo treme ob prihodu na zbor, toda nekatere igralce poznam že od prej, tako da je bilo malo lažje," je še povedal Sikošek, ki je hitro pozabil na nedeljsko tekmo proti Olimpiji, ko je igral na položaju osrednjega branilca, čeprav je po osnovni "izobrazbi" levi bočni branilec. Prav on je bil pred Rokom Kronavetrom, ko je ta sprožil z 20 metrov in dosegel evrogol za zmago Ljubljančanov. "Tako vesel sem, da sem tu, da ne mislim več na poraz. Gotovo pa bi bilo lepše, če ne bi izgubili."

Šporar: Nisem še v najboljši formi, a prihajam v ritem
Nogometaši želijo na Malti ponoviti zadnji dve predstavi