Policisti so na posnetku s solzivcem odganjali navijače. Foto: Youtube
Policisti so na posnetku s solzivcem odganjali navijače. Foto: Youtube
Po derbiju kratek stik med navijači in policijo
Kronaveter nezadovoljen s taktiko v 2. polčasu
Tudi navijači na večnem derbiju opozorili nase
Maribor s preobratom osvojil Stožice

profilu na Facebooku.

Na portalu YouTube obstajata sicer dva posnetka istega uporabnika. Na prvem pripadniki posebnih policijskih enot večkrat uporabijo solzivec zoper nekaj navijačev, na drugem navijači, ki še uro po koncu srečanja niso smeli zapustiti stadiona, pripadnike posebnih policijskih enot škropijo z vodo.

Srce in ogenj na tribunah
Ali so bakle na igrišču res obvezen del folklore na nogometnih derbijih, brez katere ni navijaškega šova, ali pa je treba v športu vztrajati pri ničelni toleranci, tudi z višjimi kaznimi in strožjim zakonskim okvirom. Kako je s policijskimi pooblastili, solzivcem in posebnimi ukrepi? Podrobna analiza v studiu Tarče z Jasmino Jamnik v četrtek ob 20.00 na TV SLO 1.


Na svojem profilu na Facebooku je navijaška skupina zapisala: "Igor Cimperle, ti dogodki so posledica tvoje nesposobnosti! O slovenski policiji pa dovolj zgovorno govori spodnji posnetek. Strahopetci, mi ne pozabljamo!"

Pojasnilo s PU-ja Ljubljana
S Policijske uprave Ljubljana so že poslali pojasnilo, v katerem zavračajo namigovanja, da je policija na prireditvenem prostoru stadiona zadrževala družine oziroma zoper njih in otroke uporabila prisilna sredstva. Dodali so, da so policisti na podlagi 22. člena Uredbe o splošnih ukrepih v športnih objektih in na športnih prireditvah zadržali domače organizirane navijače za čas odhoda gostujočih navijačev na vlak, da bi preprečili fizični stik med navijaškima skupinama. Za gostujoče organizirane navijače je bila predvidena vrnitev na vlak z avtobusi, zaradi poškodovanja teh pa prevoznik ni več želel opraviti teh prevozov. Organizirani navijači so bili tako peš pospremljeni do vlaka, zaradi česar je zadržanje trajalo nekoliko dlje, kot je bilo prvotno predvideno. "V tem času so organizirani domači navijači s silo poskušali zapustiti prostor, pri tem pa kršili javni red in mir (poškodovali so železna vrata vhoda na tribuno). Policisti so kršitelje pozivali, da s kršitvijo prenehajo, saj bodo v nasprotnem primeru zoper njih uporabljena prisilna sredstva. Ker s kršitvijo niso prenehali, so za vzpostavitev javnega reda in miru policisti Posebne policije enote uporabili plinski razpršilec," so zapisali.

  • Celotno pojasnilo lahko preberete tukaj (.pdf; 95,8 kB)


Čeferin pred derbijem ni pričakoval incidentov

Predsednik Nogometne zveze Slovenije Aleksander Čeferin je dan pred derbijem sicer dejal, da policiji povsem zaupa, in dodal, da je prepričan, da incidentov ne bo. S policijo so bili usklajeni načrti varovanja, po besedah Igorja Cimperla s Policijske uprave Ljubljana so poleg policistov sodelovali tudi pripadniki posebnih policijskih enot, prometna policija, vodniki službenih psov, konjeniki in letalska policijska enota.

GD: Upor po uri in pol zadrževanja
Na vse skupaj so se odzvali tudi Green Dragonsi. Izpostavili so, da je v navijaškem svetu tradicija in praksa, da imajo domači navijači prednost pri izhodu iz stadiona, le v Ljubljani je drugače. "Po uri in pol čakanja se je zgodil upor proti nasilnem zadrževanju s strani Policije in do tenzij med Policijo in navijači. Naši člani so želeli stanje pomiriti, kot je vidno na tem videu, in bili iz nekaj metrov pošpricani s solzivcem. Na Severu je bilo mnogo žensk in otrok, simpatizerjev naše navijaške skupine in branili smo se z metanjem stolov in odprtjem hidranta," so med drugim zapisali in sporočilo zaključili: "Smo v času uporabe pametnih mobilnih telefonov in vaš teror in represija nad navijači bo kmalu postala javna."

  • Celotno objavo lahko preberete tukaj (.pdf; 191,0 kB)


Tavares odločil derbi v 94. minuti

Nogometaši so sicer na zelenici poskrbeli za zelo razburljiv derbi. V prvem polčasu je bila Olimpija razred zase in je po golu Roka Kronavetra tudi zasluženo vodila. V nadaljevanju so se zeleno-beli osredotočili predvsem na branjenje izida, kar jih je na koncu stalo zmage. Najprej je z bele točke izenačil Milivoje Novaković, po seriji predložkov iz kota pa je v zaključku tekme - natančneje v 94. minuti - iz neposredne bližine za zmago vijoličastih zadel kapetan Marcos Tavares. Olimpija in Maribor sta na prvenstveni lestvici točkovno izenačena (65 točk). Ljubljančani se bodo v naslednjem krogu v gosteh pomerili s Celjem, Maribor pa bo doma gostil Rudar. Obe tekmi bosta odigrani v sredo ob 16. uri.

Po derbiju kratek stik med navijači in policijo
Kronaveter nezadovoljen s taktiko v 2. polčasu
Tudi navijači na večnem derbiju opozorili nase
Maribor s preobratom osvojil Stožice