Bayernov trener Pep Guardiola se bo z novimi hlačami vrnil v Katalonijo, kjer si je z Barcelono pokoril ves nogometni svet. Foto: EPA
Bayernov trener Pep Guardiola se bo z novimi hlačami vrnil v Katalonijo, kjer si je z Barcelono pokoril ves nogometni svet. Foto: EPA
Nogometaši Reala
Kdo bo igral v velikem finalu v Berlinu? Lani je v Lizboni Real Madrid slavil deseti naslov evropskega prvaka, ki ga namerava zdaj še ubraniti. Foto: EPA
Nogometaši Juventusa
Juventus ima med četverico najmanj evropskih naslovov - samo dva - in tudi najdlje od polfinalistov čaka na novega - že od leta 1996. Foto: Reuters
Luis Suarez in Lionel Messi (Barcelona)
Barcelona je bila najprepričljivejša v četrtfinalu in ima med najboljši izkupiček v letošnji Ligi prvakov: devet zmag in en sam poraz. Foto: Reuters

Četverica s skupno kar 21 evropskimi naslovi je že pred žrebom zagotavljala spektakularne štiri tekme, ki bodo dale finalista za končni obračun 6. junija v Berlinu, kjer bo okronan nov evropski klubski prvak.

Guardiola prvič uradno proti Barci
Prvi polfinalni par Barcelona - Bayern je zaradi veznega člena v obliki trenerja Pepa Guardiole že prevzel soj žarometov. Legenda Camp Noua je med letoma 2008 in 2012 z Barcelono osvojil kar 14 lovorik, dvakrat tudi Ligo prvakov (2009 in 2011).

Zdaj se bo Guardiola prvič na uradni tekmi pomeril z nekdanjim klubom, poleti 2013 je z Bavarci na prijateljski tekmi ugnal Katalonce z 2:0.

Zgodovina odločno na strani Bavarcev
V Evropi sta se velikana soočila osemkrat in kar petkrat je zmagal Bayern, dvakrat je bilo neodločeno in samo enkrat je slavila Barcelona, skupna razlika v golih je 9:15 za Nemce.

Se bo stara dama oddolžila za Amsterdam?
Pred 17 leti sta se Juventus in Real Madrid soočila v finalu Lige prvakov, tekmo na Amsterdam Areni pa je v 66. minuti odločil Predrag Mijatovič. Zdaj se bo lahko stara dama oddolžila in proti branilcem evropskega naslova dokazala, da gre lahko letos do konca. Kraljevi klub je medtem odločen, da postane prvi klub, ki je v obdobju Lige prvakov ubranil evropsko krono.

Kluba iz Madrida in Torina sta se v Evropi udarila kar 16-krat, pri čemer je Real zmagal osemkrat, Juventus sedemkrat, samo enkrat pa ni bilo zmagovalca, Španci pa vodijo tudi po golih 18:16.

V četrtfinalu najbolj suverena Barca
Najzanesljiveje se je z dvema zmaga prek četrtfinala prebila Barcelona (3:1 v gosteh in 2:0 doma s Paris SG-jem). Bayern je po šokantnem porazu v gosteh (1:3) vrnil Portu doma z obrestmi (7:4). Real Madrid in Juventus sta napredovala po trdem boju in samo s skupno 1:0. Juventus je do odločilne prednosti proti Monacu prišel na prvi domači tekmi po silno sporni enajstmetrovki. Real je medtem mestnega tekmeca Atletico z Janom Oblakom v vratih strl šele v 88. minuti povratne tekme.

Polfinalne tekme bodo odigrane v prvi polovici maja, medtem ko bo finale na sporedu šele v soboto, 6. junija, v Berlinu na Olympiastadionu.

Liga prvakov, polfinale, prvi tekmi:

Torek, 5. maja, ob 20.45:
JUVENTUS - REAL MADRID

Povratna tekma bo 13. maja.

Sreda, 6. maja, ob 20.45:
BARCELONA - BAYERN

Povratna tekma bo 12. maja.