Uli Hoeness je daleč najbolj priznan nogometni menedžer v Nemčiji, konec leta naj bi postal predsednik kluba. Menedžersko mesto bo zasedel Christian Nerlinger, ki zdaj že uspešno pomaga Hoenessu. Foto: EPA
Uli Hoeness je daleč najbolj priznan nogometni menedžer v Nemčiji, konec leta naj bi postal predsednik kluba. Menedžersko mesto bo zasedel Christian Nerlinger, ki zdaj že uspešno pomaga Hoenessu. Foto: EPA
Jose Paolo Guerrero
Jose Paolo Guerrero bo moral počivati pol leta. Poškodoval se je na za Peru popolnoma nepomembni tekmi. Foto: EPA
Ralf Rangnick
Ralf Rangnick je bil lani celo jesenski prvak s Hoffenheimom, potem pa se je poškodoval Vedad Ibišević in spomladi je šlo vse navzdol. V letošnji sezoni ga zelo skrbi afriško prvenstvo, ki bo na sporedu ob začetku spomladanskega dela Bundeslige. Foto: EPA

S tem bi se zmanjšalo število reprezentančnih tekem. Najmočnejši evropski klubi drago plačujejo svoje najboljše igralce, ki se nato poškodujejo na nekaterih nepomembnih kvalifikacijskih tekmah. Prvenstva se prekinjajo vsak mesec, vmes pa imajo trenerji na voljo le peščico igralcev.

Tekme proti najslabšim ekipam niso zanimive
"Preprečiti moramo, da se Bundesliga že 98. zapored prekinja. Pred mesecem dni sem šel raje na večerjo, tekma proti Azerbajdžanu me res ni pritegnila. Tako razmišljajo tudi gledalci, ki niso napolnili stadiona," je povedal 57-letni Hoeness, ki je menedžer Bayerna že 30 let. Bavarci so na lestvici šele na osmem mestu, osem točk za Hamburgom in Leverkusnom. "Elf" čaka v soboto odločilna tekma za preboj na SP v Moskvi, Nemcem zadostuje remi.

Tudi v Hoffenheimu in Hamburgu razmišljajo podobno
Trener Hoffenheima Ralf Rangnick je bil že večkrat v sporu s Hoenessom, tokrat pa je potegnil z njim: "Dodam lahko še afriško prvenstvo, veliko naših igralcev bo januarja odsotnih. Tako se ne da delati, vsi pa bi radi videli dobre rezultate."

Ogorčeni so tudi v Hamburgu. Odlični napadalec Jose Paolo Guerrero si je poškodoval koleno na tekmi Peru - Venezuela, ki ni odločala o usodi Peruja, ki je trdno na zadnjem mestu južnoameriške skupine.

Glavni predlogi in opažanja Hoenessa:
1. Namesto skupin s šestimi reprezentancami bi morali imeti skupine s štirimi izbranimi vrstami. V predkvalifikacijah bi se število sodelujočih reprezentanc zmanjšalo na potrebno število.

2. V Južni Ameriki bi namesto skupine z desetimi reprezentancami uvedli dve skupini s po petimi ekipami. Od 18 tekem bi jih bilo treba odigrati le osem.

3. Iz južnoameriških kvalifikacij bi se na SP uvrstili prvi dve ekipi, tretjeuvrščeni ekipi bi se pomerili v dodatnih kvalifikacijah.

4. Bundesliga ima preveč premorov, ki motijo tekmovanje. Že po prvem krogu je bila na sporedu prijateljska tekma, sredi septembra in sredi oktobra sledita dvotedenska premora, novembra še dodatne kvalifikacije. Nihče ne misli na klube, ki drago plačujejo igralce.

5. Za evropsko prvenstvo leta 2012 bo uveden sistem igranja ob petkih ali sobotah in torkih, a to ni dovolj. Reprezentance bi morale igrati ob sredah ali četrtkih in nedeljah.

Tudi v naslednjih kvalifikacijah 51 reprezentanc
Evropska nogometna zveza je na zasedanju v Nyonu prejšnji mesec odločila, da spremeni sistem kvalifikacij za naslednje evropsko prvenstvo. Namesto sedmih kvalifikacijskih skupin, kolikor jih je bilo v boju za nastop na EP-ju v Avstriji in Švici, jih bo v boju za Poljsko in Ukrajino devet. V kvalifikacijah bo sodelovalo 51 reprezentanc.

Šest skupin bo imelo šest moštev, tri pa pet. Poleg zmagovalcev skupin bo na prvenstvo neposredno napredovala najboljša druga ekipa, osem drugouvrščenih moštev pa bo igralo dodatne kvalifikacije. Neposredno sta na turnir uvrščeni gostiteljici. Isto število skupin je tudi v evropskih kvalifikacijah za svetovno prvenstvo, le da se nanj neposredno uvrstijo le zmagovalci, osem najboljših drugouvrščenih ekip pa igra dodatne kvalifikacije.

Žreb skupin bo 7. februarja 2010 v Varšavi.