Darijo Srna je ponosno dvignil 15 kilogram težak pokal. Foto: Reuters
Darijo Srna je ponosno dvignil 15 kilogram težak pokal. Foto: Reuters
Jadson
Jadson je 97. minuti spravil žogo za hrbet Wieseja. Foto: EPA
Luiz Adriano
Luiz Adriano je spretno matiral Wieseja. Foto: EPA
Naldo
Naldo je s 30 metrov presenetil Pjatova. Foto: EPA
Hugo Almeida in Diego
Hugo Almeida in Diego sta s tribune opazovala finalno srečanje. Foto: EPA

V zadnjem finalu Pokala Uefa je Šahtar zasluženo prišel do prve evropske lovorike, ki je hkrati prva tudi za Ukrajino. Pri Nemcih se je zelo poznala odsotnost kaznovanega ideologa igre Diega in odličnega napadalca Huga Almeide, reprezentančni branilec Per Mertesacker je bil poškodovan.


Odličen začetek Šahtarja
Ukrajinci so pred 40.000 gledalci na stadionu Sükrü Saracoglu začeli odločno. Že v 6. minuti je Fernandinho lepo zaposlil Luiza Adriana, ki je s 16 metrov streljal mimo vrat. Kmalu zatem je zapretil še Mariusz Lewandowski. Nemški podprvaki nikakor niso našli svoje igre. V 25. minuti je Razvan Rat s svoje polovice podal dolgo žogo pred vrata Bremenčanov, Clemens Fritz je nespretno posredoval. na pravem mestu je bil Luiz Adriano, ki je z desne strani poslal žogo prek nemočnega Tima Wieseja v mrežo. Nalet Šahtarja ni popuščal, strel Williana po pol ure igre je odbil Wiese.

Naldo izenačil po darilu Pjatova
V 35. minuti je Naldo s prostega strela s 30 metrov močno ustrelil, vratar Andrej Pjatov pa je začetniško posredoval in odbil žogo naravnost v mrežo. Ob koncu prvega polčasa se je tekma razživela. Popolnoma zmedeni Pjatov je pri podaji Fritza z desne strani zaplaval v prazno, a Claudiu Pizarru tega z glavo ni uspelo kaznovati. Tri minute pred odmorom je Wiese obranil strel Lewandowskega s 25 metrov.

Ratrgana igra v drugem polčasu
Na začetku drugega dela so bili varovanci Mircee Lucescuja spet boljši tekmec. Darijo Srna in Jadson s prostega strela sta ogrela dlani Wieseja. Obe ekipi sta delali veliko napak na sredini, srečanje je postalo raztrgano. V 78. minuti je Pjatov dobro posredoval ob poskusu Pizarra z glavo. Do konca rednega dela sta obe ekipi le še čakali na podaljšek.

Jadson izkoristil lepo podajo Srne
Odločitev je padla v 97. minuti. Kapetan Srna je z desne strani podal v sredino kazenskega prostora, kjer so branilci Werderja povsem pozabili na Jadsona. Brazilec je z desetih metrov močno streljal, Wiese se je dotaknil žoge, ki pa se je odkotalila prek golove črte. Že v naslednji minuti je imel veliko priložnost Pizarro, a mu z glavo ni uspelo ukaniti Pjatova. Perujski napadalec je v 119. minuti zatresel mrežo, a španski sodnik Luis Medina Cantalejo je predtem piskal prekršek nad Dmitrom Čigrinjskim.

Schaaf zdaj stavi na nemški pokal
"Moštvo je v slačilnici popolnoma na tleh, vsi so neizmerno žalostni. Tokrat nam ob vseh odsotnih igralcih ni uspelo, zdaj se moramo osredotočiti na finale nemškega pokala proti Bayerju iz Leverkusna. Nismo dobro kombinirali, delali smo preveč napak. Preprosto nismo bili dovolj sveži po dolgi sezoni," je povedal razočarani trener Werderja Thomas Schaaf. Bremenčani v soboto v zadnjem krogu Bundeslige gostujejo v Wolfsburgu. V pokalu so premagali varovance Felixa Magatha, ki za naslov potrebujejo točko.

Zmagovalci Pokala Uefa v zadnjih 20 letih:
1990 JUVENTUS
1991 INTER MILANO
1992 AJAX
1993 JUVENTUS
1994 INTER MILANO
1995 PARMA
1996 BAYERN
1997 SCHALKE
1998 INTER MILANO
1999 PARMA
2000 GALATASARAY
2001 LIVERPOOL
2002 FEYENOORD
2003 PORTO
2004 VALENCIA
2005 CSKA MOSKVA
2006 SEVILLA
2007 SEVILLA
2008 ZENIT ST. PETERBURG
2009 ŠAHTAR DONECK

Finale, Carigrad:
ŠAHTAR DONECK 2 - 1 Werder Bremen
Luiz Adriano 25. Naldo 35.
Jadson 97.
------------ po podaljšku -------------
Pjatov Wiese
Srna Fritz *
Kučer Prödl
Čigrinskij Naldo
Rat Boenisch
Lewandowski Niemeyer ***
Fernandinho Frings
Islinho ** Baumann
Jadson *** Özil
Willian Rosenberg *
Luiz Adriano * Pizarro
---------------------------------------
* 90./Gladkij * 78./Hunt
** 100./Gaj ** 95./Pasanen
*** 112./Duljaj *** 103./ Tziolis
Sodnik: Luis Medina Cantalejo (ŠPA)
A. G.