Bojan Jokič (desno) je s Suadom Filekovičem takole ustavil Tomaša Necida. Foto: EPA
Bojan Jokič (desno) je s Suadom Filekovičem takole ustavil Tomaša Necida. Foto: EPA
Vaclav Sverkoš in Bojan Jokič
Vaclav Sverkoš in Bojan Jokič oktobra na tekmi v Teplicah še nista vedela, da ju bo čez nekaj mesecev usoda združila v Sochauxu ... Foto: Reuters
Bojan Jokič in Vaclav Sverkoš
... tam sta postala zelo dobra prijatelja, zato njun prisrčen pozdrav ob koncu tekme ni nič čudnega. Foto: MMC RTV SLO
Bojan Jokič za MMC po remiju s Čehi

22-letni Kranjčan je za slovensko reprezentanco v soboto igral že 24., prvič ga je tedanji selektor Brane Oblak pred tremi leti preizkusil na turnirju na Cipru. V Triglavu vzgojeni nogometaš se je leta 2005 preselil v Hit Gorico in že v prvi sezoni z njo osvojil naslov državnega prvaka.

Junija leta 2007 je podpisal štiriletno pogodbo s Sochauxom, kjer se je pridružil nekdanjemu soigralcu iz Gorice Valterju Birsi. V letošnji sezoni je bil dolgo časa nepogrešljivi član udarne enajsterice francoskega prvoligaša, v zadnjih tednih pa ne dobiva več priložnosti za igro. Bo šel po poteh Birse, ki se je pred kratkim preselil v drug klub? O tem in še čem je spregovoril posebej za MMC.

Kako bi ocenili tekmo proti Češki? Srečanje je bilo težko. Ste zadovoljni s točko ali obžalujete dve izgubljeni?
Bili smo taktično disciplinirani, tako kot oni. Nismo tvegali, a tudi oni niso. Na koncu smo zadovoljni s točko. Imeli smo dve ali tri priložnosti, ki bi jih lahko izkoristili. Zdaj gremo na Severno Irsko, kjer bomo poskušali narediti kaj več.

Kako je bilo v obrambi? V postavitvi so bile nekatere novosti zaradi manjkajočih igralcev. Kako ste se ujeli?
V redu smo se ujeli. To postavitev smo trenirali ves teden. Vsi igralci so bili že prej prisotni v reprezentanci, vsi so navajeni igrati na taki ravni. Hoteli smo ohraniti našo mrežo nedotaknjeno in poslati čim več uporabnih žog v napad.

Čehi so precej napadali po svoji desni strani, kjer igrate tudi vi. Zdenek Grygera, Libor Sionko in tudi Milan Baroš so bili zelo aktivni. Ste imeli veliko dela?
Imeli smo kar precej dela, ampak na koncu smo jih uspešno ustavili. Niso prišli praktično do nobene prave priložnosti in nobenega pravega strela proti našemu golu. Zadovoljni smo s točko.

Govorilo se je tudi o tem, da je igrišče slabo. Kako je bilo na tekmi?
Morda bi lahko bila podlaga res malo boljša, a v teh razmerah je bilo po svoje čisto v redu. Gledalci so bili fenomenalni, pohvaliti jih moram še enkrat.

Severni Irci so premagali Poljake s 3:2. Kako komentirate ta izid?
To je bilo kar nekako pričakovano. Irci doma igrajo zelo dobro, ponesejo jih gledalci. Mi moramo biti pazljivi, vsaj prvih 20 minut moramo igrati zelo agresivno in jim nato vsiliti svojo igro. Mislim, da smo boljša ekipa, zato moramo osvojiti vsaj točko, če ne celo zmagati.

Se kaj bojite vzdušja v Belfastu?
Ne. V Ljudskem vrtu je fenomenalno vzdušje in vajeni smo tega. Ni problema, optimistično gremo na Severno Irsko.

V reprezentanci Češke je skoraj vso tekmo odigral tudi vaš soigralec pri Sochauxu Vaclav Sverkoš. Po koncu tekme ste izmenjali z njim nekaj besed. Kaj sta si povedala?
Rekel mi je, da so oni izpolnili zastavljen cilj. Jaz sem mu že pred tekmo dejal, da bodo izgubili v Mariboru. Ni nam uspelo, a moramo biti vseeno zadovoljni z razpletom.

Kakšno je vaše stanje v Sochauxu? V zadnjem času ne igrate. Pričakujete, da boste na naslednjih tekmah dočakali boljše čase?
Upam, da bom. Jaz treniram, vedno sem pripravljen. Trener je pripeljal novega igralca, ki igra namesto mene. Ne vidim razloga, zakaj ne bi igral. Če ne bom dobil priložnosti, si bom poiskal novo sredino, kjer bom igral in napredoval.

Vaš soigralec je bil do nedavnega tudi Valter Birsa. Žal proti Čehom ni mogel igrati, ker je dobil angino. Kaj je zdaj z njim, kako se počuti?
Ja, kar pobralo ga je. Imel je vročino, pil je antibiotike. Ni bil pripravljen za to tekmo, na žalost najbrž tudi za naslednjo ne bo. Rabimo ga, ker je zelo dober igralec. V Auxerru se je spet pobral, zelo dobro igra. Bo pač naslednje tekme pomagal, če ni mogel zdaj.

Matej Rijavec

Bojan Jokič za MMC po remiju s Čehi