Južnoafriška republika odprtih rok pričakuje nogometne navijače z vseh koncev sveta. Bo slovenska harmonika preglasila afriške vuvuzele? Foto: EPA
Južnoafriška republika odprtih rok pričakuje nogometne navijače z vseh koncev sveta. Bo slovenska harmonika preglasila afriške vuvuzele? Foto: EPA
Cape Town
Bončina daje pri turističnem obisku Cape Townu (na fotografiji) prednost pred Johannesburgom. Foto: Iztok Bončina
Južna Koreja
Bončina si je v živo, kot vodja navijačev, leta 2002 ogledal tekmo slovenske reprezentance v Južni Koreji, na kateri je Katančeva četa izgubila prav z - Južnoafriško republiko. Foto: Iztok Bončina

Obisk dežele vsekakor priporočam, seveda pa z upoštevanjem varnostnih ukrepov, z veliko mero zdrave pameti in spoštovanjem lokalnih navad in običajev.

Cape Town je bistveno bolj "svetovljanski", razgiban in dinamičen.

Južna Koreja
Kako ponosno bo slovenska trobojnica vihrala v JAR-u? Foto: Iztok Bončina
Iztok Bončina
Bončina je pred leti za revijo Gea napisal: 'Južnoafriška rasistična oblast je za svoje prebivalce uvedla barvno lestvico in jih razdelila na bele, črne in obarvane. Vsaka barva je imela v obdobju apartheida točno določene pravice in dolžnosti. Belci so smeli početi bolj ali manj vse, črnci pa praktično nič, razen da so pridno delali za belce. Obarvani (coloured) so imeli, vsaj teoretično, nekoliko več svobode kot črnsko prebivalstvo. To so bili tisti priseljenci, ki so jih Britanci 'uvažali' iz svojih azijskih kolonij, predvsem iz Indije. Med njimi je bil tudi poznejši indijski voditelj Ghandi.' Foto: Osebni arhiv Iztoka Bončine

Apartheid. Mandela. Levi. Nasilje. Cape Town. Vuvuzele. Morda še Charlize Theron. To so stvari - ali pa stereotipi - ki povprečnemu Slovencu verjetno najpogosteje padejo na pamet ob omembi te države na skrajnem jugu Afrike, ki bo od sredine junija do sredine julija v središču zanimanja svetovne - in ne le športne - javnosti.

A Južnoafriška republika je mnogo bolj eksotična in nepoznana kot na primer Poljska, država, kamor so septembra v kolonah "romali" slovenski košarkarski navdušenci. Če se je odprava na Poljsko lahko oblikovala dobesedno z danes na jutri, ko si je druščina zanesenjakov v navdušenju nove zmage segla v roke, od nekje "izvohala" kombi, spakirala le šotor in najnujnejše stvari in odhitela, potovanje v JAR za slovenske navijače (žal) ne bo tako preprosto.

Da bi tistim, ki od zgodovinskega sredinega večera naprej vzdihujete "Daj, a gremo v Afriko? A gremo? Kako bi šel!", olajšali odločitev (če vam že pri zbiranju denarcev za takšno pot ne moremo pomagati), smo za kratko predstavitev države prosili Iztoka Bončino, turističnega vodnika in predsednika Društva popotnih fotografov in fotoreporterjev, ki je JAR "okusil" že več kot petkrat.

Bo samo en njegov stavek: "JAR je vsekakor ena najlepših držav na svetu" dovolj, da vas bodo pete še bolj zasrbele in bodo "zlati" slovenski nogometaši tudi več tisoč kilometrov od doma slišali ubrano vzklikanje "Kdor ne skače, ni Sloven'c!"?

Kako zanimiva država v turističnem/popotniškem smislu je JAR? Katere so njene glavne znamenitosti?
JAR je po mojem mnenju bolj turistična kot popotniška destinacija, ker so cene v primerjavi s preostalo Afriko dokaj visoke. Je pa vsekakor ena najlepših dežel na svetu. Posebej je postala priljubljena, ko so zgradili slavni Sun City, ki je postal znano igralniško središče, še posebej po prireditvah za Miss sveta. Drugače so najbolj ogleda vredne točke vsekakor Cape Town z okolico, Rt Dobre nade, obala Indijskega oceana z Durbanom (bolj počitnice, kopanje in deskanje), Krugerjev narodni park na meji z Mozambikom (safari), puščava Kalahari, mogoče Pretoria, Johannesburg pa ni bogve kako zanimiv.

Kdaj ste jo obiskali vi?
V različnih obdobjih, nekje od 1993 do 2002.

Kakšen vtis ste dobili v neposrednem stiku z ljudmi? So odprti, prijazni in gostoljubni do tujcev?
Težko bi zelo na splošno ocenil odnos prebivalcev do tujcev, ker je JAR izjemno pestra in po prebivalstvu zelo mešana dežela. Večinoma sem imel zelo dobre izkušnje z domačini, vtis o prebivalcih je vsekakor zelo pozitiven. So pa resnično temnopolti prebivalci pogosto precej zadržani do belcev, kar je glede na zgodovino apartheida logično.

Ali ste se na potovanju srečali s kakšnimi neva rnostmi ali neprijetnostmi? Ali obisk kakšnih delov države odsvetujete?
V JAR-u nisem doživel nobenih neprijetnosti in obisk dežele vsekakor priporočam, seveda pa z upoštevanjem varnostnih ukrepov, z veliko mero zdrave pameti in spoštovanjem tamkajšnjih navad in običajev. Kajti ta dežela ima še vedno precej visoko stopnjo kriminala, ki se kaže predvsem v vlomih v hiše, krajah na ulici, ropih trgovin ...

Kakšen je utrip velikih mest, kot sta Cape Town in Johannesburg?
Utrip Johannesburga je, vsaj za obiskovalce nezanimiv, in kaj dosti tu nimaš početi. Cape Town je bistveno bolj "svetovljanski", razgiban in dinamičen. Vsekakor se s hriba nad mestom, imenov anega Mizasta gora, ponuja eden najlepših pogledov na katero koli mesto sveta.

Kakšne so cene hrane in prenočišč, morda v primerjavi s slovenskimi?
Na to vprašanje žal ne bi vedel kaj dosti napisati, so pa cene v JAR-u še kar visoke, vsaj v primerjavi s preostalo celino.

O JAR-u smo v preteklosti na žalost največ slišali v povezavi z rasnim razlikovanjem, t. i. apartheidom. Ali je razdor med belopoltimi in temnopoltimi prebivalci v družbi v vsakodnevnem življenju še čutiti?
Verjetno bo ta tihi razdor med belim in črnim prebivalstvom, glede na krvavo zgodovino, čutiti še dolgo. Vendar ga obiskovalec redko občuti na svoji koži. Res pa je, da se je v zadnjih letih že bistveno izboljšal, v primerjavi z obdobjem apartheida. Na žalost je v JAR-u tudi močan razdor med samimi črnskimi plemeni.

Kako prisoten in priljubljen je nogomet v državi? Kateri športi so sicer še priljubljeni?
Kolikor mi je uspelo opaziti, je nogomet na prvem mestu popolnoma v vsej Afriki. V JAR-u je popularen tudi kriket (seveda zaradi Angležev) pa tudi deskanje na valovih, jadranje itd.

Imate kakšno priporočilo za slovenske navijače, ki se bodo junija odpravili v JAR?
Priporočam, da obiščejo čim več različnih in vsebinsko bogatih območij dežele in seveda da čim uspešneje spodbujajo naše fante!

Obisk dežele vsekakor priporočam, seveda pa z upoštevanjem varnostnih ukrepov, z veliko mero zdrave pameti in spoštovanjem lokalnih navad in običajev.

Cape Town je bistveno bolj "svetovljanski", razgiban in dinamičen.