Kevin Kampl je na najlepši mogoč način proslavil 24. rojstni dan. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Kevin Kampl je na najlepši mogoč način proslavil 24. rojstni dan. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Johan Djourou
Johan Djourou je bil potrt po koncu srečanja. Letošnja sezona se zares ne odvija po njegovih načrtih, Hamburg je pri dnu Bundeslige, Švicarji pa so kvalifikacije začeli z dvema porazoma. Foto: Aleš Fevžer
Analiza drugega polčasa tekme Slovenija - Švica
Slovenija z golom Novakovića strla Švico
Velika zmaga za 24. rojstni dan Kampla
Kampl priboril 11-m, Novaković zadel za 1:0
Analiza prvega polčasa tekme Slovenija - Švica

Nogometaš Salzburga je bil med najbolj zadovoljnimi po četrtkovem srečanju v Ljudskem vrtu (1:0). Dejan Lazarević ga je kar poljubil, ko je Kampl dajal izjave. Slovenski nogometaši so bili po "prišvicani" zmagi odlično razpoloženi, saj so se zavedali, da že dolgo niso dobili tekme, ko so bili večji del srečanja v podrejenem položaju (streli 8:18, streli na vrata 1:6, koti 2:10, podaje 159:539, posest 35:65 %).

Proti Švici ne zmagaš vsak dan
"Zelo težko je bilo v prvem polčasu. Handanović nas je reševal, Švica bi lahko povedla z 2:0 ali 3:0. Videlo se je, da ima Švica zares kakovostne igralce. To so dokazali tudi na svetovnem prvenstvu. Na takih tekmah potrebuješ srečo, brez tega ne gre. Proti Švici ne zmagaš vsak dan. Tudi z neodločenim izidom bi bili zadovoljni. Čez dva dni nas nihče več ne bo vprašal, kako smo prišli do treh točk. Zdaj imamo tri točke več od Švice," je razmišljal Kampl, ki se mu je tudi letos z rdečimi biki izmuznila Liga prvakov.

V nedeljo popolnoma drugačna tekma
"Katanec ob odmoru ni bil zadovoljen, saj znamo igrati veliko boljše. Na zadnjih kvalifikacijah smo igrali precej bolje," je priznal Kampl, ki je misli že usmeril k nedelji: "V Litvi moramo zmagati, drugače ta zmaga ne bo veliko štela. To bo popolnoma drugačna tekma, saj bomo imeli veliko večjo posest. Ne smemo ponoviti napak s tekme proti Estoniji."

Mertelj: Z zbiranjem točk se bo dvignila tudi igra
Veliko dela je imel s sijajnimi švicarskimi vezisti tudi Aleš Mertelj. "Ob polčasu je selektor Katanec povedal, da taka igra ne pelje nikamor. To ni bilo ničemur podobno, preveč smo jim prepustili pobudo. Igralci smo se tudi med seboj dogovorili, da bomo zaigrali popolnoma drugače in v drugem polčasu nam je uspelo. V prvem delu nas je Handanović reševal in s tem smo še bolj verjeli v končno zmago. Bomo videli v nedeljo, ali je bila to prelomna zmaga. Štejejo le točke in z njimi bo tudi igra prišla na pravo raven," je poudaril igralec Maribora, ki je dodal, da mu na takih tekmah zelo prav pride igranje v Ligi prvakov, saj je kakovost podobna.

"Take tekme se zgodijo. Zelo dobro smo trenirali ta teden. Na začetku smo bili v krču, ni nam šlo. Švicarji so imeli na sredini igrišča vedno presežek igralca. Nismo dobro stali na igrišču," je dodal Mertelj, ki ni pričakoval piva od Kampla, saj je čas že regeneracijo.

"O Litvi nismo še čisto nič razmišljali. Dovolj bo še časa za analize. Če bodo igrali tako kot Estonci v Talinu, se moramo prikazati v boljši luči, biti moramo bolj nevarni v napadu," je sklenil Gorenjec.

Birsa: Ta zmaga nas bo zelo dvignila
Valter Birsa je igral do 55. minute. "V tem trenutku smo ekipa, ki se mora predvsem boriti. Švica ima zelo dobro ekipo, pričakovali smo, da bodo imeli precej večjo posest. Izkazali smo se z borbenostjo, to nas je nagradilo. Ta zmaga nas bo zelo dvignila. Zdaj gremo naprej. Pričakujem izenačeno tekmo v Litvi, ki je premagala Estonijo. Ogledali si bomo njihove tekme," je misli strnil nogometaš Chieva.

Petković v vseh pogledih le bleda senca Hitzfelda
Švicarji so bili zelo razočarani. Zares niso pričakovali tako slabega začetka v kvalifikacije, potem ko so na svetovnem prvenstvu v Braziliji prikazali dobre igre in izpadli v osmini finala po podaljšku proti Argentini z 0:1. Selektor Vladimir Petković je nasledil Ottmarja Hitzfelda in hitro se je znašel v težavah. Pod Kalvarijo je v zelo polomljeni nemščini iskal izgovore za boleč poraz.

Shaqiri: Slovenija si ni priigrala nobene priložnosti
Eden glavnih švicarskih adutov Xherdan Shaqiri je prav tako le zmajeval z glavo. "Prevladovali smo na celotnem srečanju, Slovenija si ni priigrala nobene priložnosti. Pomembne so le točke, znova nismo osvojili nobene in na naslednji tekmi moramo nujno zmagati. Treba bo analizirati napake, čeprav smo igrali zelo dobro, ustvarili smo si številne priložnosti, realizacija pa je bila res slaba," je razlagal vezist Bayerna, ki je bil pred dvema letoma pod vodstvom Juppa Heynckesa pomemben člen v igri Bavarcev, Pep Guardiola pa ga vse bolj potiska na stranski tir.

"Začetek kvalifikaciji za Euro 2016 res ni bil dober. Prepričan sem, da bomo osvojili dovolj točk na preostalih tekmah, prav nič še ni izgubljeno," je še dodal Shaqiri, ki ni hotel komentirati najstrožje kazni, saj ni dobro videl prekrška.

Djourou: Manjka nam ubijalski nagon
Johan Djourou je podrl Kampla in zakrivil najstrožjo kazen. "Nadzorovali smo potek tekme, zapravili smo velike priložnosti. Veliko boljši smo bili, a v nogometu to ne šteje. En protinapad in vse se obrne. Po dveh tekmah imamo nič točk. Zdaj nam gorijo tla pod nogami. Ta ekipa ima zares velik potencial. Manjka nam ubijalski nagon. Ob polčasu bi lahko vodili s 3:0 ali 4:0, a nismo zadeli. Nadaljevanje kvalifikacij bo težko, a na sporedu je še osem tekem in vse se še lahko spremeni. Proti Angliji in Sloveniji bi si vsekakor zaslužili boljši izid," je razočarano ugotovil branilec Hamburga, ki ga čaka krčevit boj za obstanek v Bundesligi.
Ljudski vrt trdnjava, Stožice daleč od tega
Švicarje čaka v torek gostovanje v San Marinu. Morda prihaja ravno ob pravem trenutku, da si proti najslabši ekipi skupine E pridobijo samozavest. Slovenci so še enkrat dokazali, da v Ljudskem vrtu nikoli ne razočarajo. Zmagovalno mentaliteto bo treba prenesti še v Stožice, kjer so v zadnjih letih doživeli kar nekaj grenkih porazov.

Analiza drugega polčasa tekme Slovenija - Švica
Slovenija z golom Novakovića strla Švico
Velika zmaga za 24. rojstni dan Kampla
Kampl priboril 11-m, Novaković zadel za 1:0
Analiza prvega polčasa tekme Slovenija - Švica