Samir Handanović je še enkrat pokazal, kako pomembna je njegova vloga v slovenski reprezentanci. Foto: Reuters
Samir Handanović je še enkrat pokazal, kako pomembna je njegova vloga v slovenski reprezentanci. Foto: Reuters
Kevin Kampl je debitiral v članski reprezentanci. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Ljudski vrt
V Ljudskem vrtu na reprezentančni tekmi že dolgo nismo videli toliko praznih sedežev. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Iličić, Handanović, Jokić in Kampl po zmagi nad Ciprom
Matavž slovenski junak v Ljudskem vrtu

Čez igrišče je odkorakal naravnost na drugo stran, kjer so slačilnice. Tudi na sedmem srečanju pod njegovim vodstvom slovenski reprezentanci ni uspelo ohraniti svoje mreže nedotaknjene. Samir Handanović je bil nemočen ob golu rezervista Efstathiosa Aloneftisa v 83. minuti, ki je ob zaradi poškodb in kazni precej oslabljeni ekipi gostov tekmo presenetljivo začel na klopi, nato pa zadel že štiri minute po vstopu na zelenico. Je pa "Sarma" v 89. minuti sijajno ustavil projektil Dimitrisa Christofija in bil poleg dvakratnega strelca Tima Matavža najzaslužnejši, da so tri točke za zmago z 2:1, prve v kvalifikacijah za SP 2014, ostale doma.

Na Val na šport:
Handanović, Iličić in Kampl po petkovi zmagi

"Sarmi" aplavzi, Šulerju nervozni vzdihi
Navijači ob razpoloženem vratarju Interja niso ostali ravnodušni že po četrt ure igre, ko si je aplavz prislužil zaradi posredovanja ob stranski črti v slogu branilca, po katerem je kar sam izvajal avt (glej tretjo videonovico desno!). "Sar-ma, Sar-ma," se je slišalo s tribun, na katerih se je na koncu vendarle zbralo kar spodobnih 7.988 gledalcev. Pol ure pred tekmo je bil namreč stadion še zelo prazen in še nekaj minut pred tekmo je kazalo, da na njem ne bo več kot kakšnih pet tisoč glav.

Za povsem drugačne vzklike kot ob Samirjevih lovljenjih žog, predvsem pa vzdihe in tudi kakšen žvižg, je poskrbel nezanesljivi Marko Šuler, zaradi katerega je bilo pred Handanovićem kar nekajkrat preveč "prepiha", kot bi si želel. Na srečo Ciprčani napak in podarjenih žog niso kaznovali. "Odigrali smo solidno tekmo. Ves čas smo mi nadzirali položaj na igrišču. Lahko bi jo sklenili že prej, a smo si nato po našem izvajanju kota sami "zakomplicirali" tekmo in dobili zadetek iz protinapada. Tudi v nekaterih drugih akcijah je bilo podobno, to nam mora biti opozorilo. Ko vodiš z 2:0, je tako, da vse jemlješ 20 odstotkov manj zavzeto. V nogometu pa se zgodi, da ti lahko že malo slabše ustavljanje žoge ali kakšna narobe odbita žoga povzroči preglavice. Mislim pa, da je bilo nekaj dobrih kombinacij. Nekateri igralci so dobro izpolnili svoje naloge," je dogajanje pokomentiral kapetan. Že takoj po drugem zadetku Matavža bi Ciprčani kmalu znižali izid, na pravem mestu tik pred golovo črto je bil Mišo Brečko.

Kampl: Mogoče bi moral narediti prekršek
Pri prejetem zadetku je Aloneftisa - preden se je usmeril proti slovenskim vratom - na sredini igrišča neuspešno poskušal ustaviti tudi Kevin Kampl. "Ne vem natančno, kaj se je zgodilo, ne spomnim se dobro. Moral si bom še enkrat pogledati posnetek. Bil sem z njim v kontaktu, mogoče bi moral narediti prekršek," je dejal debitant v izbrani vrsti, ki je v 68. minuti zamenjal asistenta za prvi gol Zlatka Dedića. Takoj je izsilil prekršek, po prostem strelu pa je bil Matavž z glavo blizu povišanja vodstva na 3:0, a se je izkazal vratar Tasos Kissas.

Je začutil, da so gledalci zadovoljni, ker je dobil priložnost? "Lep občutek je bil, ko sem prišel na igrišče. Vidim, da je gledalcem všeč, kako igram. Upam, da jim bom lahko še velikokrat pokazal, kaj znam." 22-letnik iz Solingena je zaigral na levi strani vezne vrste, po njegovem vstopu na igrišče se je sistem slovenske reprezentance iz 4-4-2 spremenil v 4-2-3-1. "Najraje sicer igram v sredini, a tudi v klubu sem levo in mi gre dobro. Nimam težav z igranjem tam. Pomembno je, da sem debitiral, zelo sem srečen. Priznam, da je bilo danes malo več živčnosti, ker je bil to moj debi. To je nekaj velikega v karieri. Na koncu je bilo malo kritično zaradi prejetega gola in rdečega kartona. Upam, da bo drugič malce manj tega. Zaslužili smo si zmago, da ostanemo blizu najboljšim v tej skupini in lahko mirno odpotujemo v Albanijo," je še dodal.

Kdo v Tirani namesto Cesarja?
Mogoče ga je kdo pričakoval na igrišču že od prve minute, toda Stojanović se je odločil za bolj preverjeno različico, v kateri je bil še najmanj razpoložen Jasmin Kurtić. Njegova nespretnost je pripeljala do prvega rumenega kartona za Boštjana Cesarja, s čimer je bil že odpisan za torkovo gostovanje v Tirani, saj je en opomin prejel že prejšnji mesec na Norveškem. Tik pred koncem tekme je moral podajalec pri drugem zadetku zaradi še enega pametnega prekrška celo predčasno pod prho. V Albaniji ga bo v osrčju obrambe zamenjal ali Dominic Maroh, ki je dobil priložnost v zadnjih sekundah, ali Dejan Kelhar. Morda bo Stojanović vpoklical še kakšno dodatno moč, denimo Mariborovega Aleksandra Rajčevića.

Matavž se je po osmem in devetem zadetku v reprezentanci, s katerima je na večni lestvici prehitel Dedića in Milana Osterca (zdaj je sedmi najboljši strelec v zgodovini izbrane vrste), odločil, da izjav medijem ne bo dajal, čeprav je prišel skozi mešano cono, kar je tudi njegova dolžnost. Tako smo kot pred dvema letoma v Beogradu, ko se je za t. i. "silenzio stampa" odločil Milivoje Novaković, novinarji ostali prikrajšani za razmišljanja junaka tekme. Medijski molk je njegova pravica, očitno pa goji določene zamere zaradi nekaterih zapisov in mnenj, ki so se pojavili, potem ko je njegov strelski post trajal 11 mesecev - od srečanja proti ZDA, ko je prav tako dvakrat zatresel mrežo.
Iličić: Upam, da Ujkani ne bo imel svojega večera
Najbolj zgovoren je bil Josip Iličić, ki je odigral dobro tekmo. Od novinarjev ga je moral celo "odgnati" sekretar reprezentance Boštjan Gasser, saj so na avtobusu čakali le še nanj. "Ne bi niti govoril o predstavi, pomembne so le tri točke. Ob koncu smo si malo zagrenili življenje z neizkoriščenimi priložnostmi, naivno prejetim zadetkom in rdečim kartonom. Toda to je nogomet, vse se lahko obrne v eni minuti oziroma sekundi. Tudi v slačilnici po tekmi smo se malo čudno pogledali, zakaj se moramo vedno znajti v težavah," je razmišljal "Jojo".

V torek bo v Tirani še ena težka tekma. "Te tri točke nam dajejo nov zagon za naprej. Albanci igrajo doma in bodo motivirani, mi pa jim moramo odgovoriti z isto mero. Upam, da zapravljenih priložnosti v Albaniji ne bo in da bomo tudi tam dosegli vsaj dva zadetka. V Tirani smo že igrali, težko je, ker ima igrišče neprave dimenzije," pravi Iličić, ki še naprej čaka na prvi zadetek v dresu Slovenije. Morda ga bo dosegel proti klubskemu soigralcu iz Palerma, albanskemu vratarju Samirju Ujkaniju. "Poznam ga dobro, je kakovosten vratar. Upam, da v torek ne bo imel svojega večera. Verjetno bodo tudi Albanci malo živčni, tako kot smo bili danes mi. Upam, da bomo zmagali in se povzpeli na lestvici," se je nasmehnil Iličić, preden se je pridružil kolegom in se odpeljal nazaj v reprezentančno bazo na Ptuj.

Handanović: Odpraviti napake
Albanija je včeraj nekoliko presenetljivo doma ostala brez točk proti Islandiji (1:2). "Skupina je odprta, v njej bodo vedno presenečenja. Moramo si ogledati tekmo med Albanijo in Islandijo ter jo analizirati, predvsem pa se ukvarjati sami s sabo in odpraviti naše napake," je bil odločen Handanović.

Iličić, Handanović, Jokić in Kampl po zmagi nad Ciprom
Matavž slovenski junak v Ljudskem vrtu