Tim Matavž je pravi čas prekinil reprezentančni strelski post ter dosegel svoj osmi in deveti reprezentančni zadetek. Foto: BoBo
Tim Matavž je pravi čas prekinil reprezentančni strelski post ter dosegel svoj osmi in deveti reprezentančni zadetek. Foto: BoBo
Matavž slovenski junak v Ljudskem vrtu

Napadalec PSV-ja je v pravem trenutku prekinil skoraj leto dni dolg reprezentančni post. V 38. minuti je izkoristil podajo Zlatka Dedića in zadel iz obrata, v 62. minuti pa je po povratni podaji Boštjana Cesarja v kazenskem prostoru še enkrat natančno meril z levico.

Ob bombi Christofija je Ljudski vrt zadržal dih
Sledilo je še nekaj nevarnih slovenskih napadov in zdelo se je, da zmaga ni vprašljiva, vendar je Ciper znižal po protinapadu in lepem strelu Stathija Aloneftisa z razdalje in nato zagrozil še v zadnjih minutah, ko je Demetris Christofi s prostega strela resno izzval Samirja Handanovića. Takšen konec tekme proti najslabši reprezentanci skupine E Sloveniji ni v čast in na koncu so bili gledalci zadovoljni le s tremi točkami, ne pa tudi z igro.

Cesar proti Albaniji ne bo igral
Slovenija je pred 8.000 gledalci tekmo končala brez Boštjana Cesarja, ki je popravljal napake neprepričljive obrambe in dobil drugi rumeni karton, zato ne bo smel igrati v torek na gostovanju v Tirani. Pri prvem rumenem kartonu je moral steber slovenske obrambe v 9. minuti zaradi nespretnosti Jasmina Kurtića zrušiti Jasona Demetrioua, kar bi ga lahko že takrat stalo izključitve.

Na začetku nevaren le - branilec
V prvem polčasu (razmerje v posesti žoge je bilo 63:37) je Slovenija dolgo iskala luknje v ciprski obrambi. Igrala je v krču in bila do Matavževega zadetka nekonkretna. Trikrat je poskušal branilec Marko Šuler. Lepo priložnost za zadetek je imel zlasti v 29. minuti, ko je po Iličićevi podaji z glavo meril čez vrata.

Kampl in Cvijanović prvič v članski reprezentanci
Selektor Slaviša Stojanović je tekmo začel s preverjeno enajsterico še iz Kekovih časov, v drugem polčasu pa je v igro poslal razigranega Kevina Kampla in Gorana Cvijanovića. Takoj po menjavi Dedić-Kampl je Andraž Kirm pripravil akcijo za Matavža, ki je z glavo odlično streljal, hat-trick pa mu je preprečila lepa obramba Eliasa Charalambousa.


Slaviša Stojanović:
"V uvodnih 20 minutah nismo znali vzpostaviti kontakta. Igrali smo preveč na silo in premalo kombinatorno, zato se nam ni izšlo za zadetek. V nadaljevanju prvega polčasa smo začeli 'pobirati' druge žoge v sredini, postajali smo nevarnejši in na polčas odšli s prednostjo. Na splošno smo bili premalo zbrani v vseh linijah, nekaj žog smo podarili nasprotniku, zato je moral Cesar dvakrat posredovati za rumeni karton. Nekaj bremena je po tej zmagi padlo z ramen, a čez tri dni je nova tekma. Albanci so doma vedno neugodni, zato nas čaka težko delo."

Jasmin Kurtić: "Z zmago moramo biti zadovoljni, saj so za nas štele le tri točke. Na začetku smo se lovili, ker je bil tudi težak teren, a nato smo le odločili tekmo v našo korist. Dali smo svoj maksimum. Albancev z izjemo vratarja Samirja Ujkanija, ki igra z menoj v Palermu, ne poznam. A to ni bistveno. Mi se moramo predvsem skoncentrirati nase."

Kvalifikacije za SP, skupina E:
SLOVENIJA
- CIPER 2:1 (1:0)

ŠVICA - NORVEŠKA 1:1 (0:0)
Gavranovič 79.; Hangeland 81.
ALBANIJA - ISLANDIJA 1:2 (1:1)
Cani 29.; Barnason 19., Sigurdsson 81.


Lestvica:
ŠVICA 3 2 1 0 5:1 7 ISLANDIJA 3 2 0 1 4:2 6
NORVEŠKA 3 1 1 1 3:4 4
ALBANIJA 3 1 0 2 4:5 3
SLOVENIJA 3 1 0 2 3:5 3
CIPER 3 1 0 2 3:5 3

Matavž slovenski junak v Ljudskem vrtu