Po nizu petih tekem brez zmage so
Po nizu petih tekem brez zmage so "rdeči biki" nanizali štiri zmage, zdaj pa se Kevin Kampl seli v slovensko reprezentanco, ki mora prav tako presekati krizo in niz štirih porazov. Foto: EPA
Samir Handanović
Samir Handanović je v Firencah nanizal že šest porazov, pri čemer ga je Fiorentina premagala kar 23-krat: 3:0, 4:2. 4:1, 5:2, 3:2 in 4:0. Foto: Reuters
Mišo Brečko (Köln)
Mišo Brečko je štiri leta klubske tekme izpuščal le zaradi kartonov in manjših poškodb ter je bil kot kapetan Kölna najstalnejši član začetnih enajsteric vse do te sobote. Foto: EPA
Jasmin Kurtić (Fiorentina) proti nekdanjemu klubu Sassuolu
Jasmin Kurtić, ki je v Fiorentino prestopil ravno med prejšnjim reprezentančnim zborom, se je odlično znašel pri "vijoličastih", kjer redno in veliko igra, hkrati pa že prepričal tudi navijače. Foto: EPA
Tim Matavž (Augsburg)
Tim Matavž je za Augsburg začel v prvi postavi samo v 1. krogu, nato pa štirikrat vstopil s klopi, pri čemer je v vsega 81 minutah dosegel dva gola. Foto: EPA

Ob predstavitvi seznama igralcev za nadaljevanje kvalifikacij za Euro 2016 je selektor Srečko Katanec izjavil: "Kampla imamo za Maradono. A koliko tekem je šele odigral za reprezentanco? Pustimo fantom čas." A ob nevpoklicu Josipa Iličića, ki je dvignil toliko prahu, je zdaj prav na Kevinu Kamplu kot glavnem organizatorju ofenzivne igre še večje breme, da izvleče Slovenijo iz strelskega krča.

S klubom premagal krizo, kaj pa z reprezentanco?
Z dvema goloma v zadnjem tednu je KK44 nakazal, da je skupaj s Salzburgom prebrodil krizo, ki je nastopila ob za rdeče bike šokantnem izpadu iz Lige prvakov. Če bi zadetkoma na zaporednih tekmah v Evropski ligi in avstrijskemu prvenstvu dodal še enega v reprezentanci ... Navijači se seveda ne bi branili niti kakšne natančne podaje, saj Slovenija v letu 2014 na štirih tekmah sploh še ni zadela.

A 23-letni Mariborčan iz Solingena v reprezentančnem dresu (po en gol in podaja na 11 tekmah) še zdaleč ni tako učinkovit kot v barvah Salzburga v zadnjih dveh letih: 26 golov in kar 51 podaj na 101 tekmi!

Za Sarmo zaklete Firence
Svoj delež morajo opraviti tudi vsi drugi Katančevi izbranci, pri čemer se pojavljajo težave skoraj na vseh položajih. Še edini po selektorjevih besedah z zagotovljenim mestom v udarni enajsterici Samir Handanović je na zadnjih dveh odigranih tekmah prejel kar sedem golov. V nedeljo zvečer je bil znova žrtev stadiona Artemio Franchi v Firencah, ki je kot zaklet za prvega vratarja Serie A. Sinoči je Fiorentina nad Interjem slavila s 3:0, skupno pa je na zadnjih šestih obiskih Toskane Handanović tam prejel neverjetnih 23 golov.

Po izredni predstavi v Evropski ligi med tednom je reprezentančno šokirani Josip Iličić bil v nedeljo na klopi, zato pa je po četrtkovem počitku vso tekmo odigral Jasmin Kurtić. Z vsenavzočnostjo je znova pokazal, zakaj je vijoličasti klub in zlasti trener Vincenzo Montella po treh mesecih vztrajanja v zadnjih urah prestopnega roka nabavil Belokranjca. Ob tem pa se postavi vprašanje, zakaj je Kurtić, ki je tako cenjen in zaželen v Italiji, v reprezentanci skorajda neviden.

Brečko po štirih letih v vlogi rezervista
Če je ob prejšnjem shodu imel prav Kurtić glavo pri prestopu iz Sassuola v Fiorentino, je tokrat z mislimi drugje Mišo Brečko. Kapetan Kölna je v soboto doživel šok - namesto v prvi enajsterici je bil napoten na klop za rezerviste. Prvič odkar nosi kapetanski trak efzeha in je zdrav ter ni kaznovan, ni začel v prvi enajsterici! Pogled po statistiki razkrije, da je nazadnje v Bundesligi sedel na klopi pred 31 meseci in še takrat je ravno prebolel gripo, zares pa je bil v vlogi rezervista nazadnje pred štirimi leti.

Kriv padec po Götzejevem vrtiljaku?
Köln je gostovanje pri Eintrachtu v Frankfurtu izgubil z 2:3, zaradi česar se je na trenerja Petra Stögerja usul plaz kritik, pri čemer je v ospredju prav posaditev kapetana in stebra obrambe na klop. Na prvih šestih tekmah z Brečkom v igri so kozlički prejeli vsega tri gole, zdaj pa so jih v 80 minutah prejeli tri. No, nekateri so izpostavljali, da ga je Stöger dal za zgled, še zlasti ko je v prejšnjem krogu proti Bayernu po vrtiljaku Maria Götzeja po prejetem tunelu še komično padel.

Povratnik Kirm žrtev taktične menjave
Veliko slovenskih navijačev je ob vrnitvi Andraža Kirma imelo glasne pomisleke, saj je komaj našel klub na Cipru, kjer pa se pri Omonii še ni naigral, kar se ni spremenilo niti v soboto, čeprav je prvič začel v prvi postavi. Že po dobre četrt ure je Kirm namreč postal žrtev nujne taktične menjave, saj je bil izključen vratar Moreira. Na koncu je Omonia kljub igralcu manj ugnala Ermis z 2:1. 30-letni standardni reprezentant tako prihaja na Ptuj z vsega 90 minutami igre v novi sezoni, ob tem je bil pa spomladi pri Groningenu že na stranskem tiru in zanj v zadnjega pol leta zbral le 323 preigranih minut.

Ljubijankić in Novaković tekmeca v boju za obstanek
Poglejmo še proti samim napadalcem, ki so največji dolžniki letošnjih tekem. Trenutno gre najbolje Zlatanu Ljubijankiću (Omija Ardidža), ki se je drugič zapored vpisal med strelce, pri čemer je z udarcem v skoku odločil tekmo na gostovanju pri Kofuju (0:1). Veverice se tako sedem krogov pred koncem sezone 2014 ostale na še zadnjem varnem mestu J1 lige. Z istim številom točk in enako razliko v golih je pod črto obstanka Šimicu S-Pulse Milivoja Novakovića, ki je tokrat tresel le okvir vrat. Tretji pravi napadalec v izbrani vrsti Tim Matavž pa je kljub dobri učinkovitosti vnovič začel s klopi, v 25 minutah igre po zaostanku Augsburga pri Wolfsburgu pa ni našel poti do tretjega gola sezone.

Čauvšević vnovič zablestel v Švici
Vodilno moštvo švicarskega prvenstva in udeleženec Lige prvakov Basel je gostoval pri St. Gallnu. Džengis Čavušević je vstopil v 61. minuti pri zaostanku z 0:1 in najprej z glavo zadel prečko, v 84. minuti pa s četrtim golom sezone začel veliki preobrat, ki ga je v sodnikovem podaljšku dokončal Bunkjaku za odmevno zmago z 2:1.


Do dobrega izida in prvega gola na edini domači tekmi leta?

Kako se bodo klubske predstave in forma prezrcalila v reprezentanco, bomo videli že v četrtek zvečer v Mariboru, kjer bo Slovenija v Ljudskem vrtu gostila Švico. Po uvodnem razočaranju v Estoniji si slovenska javnost želi pozitivnega izida z deseto (!) reprezentanco sveta, borbenost in agresivnost, ki jih pričakuje tudi Katanec, in predvsem prvega gola nasploh edini domači tekmi v letu 2014.

Video: Kampl potrdil zmago z golom med vratarjevimi nogami (od 4:25)

Zlatan v japonskem slogu poskrbel za veliko zmago v boju za obstanek


Po dveh evrogolih Handanović zaspal ob sprehodu Tomovića (podaja Kurtić)

Berić na pravem mestu za nov zadetek za Rapid


Čavušević po prečki z golom začel preobrat proti vodilnemu Baslu

NOGOMETNA REPREZENTANCA po izboru selektorja Srečka Katanca za Švico in Litvo (24)
Ime, PriimekKlub (država)TekmaIgralni časOpombe
VRATARJI (3)
Vid BelecKonyaspor (TUR)Fenerbahče - Konyaspor 2:1/na klopi
Samir HandanovićInternazionale (ITA)Inter - Qarabag 2:0 (EL);
Fiorentina - Inter 3:0
/;
vso tekmo
na klopi;
/
Jan OblakAtletico Madrid (ŠPA)Atletico - Juventus 1:0 (LP);
Valencia - Atletico 3:1
/;
/
na klopi;
na klopi
BRANILCI (7)
Gregor BalažicKarpati Lviv (UKR)Olimpik Doneck - Karpati 1:0vso tekmo/
Mišo BrečkoKöln (NEM)Eintracht - Köln 3:2/na klopi po 31 mesecih!
Boštjan Cesar (c)Chievo (ITA)Milan - Chievo 2:0/

na klopi

Branko IlićPartizan (SRB)Asteras - Partizan 2:0 (EL);
Lučani - Partizan 1:2
vso tekmo;
vso tekmo
v 15' ;
/
Dominic MarohKöln (NEM) Eintracht - Köln 3:2vso tekmo/
Martin MilecStandard Liege (BEL)Feyenoord - Standard 2:1 (EL);
Club Brugge - Standard 3:0
vso tekmo;
vso tekmo
/; v 30' - 2. rumeni v Pro League
Mitja VilerMaribor Schalke - Maribor 1:1 (LP);
Maribor - Olimpija 3:3
vso tekmo;
vso tekmo;
v 37' podal za 0:1, v 26'; /
VEZISTI (10)
Željko FilipovićMariborSchalke - Maribor 1:1 (LP);
Maribor - Olimpija 3:3

vso tekmo;
vso tekmo

v 51';
/
Kevin KamplSalzburg (AVT)Astra - Salzburg 1:2 (EL);
Salzburg - Wiener Nstd. 4:1
vso tekmo;
vso tekmo
v 36' za 1:1; v 85' za 4:1 - 4. gol v Bundesligi
Andraž KirmOmonia (CIP)Omonia - Ermis 2:118' (1:0)
zamenjan zaradi izključitve vratarja
Jasmin KurtićFiorentina (ITA)Dinamo Minsk - Fiorentina 0:3 (EL);
Fiorentina - Inter 3:0
/;
vso tekmo
na klopi; v 76' podal za 3:0 - 1. podaja
Dejan LazarevićChievo (ITA)Milan - Chievo 2:0 66' (1:0)zamenjal Birso
Aleš MerteljMariborSchalke - Maribor 1:1 (LP);
Maribor - Olimpija 3:3
80' (1:1)
vso tekmo
v 51';
/
Nejc PečnikCrvena zvezda (SRB)Crvena zv. - Voždovac 2:283' (2:2)

/

Rajko RotmanIstanbul BB (TUR)Istanbul - Belediyespor 4:0 67' (3:0)/
Dalibor StevanovićTorpedo Moskva (RUS)* brez tekme *-prost vikend
Andraž StrunaPAS Giannina (GRČ)Giannina - Levadiakos -:--prestavljene tekme zaradi smrti navijača
NAPADALCI (4)
Valter BirsaChievo (ITA)Milan - Chievo 2:066' (1:0) v 26' - 1. karton
Zlatan LjubijankićOmija Ardidža (JAP)Ventforet Kofu - Omija 0:185' (0:1) v 51' za 0:1 - 7. gol v J1
Tim MatavžAugsburg (NEM)Wolfsburg - Augsburg 1:0 67' (1:0)/
Milivoje NovakovićŠimicu S-Pulse (JAP)Šimicu - Cerezo Osaka 3:0vso tekmozadel vratnico v 51' podal za 1:1 - 5. podaja v J1
* Ladje na obzorju *
Siniša AnđelkovićPalermo (ITA)Empoli - Palermo 3:0vso tekmo/
Robert BerićRapid Wien (AVT)Ried- Rapid 1:292' (1:2) v 52' za 1:1 - 7. gol, v 6' - 3. karton
Roman BezjakLudogorec Razgrad (BLG)

Ludo. - Real 1:2 (LP);
Ludogorec - Slavija 0:0

vso tekmo;
/
/;
na klopi
Damjan BoharMariborSchalke - Maribor 1:1 (LP);
Maribor - Olimpija 3:3
82' (1:1);
60' (2:3)
v 37' za 0:1;
/
Goran CvijanovićRijeka (HRV)Rijeka - Sevilla 2:2 (EL);
Hajduk - Rijeka 1:1
vso tekmo;
82' (1:1)
/;
/

Zlatko Dedić

Frankfurt (NEM II)Sandhausen - Frankfurt 0:3 84' (0:2)/
Jasmin HandanovićMariborSchalke - Maribor 1:1 (LP);
Maribor - Olimpija 3:3

vso tekmo;
vso tekmo

/;
/
Josip IličićFiorentina (ITA)Dinamo Minsk - Fiorentina 0:3 (EL);
Fiorentina - Inter 3:0
vso tekmo;
na klopi
v 61' za 0:2 in podaja v 67' za 0:3; na klopi
Bojan JokićVillarreal (ŠPA)Villarreal - Apollon 4:0 (EL);
Celta - Villarreal 1:3
-operiran, vrnil se bo okoli novega leta
Ažbe JugBordeaux (FRA)Reims - Bordeaux 1:0/izven postave
* Dejan KelharSheffield Wednesday (ANG II) --* konec sezone zaradi poškodbe *
Luka KrajncCesena (ITA)Udinese - Cesena 1:1/na klopi
Rene KrhinInternazionale (ITA)Inter - Qarabag 2:0 (EL);
Fiorentina - Inter 3:0
/;
/
izven postave;
na klopi
Miral SamardžićRijeka (HRV)Rijeka - Sevilla 2:2 (EL);
Hajduk - Rijeka ?
-;
-
poškodovan in izgubljen za oktober
Tadej TrdinaWolfsberger AC (AVT)Austria Wien - WAC 0:2/

poškodovan - dimlje

* Ladje na obzorju - občasni reprezentanti po Katančevem izboru v zadnjem letu + nogometaši iz najmočnejših petih tujih lig in člani klubov, ki še igrajo v Evropi.

Iličić in Kampl blestita v Evropski ligi
Iličić in Kampl blestita v Evropski ligi