Kasper Hämäläinen (levo) je deset minut pred koncem tekme razblinil upanje Slovencev vsaj na remi. Foto: Reuters
Kasper Hämäläinen (levo) je deset minut pred koncem tekme razblinil upanje Slovencev vsaj na remi. Foto: Reuters
Niklas Moisander
Niklas Moisander je v 35. minuti iz bližine matiral Samirja Handanovića. Foto: EPA
Slovenska nogometna reprezentanca
Handanović je bil tokrat najboljši igralec Slovenije, ki je maja v Bielefeldu premagala Turčijo z 2:0, junija pa v Reykjaviku Islandijo s 4:2. Foto: Aleš Fevžer
Slovenci poraženi s Finske
Katanec in Dedić po tekmi Finska - Slovenija
Hämälainen povišal na 2:0
Moisander popeljal Fince v vodstvo

Akcija za prvi zadetek v 35. minuti se je začela s prostim strelom Romana Eremenka, ki je močno streljal z 20 metrov, vendar je Samir Handanović njegov strel odbil. V nadaljevanju akcije je prišla žoga na levo stran do Teemuja Tainia, ki jo je podal v sredino, tam pa jo je v mrežo s petih metrov ob Dominicu Marohu spravil branilec Ajaxa in kapetan Niklas Moisander.
Na 2:0 je v 82. minuti povišal rezervist Kasper Hämaläinen, v mrežo je iz bližine potisnil žogo, potem ko je Joel Pohjanpalo po dolgi podaji najprej z desne strani zadel vratnico.
Vratnica Matavža in prečka Bezjaka
Slovenija je imela najlepšo priložnost v prvem polčasu (razmerje v strelih v okvir vrat je bilo 7:2) v 28. minuti, ko je po podaji Bojana Jokića z leve strani z glavo v padcu lepo streljal Tim Matavž, vendar mu je veselje preprečila vratnica. Tri minute prej je Zlatko Dedić z roba kazenskega prostora meril malo čez prečko.

Gostitelji so bili pred približno 7.000 gledalci prvič nevarni v 8. minuti, ko je Schalkejev napadalec Teemu Pukki po protinapadu streljal čez vrata. V 15. minuti je Handanović poskus Petrija Pasanena s 35 metrov odbil čez prečko. Pukki je slovenska vrata ogrozil še v 29. in 39. minuti, a je prvič z leve strani z diagonalnim strelom meril malo čez vrata, drugič pa je bil na pravem mestu Handanović. Enako se je zgodilo tudi v 33. minuti ob poskusu Velija Lampija z glavo iz bližine. V sodnikovem podaljšku se je v ugodni priložnosti znašel še Rasmus Schüller, toda s 15 metrov je preslabo streljal in žoga je bila lahek plen "Sarme".
V drugem polčasu je bilo priložnosti manj. V 80. minuti je bil najbližje izenačenju Roman Bezjak, ki je z močnim strelom s 30 metrov stresel stičišče prečke in vratnice. Že prej, v 61. minuti, je Handanović znova dobro posredoval ob nevarnem poskusu Eremenka, v 78. minuti pa je bil po podaji Jasmina Kurtića z leve strani pred vrati Matavž malce prenizek in je z glavo žogo le oplazil, ta pa je končala mimo vratnice.

V obrambi tudi Kelhar
Selektor Srečko Katanec na Finskem ni mogel računati na Josipa Iličića, Milivoja Novakovića, Zlatana Ljubijankića, Kevina Kampla, Boštjana Cesarja in Branka Ilića, zato je priložnost ponudil tudi igralcem, ki sicer ne tvorijo udarne enajsterice.
Na štoperskih položajih sta srečanje začela Maroh in Dejan Kelhar, v napadu pa Matavž in Dedić. Ob odsotnosti Cesarja, ki bo na naslednji kvalifikacijski tekmi počival zaradi kartonov, je bil do 52. minute kapetan Jokić. Ko je zaradi poškodbe zapustil zelenico, si je kapetanski trak nadel Mišo Brečko, nato pa še Andraž Kirm.
Prvič so bili v reprezentanco vpoklicani Željko Filipović, Martin Milec in Bezjak, vendar nihče od njih ni začel tekme. Bezjak je bil na igrišču od 46. minute, ko je zamenjal Valterja Birso, Filipović od 57. minute, nadomestil je Dedića, Milec pa od 75. minute, tedaj je zelenico zapustil Brečko.
Septembra dve kvalifikacijski tekmi
Do konca kvalifikacij za svetovno prvenstvo so na sporedu še štiri tekme. Slovenija bo v septembrskem ciklusu 6. 9. v Ljubljani gostila Albanijo, štiri dni pozneje pa jo čaka gostovanje na Cipru.

Izjavi po tekmi

Srečko Katanec: "Zmaga Fincev je zaslužena, prevladovali so v dvobojih in so bolje fizično pripravljeni. Mi nismo bili niti približno na takšni ravni kot na zadnjih dveh tekmah. Sicer pa poraz ni nič posebnega, bolje je izgubiti na prijateljski kot kvalifikacijski tekmi. Zdaj imam informacije o igralcih, ki sem jih preizkusil. Lahko bi zabili kakšen gol, dvakrat smo merili v okvir vrat, a mogoče je še bolje tako, da nismo in da se spustimo na realna tla. Vsak takšen poraz je tudi dobrodošel. Ni nobenega alarma, upam samo, da bodo fantje prišli do malo boljše kondicije in da se vrnejo ti, ki so danes manjkali. Videli bomo, kako bo čez tri tedne."

Zlatko Dedić: "Ko ti manjka fizična pripravljenost, te tudi sreča ne spremlja. Zamujali smo v dvobojih, telesno nismo še najbolje pripravljeni. Nekateri še niso začeli sezone, drugi smo imeli težave, a ne iščemo alibijev. Imamo še tri tedne časa do Albanije."

Prijateljska tekma:
FINSKA - SLOVENIJA 2:0 (1:0)
7.000; Moisander 35., Hämäläinen 82.
Finska: Mäenpää, Arkivuo ( 69./Halsti), Pasanen ( 79./Ojala), Moisander, Lampi, Tainio , Ring, Schüller ( 61./Hetemaj), Eremenko, Riski ( 46./Hämäläinen), Pukki ( 79./Pohjanpalo 84./Zeneli).
Slovenija: S. Handanović, Jokić ( 52./Struna), Kelhar, Maroh ( 63./Anđelković), Brečko ( 75./Milec), Kirm, Krhin, Kurtić , Birsa ( 46./Bezjak ), Dedić ( 57./Filipović ), Matavž.
Sodnik: Simon Lee Evans (Wales)
M. R.

Slovenci poraženi s Finske
Katanec in Dedić po tekmi Finska - Slovenija
Hämälainen povišal na 2:0
Moisander popeljal Fince v vodstvo