Srečko Katanec in njegov pomočnik Slaviša Stojanović sta lahko izredno zadovoljna z napredkom Združenih arabskih emiratov: mladinci so bili v četrtfinalu SP-ja do 20 let, mešana postava je na Azijskih igrah izgubila v finalu, na Zalivskem pokalu pa se je Katančeva četa ustavila v polfinalu. Foto: EPA
Srečko Katanec in njegov pomočnik Slaviša Stojanović sta lahko izredno zadovoljna z napredkom Združenih arabskih emiratov: mladinci so bili v četrtfinalu SP-ja do 20 let, mešana postava je na Azijskih igrah izgubila v finalu, na Zalivskem pokalu pa se je Katančeva četa ustavila v polfinalu. Foto: EPA
Ismail Matar
"Desetka" Ismail Matar je duša in motor Katančeve reprezentance. "Zlati deček" je na 88 reprezentančnih nastopih zabil 26 golov, leta 2007 tudi odločilnega za edino lovoriko ZAE-ja - zmago na Zalivskem pokalu 2007. Foto: EPA
Kapetan Iraka Younis Mahmoud Khalef
Pred štirimi leti je kapetan Younis Mahmoud Khalef zadel za največji uspeh Iraka v zgodovini in eno najlepših športnih zgodb v zadnjih letih. Foto: EPA
Stadion Halifa, Doha, Katar
15. azijsko prvenstvo je prvi preizkus za nogometne prireditelje v Katarju, ki bodo čez 11 let gostili svetovno prvenstvo. Bodo Arabci Fifo in svet ob tem prepričali v smislenost zimskega termina za SP 2022? Foto: Reuters

Največje nogometno tekmovanje v Katarju enajst let pred svetovnim prvenstvom, ki ga bo ta miniaturna, a nesramno bogata država gostila leta 2022 (pozimi?), bo dalo odgovor, ali se je nogometna zveza ZAE-ja pravilno odločila, da je junija 2009 za selektorja izbrala Katanca, katerega osnovni cilj je ravno odmeven nastop na azijskem prvenstvu.

Severni Korejci, Iračani in Iranci
Združeni arabski emirati še zdaleč niso favoriti za osvojitev Azijskega pokala, kot se glasi uradno ime tekmovanja, saj na stavnicah med 16 udeleženci zasedajo šele 12.-13. mesto. Še več, za "bele" bi bil izreden uspeh že preboj iz skupine D, ki se je je oprijel vzdevek "skupina smrti".

Mladi izbranci Srečka Katanca se bodo najprej v ponedeljek, 11. januarja, pomerili s Severno Korejo, ki je s svojo srčnostjo in poštenostjo osvojila srca nogometnih navijačev med zadnjim svetovnim prvenstvom. Štiri dni pozneje sledi obračun z Irakom, presenetljivim zmagovalcem zadnjega azijskega prvenstva, kjer so za trenutek združili od državljanske vojne razbito državo. Zadnji nasprotnik ZAE-ja bo Iran, tradicionalna azijska velesila, ki se želi vrniti na pota stare slave.

Brez pritiska v boj s favoriti
"Obljubim, da bodo moji igralci dali 100 ali še več odstotkov za svojo državo in navijače," pred začetkom prvenstva zagotavlja Katanec. "Igralci so trdo delali na pripravah v Omanu in so izredno disciplinirani ter so pripravljeni na izzive, ki so pred nami. Nimamo se čisto ničesar bati in tudi nič nimamo za izgubiti," je pristop k tekmovanju opisal 47-letni Ljubljančan.

"Na papirju so ostala moštva močnejša od nas in mogoče ni ravno veliko tistih, ki bi nam pripisovali velike možnosti. Toda vse to lahko izrabimo v našo korist v boju za preboj v drugi krog. Igral sem na najvišjem nivoju in poznam pritisk velikih moštev, od katerih se pričakujejo samo zmage. Kakšen pritisk je nad mojimi igralci? Ta prihaja samo iz njih samih," je Katanec prepričan, da lahko kot avtsajderji skupine presenetijo vsaj dva nasprotnika.

Katanec ostaja trdno na tleh
"Na takšnih turnirjih je prva tekma ključna. Če bomo lahko premagali Severne Korejce, si bomo izborili izredno izhodišče za nadaljevanje," je Slovenec na klopi Združenih arabskih emiratov odločen, da že na začetku poskrbi za presenečenje, ki bi mu omogočil realne možnosti za uvrstitev v izločilne boje.

"Ali lahko osvojimo prvenstvo?" To bo težko, toda v nogometu je najlepše ravno to, da je vse mogoče. Igrati moramo s treznimi glavami in ne smemo opustiti dobrih navad iz zadnjih 12 mesecev," je Katanec ostal previden pri obljubah.


Skupina A:
Katar, Kuvajt, Kitajska in Uzbekistan.

Skupina B:
Savdska Arabija, Japonska, Jordanija in Sirija.

Skupina C:
Južna Koreja, Avstralija, Indija in Bahrajn.

Skupina D:
Irak, Severna Koreja, Iran in Združeni arabski emirati.



Tritedenski nogometni festival v Katarju
Skupinski del 15. Azijskega pokala, kot je uradno ime turnirja, bo potekal od 7. do 19. januarja, 21. januarja pa se bodo s četrtfinali začeli izločilni boji, katerih vrhunec bo finale v nedeljo, 29. januarja, na osrednjem stadionu Halifa (50 tisoč gledalcev). Tekme bodo potekale v glavnem katarskem mestu Dohi, kjer so štirje stadioni, in Al Rayyanu, kjer je en nogometni objekt.

Prvi favorit prvenstva je Japonska, ki jo bosta na igrišču vodila Keisuke Honda (CSKA Moskva) in Šindži Kagava (Borussia Dortmund). Prvi izzivalci "samurajev" bodo Južni Korejci, katerim poveljuje prvi zvezdnik prvenstva Dži Sung Park (Manchester United), v napadu pa je za gole zadolžen Park Ču Jung (Monaco). Tretji izraziti favorit je Avstralija, ki bo po "menjavi celine" drugič sodelovala na azijskem prvenstvu. "Socceroosi" stavijo na trojček nosilcev igre: Mark Schwarzer (Fulham), Tim Cahill (Everton) in Harry Kewell (Galatasaray).

Katančevo upanje in orožje - Matar
Velike pozornosti bo deležen Severni Korejec Džong Tae Se, ki zdaj kot soigralec Zlatka Dedića trese mreže v Bochumu, Katančev adut za uspeh pa bo 27-letni napadalec Ismail Matar - "zlati deček", ki je bil pred sedmimi leti celo najboljši igralec mladinskega svetovnega prvenstva.