Matjaž Kek premleva tudi idejo o spremembi sistema igre s štirimi branilci:
Matjaž Kek premleva tudi idejo o spremembi sistema igre s štirimi branilci: "Razmišljam tudi o treh igralcih zadaj, ampak tega se ne da narediti z dvema treningoma. Mislim, da imamo primerne igralce za to." Foto: EPA

Mariborčan je 9. septembra sijal od zadovoljstva na svoj 58. rojstni dan, ko je Slovenija premagala Izrael in po veliki zmagi nad Poljsko v štirih dneh še drugič navdušila nogometno javnost. Kar so natočili, so slovenski nogometaši mesec dni pozneje razlili proti Severni Makedoniji in Avstriji, novembrski tekmi proti Latviji in Poljski pa sta po svoje že bili del priprav na prihodnost in Ligo narodov 2020.

"Neki zametek je postavljen, jedro se je izoblikovalo, a mogoče bom moral biti tudi sam odločnejši v selekciji. Mi pa gre že malo na živce, da govorim kar veliko tudi o sebi, z druge strani pa ne slišim nič. Rad bi slišal samokritičnost, to je osnova. Potem lahko gradiš na tem. Treba se bo malo pogledati v ogledalo. Biti zadovoljen, ko je v redu, a tudi samokritičen, ko ni v redu," je svoje nogometaše spodbudil k razmisleku po torkovem porazu v Varšavi (3:2).

Pogovor Urbana Laurenčiča z Matjažem Kekom po koncu kvalifikacij

Od začetka kvalifikacij smo z novim selektorjem sestavili ekipo. A ni vse, kar pokažemo na igrišču. Ekipa se sestavlja tudi v slačilnici. Dokler se vse to ne postavi tako, kot je treba, bo težko dosegati dobre rezultate. V tem smislu napredujemo, vsi se dobro razumemo in verjamem, da se bomo od marca naprej s prijateljskimi tekmami dobro pripravili na Ligo narodov in tam dobro igrali. Nič ne gre čez noč. Tudi jaz bi šel rad na evropsko prvenstvo, a žal tako ne gre. Potreben je določen čas. Verjamem, da je mogoče, verjamem v ekipo in selektorja, da bomo naredili nekaj dobrega v prihodnosti.

Jan Oblak za TV Slovenija

Dobre in slabe stvari
"Veliko je bilo dobrega na tej tekmi, sploh kar zadeva igro naprej, vsaj jaz to tako vidim. Verjetno bom zdaj spet deležen številnih kritik, kaj si izmišljujem in kaj pametujem. V določenih trenutkih mi je bil pritisk veznih igralcev na njihovo zadnjo vrsto všeč, to je bilo dobro. Jasen je bil naš načrt, kaj želimo doseči, ko sem v začetno postavo uvrstil Jako Bijola: pritisniti smo želeli na njihove vezne igralce. Ko smo uspevali in bili pravočasni, so imeli Poljaki veliko težav pri organizaciji svoje igre. Težava pa je bila, ko so nas prebili oziroma ko smo zamudili. Ko Bijol ni več mogel in smo morali menjati, smo izgubili dvoboje in skok. To se je takoj videlo,"
je analiziral Kek.

Pohvalil je tudi dosežena lepa zadetka iz akcij in odziv po zaostanku z 0:1 in 1:2. "Imamo igralce, ki imajo kakovost, ki lahko zabijejo. To smo pokazali tudi v teh kvalifikacijah. Po drugi strani pa seveda imamo težave v obrambi, odgovornosti, taktični disciplini, agresivnosti. Od danes do jutri je to težko spremeniti. Drugi in tretji gol, ki smo ju prejeli, se ne smeta zgoditi na tej ravni – kljub mojstrstvu Lewandowskega. Predvsem pri tem mislim na tretji zadetek, kje in na kakšen način smo izgubili žogo (napako je storil Miha Zajc, op. a.). Gotovo je nekaj stvari, o katerih bomo debatirali v prihodnjem obdobju. Nekateri so zadovoljili in so vredni zaupanja, nekateri pa bodo morali malo razčistiti tudi sami s seboj. O imenih ne bi govoril."

Kek: Prevelika razlika med septembrom in ostalimi tekmami

Hoče se pogovarjati predvsem o stroki
Da si želi tudi na prijateljskih tekmah prihodnje leto težke tekme s pravimi tekmeci, je pripomnil že po sobotni zmagi nad Latvijo. "To so tekme, na katerih lahko vidiš, na koga lahko računaš in na koga ne. Dvoboj s Poljaki je bil pravi pokazatelj, kar se tega tiče. Vidim, da se v prihodnosti lahko nekaj naredi, je pa dela ogromno. Tekma je bila preslikava celotnih kvalifikacij. Veliko je bilo dobrih stvari, veliko pa tudi nerazumljivih, neodgovornih in začetniških napak. Brez neke konstantnosti in stalnosti pa težko narediš rezultat."

Škoda, da na zadnji tekmi nismo iztržili česa več. Dvakrat smo se vrnili po zaostanku in se nismo predali, to je dober znak. V celoti gledano smo naredili preveč napak, to moramo v prihodnosti popraviti. Lepo je bilo spet zadeti po res dolgem času, to je odlično za samozavest. Konkurenca v napadu je lahko samo dobra, to dela tudi ekipo boljšo.

Tim Matavž, ki je dosegel prvi zadetek za reprezentanco po šestih letih in pol

Pred slovenskim selektorjem torej niso lahki dnevi, a nekaj izkušenj s pritiskom, ki ga prinese neuspešen ciklus, že ima. Decembra leta 2007 je malo manjkalo, pa bi postal "bivši", toda nazadnje je obdržal službo in reprezentanco popeljal na svetovno prvenstvo 2010. Štiri leta pozneje je bilo po neuvrstitvi na EP 2012 drugače in se je moral posloviti.

"Cilj vsakih kvalifikacij je, da se uvrstiš na prvenstvo, to zagovarjam. Zato cilj ni izpolnjen. Ni pa bila uvrstitev na evropsko prvenstvo pogoj, ki so mi ga postavili, saj je treba biti tudi dovolj samokritičen in objektiven pri oceni sebe in tekmecev. Bil sem že v takšnem položaju. Usedel se bom z vodstvom nogometne zveze, a se hočem pogovarjati predvsem o stroki, o ničemer drugem. Drugo me ne zanima," je poudaril Kek.

Kek: Na živce mi gre, da veliko govorim o sebi, z druge strani pa ne slišim nič
Pogovor z Matjažem Kekom po koncu kvalifikacij
Analiza drugega polčasa tekme Poljska - Slovenija
Analiza prvega polčasa tekme Poljska - Slovenija