Slovenija je na lestvici Mednarodne nogometne zveze (Fifa) na 61. mestu, Severna Irska na 64., San Marino pa je zadnji, 208. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenija je na lestvici Mednarodne nogometne zveze (Fifa) na 61. mestu, Severna Irska na 64., San Marino pa je zadnji, 208. Foto: www.alesfevzer.com

S Severno Irsko se bo Slovenija prihodnji četrtek pomerila v Stožicah (na voljo je še nekaj več kot tri tisoč vstopnic), tri dni pozneje bo sledil še dvoboj proti San Marinu v Serravalleju. Obe srečanji bosta ob 20.45.

V reprezentanco se vrača kapetan Jan Oblak, ki je junijski tekmi proti Finski (poraz v Helsinkih z 2:0) in Danski (remi v Ljubljani z 1:1) izpustil zaradi težav z bolečinami v vratu, ki so izvirale iz zgornjega dela hrbtenice. Od 23. aprila ni igral in treniral z ekipo, nato pa se je v vrata madridskega Atletica vrnil 30. julija na pripravljalni tekmi proti Manchester Cityju v Seulu. Na uvodnih treh srečanjih španskega prvenstva je prejel le en zadetek.

Na obeh tekmah proti "severnjakom" pred dvema mesecema je manjkal tudi Jasmin Kurtić, ki zaradi poškodbe kolena ni igral vse od konca oktobra, na junijskih reprezentančnih pripravah pa je staknil novo poškodbo. Na začetku avgusta je kot prost igralec podpisal pogodbo z romunskim prvoligašem Universitateo Craiovo, potem ko je bil pretekli dve sezoni član PAOK-a. Za nov klub (lani četrti v romunski ligi) je debitiral pred 10 dnevi in odigral 28 minut, v nedeljo pa je bil proti aktualnemu prvaku Farulu Constanti (poraz z 2:0) na zelenici prvi polčas.

Klube so poleti zamenjali še Petar Stojanović (iz Empolija v Sampdorio), Miha Blažič (iz Angersa v Lech Poznanj), Benjamin Šeško (iz Salzburga v Leipzig), Žan Vipotnik (iz Maribora v Bordeaux; v soboto je dosegel prvi zadetek v francoski drugi ligi) in Jan Mlakar (iz Hajduka v Piso).

Domen Črnigoj se je s posoje pri Salernitani vrnil v Venezio, a tokrat ni vpoklican v reprezentanco. Enako velja za Tomija Horvata (Sturm Gradec). Oba junija nista odigrala niti minute.

Menim, da nam ni manjkal le na igrišču, ampak tudi ob njem. V slačilnici je drugače, ko je aktivno udeležen. Jan nam je vedno dal neko varnost na igrišču in ob igrišču. S soigralci bo pomemben dejavnik za dober izid Slovenije.

Matjaž Kek o Janu Oblaku

Vprašljivo igranje Zajca

"Želje so jasne, priti do točk na obeh tekmah. Manjkata nam dve ali tri točke iz Helsinkov, proti Danski smo igrali dokaj solidno. Neki avtomatizmi so bili vidni. Najprej bo vsa osredotočenost na Severni Irski. Z njo nimamo najboljše bilance na dozdajšnjih medsebojnih dvobojih (zmaga, remi in trije porazi, op. a.), a tradicija je zato, da se ruši. Gre za trdega in agresivnega tekmeca, ki je zelo dobro postavljen v obrambi, zna pa tudi kaj kakovostno odigrati. Na dveh treningih se bomo poskusili najbolje pripraviti. Pomembni bodo t. i. druga žoga, dvoboji, agresivnost. Če Slovenija ne dobi sedem, osem dvobojev izmed desetih, ima težave," je dejal Kek.

"Mislim, da je jedro reprezentance sestavljeno. Pomembno je, da je Oblak začel braniti, tisti, ki so bili v zadnjem času poškodovani, pa dobivajo minutažo. Erik Janža je imel težave s kolenom (meniskus; v nedeljo je odigral prvih 19 minut, op. a.), Jasmin Kurtić je začel igrati po menjavi kluba, vprašljiv pa je Miha Zajc, ki od tekme z Mariborom ni treniral pri Fenerbahčeju," je pojasnil selektor. Poudaril je, da bodo naredili vse, da primorskega vezista pripravijo za tekmi.

Šeško je naredil logičen korak naprej v karieri. Po mojem mnenju pravilnega, da je iz varnega zavetja Salzburga odšel v Bundesligo. Je še v obdobju prilagoditve na nov klub, ponagajala mu je tudi lažja poškodba. Mogoče mu manjka kakšna minuta, vendar vem, da pri njem zaradi tega motivacija in želja le še rasteta. Poznam situacijo pri Leipzigu in trenerja. Mislim, da je to pravi izziv, da se bo uspešnost njegove kariere nadaljevala ter da bo znal potrditi in potrjevati svoj talent. Gre za ambiciozno in kakovostno moštvo. Beni ima začrtano svojo pot in upam, da bo tudi pomembnost njegovega deleža v reprezentanci ostala na enaki ravni kot na zadnjih tekmah. Vesel sem, da sta se dobro ujela s Šporarjem in da od zadaj pritiskajo Vipotnik, Celar, Mlakar in Zahović. Tudi Kramer je znova začel igrati in zabijati, imamo pa še nekaj napadalno usmerjenih igralcev.

O Benjaminu Šešku

Kek je omenil še nekaj imen, ki jih ni na seznamu, so pa v njegovih razmišljanjih in bi jih lahko naknadno vpoklical, če bo treba – Martin Kramarič, ki se je dobro znašel po prestopu iz Brava v Soči, trenutno poškodovani Nino Žugelj (Bodø/Glimt), Mark Zabukovnik in Nino Kouter iz Celja ter Svit Sešlar (Eyüpspor) in Marcel Ratnik (Olimpija). Slednja sta prejela vpoklic v mlado reprezentanco.

"Nočem kopičiti igralcev, saj smo v občutljivem obdobju klubske sezone, ko nekateri še nabirajo minutažo in urejajo statuse," je povedal Mariborčan.

Pestra jesen

Slovenija je po štirih krogih na četrtem mestu v skupini H. Tako kot Danska je zbrala sedem točk. Na vrhu sta Finska in Kazahstan s po devetimi točkami.

Severna Irska je na prvi tekmi premagala San Marino (0:2), nato pa izgubila proti Finski (0:1), Danski (1:0) in Kazahstanu (0:1). "V Köbenhavnu so bili Severni Irci videti zelo dobro, tudi proti Kazahstanu so nesrečno izgubili. Izidi včasih ne kažejo prave resnice. Že po žrebu sem dejal, da bo v tej skupini 'cirkus', da bo šlo gor in dol iz kroga v krog," je opozoril Kek.

Slovenci bodo oktobra igrali še proti Finski doma in Severni Irski v gosteh, novembra pa proti Danski v gosteh in Kazahstanu doma.

Seznam vpoklicanih nogometašev

Vratarji (3): Jan Oblak (Atletico Madrid), Vid Belec (APOEL Nikozija), Matevž Vidovšek (Olimpija);

Branilci (8): Petar Stojanović (Sampdoria), Jaka Bijol (Udinese), Jure Balkovec (Alanyaspor), Miha Blažič (Lech Poznanj), Žan Karničnik (Celje), David Brekalo (Viking Stavanger), Erik Janža (Gornik Zabrze), Vanja Drkušić (Soči);

Vezisti (7): Jasmin Kurtić (Universitatea Craiova), Benjamin Verbič (Panathinaikos), Miha Zajc (Fenerbahče), Sandi Lovrić (Udinese), Adam Gnezda Čerin (Panathinaikos), Jon Gorenc Stanković (Sturm), Timi Max Elšnik (Olimpija);

Napadalci (6): Andraž Šporar (Panathinaikos), Benjamin Šeško (Leipzig), Luka Zahović (Pogon Szczecin), Žan Celar (Lugano), Jan Mlakar (Pisa), Žan Vipotnik (Bordeaux).

Nogometaši po vseh šest točk na naslednjih kvalifikacijskih preizkušnjah

Prepričan sem, da bodo tisti, ki so za to odgovorni, naredili vse, da bi bila travnata površina čim boljša. Bo pa za obe ekipi enaka. Iz tega ne bomo delali težav. Uradnega treninga tam pa ne bomo imeli.

O stanju (pre)obremenjene zelenice v Stožicah
U-21: V Koper prihaja Henry

Reprezentanca do 21 let bo čez dva tedna začela kvalifikacije za EP 2025, ki bo na Slovaškem. Varovanci Mileta Ačimovića bodo v četrtek, 7. septembra, najprej gostovali v Bosni in Hercegovini (na stadionu Grbavica v Sarajevu), nato pa se bodo v ponedeljek, 11. septembra, v Kopru (ob 18.00) pomerili s Francozi. Njihov selektor je pred dnevi postal sloviti Thierry Henry. V skupini H sta še Avstrija in Ciper.

Seznam vpoklicanih: Amir Feratović (Adana Demirspor), Matevž Dajčar (Atalanta), David Flakus Bosilj (De Graafschap (NIZ)), Žan Luk Leban (Farsley Celtic (ANG)), Adrian Zeljković (Spartak Trnava), Mitja Ilenič (New York City), Marko Brest (Aluminij), Nejc Ajhmajer, Nino Milić (oba Celje), Jošt Pišek, Jan Đapo (oba Domžale), Marcel Lorber, Aljaž Antolin, Mark Strajnar (vsi Maribor), Nejc Gradišar, Rene Rantuša Lampreht (oba Rogaška), Tjaš Begić, Martin Turk (oba Parma), Žan Jevšenak (Benfica), Tio Cipot (Spezia), Svit Sešlar (Eyüpspor), Marcel Ratnik (Olimpija), Srđan Kuzmić (Viborg).

Posnetek celotne novinarske konference


Kvalifikacije za Euro 2024, skupina H

Četrtek, 7. septembra, ob 20.45:
SLOVENIJA – SEVERNA IRSKA

DANSKA – SAN MARINO

Ob 16.00:
KAZAHSTAN – FINSKA


Nedelja, 10. septembra, ob 20.45:
SAN MARINO – SLOVENIJA

Ob 15.00:
KAZAHSTAN – SEVERNA IRSKA

Ob 18.00:
FINSKA – DANSKA


Lestvica

FINSKA             4  3 0 1 10:3  9
KAZAHSTAN          4  3 0 1  8:4  9
DANSKA             4  2 1 1  7:5  7
SLOVENIJA          4  2 1 1  5:4  7
SEVERNA IRSKA      4  1 0 3  2:3  3
SAN MARINO         4  0 0 4  0:13 0