Žan Vipotnik med intervjujem v Bordeauxu. Foto: Val 202
Žan Vipotnik med intervjujem v Bordeauxu. Foto: Val 202

Veliko je bilo ugibanj, kje bo Konjičan nadaljeval svojo kariero, prejšnji torek pa je postalo jasno, da iz Ljudskega vrta odhaja na jugozahod Francije. 21-letnik ima s šestkratnimi francoskimi prvaki velik cilj – vrnitev med francosko elito.

V pogovoru za Val 202 je strnil vtise o novem klubu in o tem, kako je doživljal dogajanje okrog prestopa v zadnjih dneh. Govoril je tudi o najlepših spominih na Maribor in slovensko ligo, nekaj besed pa je namenil še Dirki po Franciji, ki se je v petek ustavila v Bordeauxu.

Žan Vipotnik: Od tretjega napadalca Maribora do prestopa v Bordeaux

Zdaj je uradno, kje boste igrali v prihodnji sezoni. Kako močno ste si oddahnili?
Bordeaux je zgodovinski klub z veliko tradicijo. Mislim, da bo to dobra stopnička naprej v karieri. Tudi mesto je lepo, kolikor sem za zdaj videl.

Kako ste doživljali to dramo okrog prestopa?
Zadnjih šest mesecev je bilo kar napetih. Vsak dan izveš nekaj novega, res je bilo veliko vsega. Toda to je nogomet. Boljše je, da je to, kot da tega ni. To pomeni, da ti gre. Da dobro delaš svoje delo. Na koncu smo prišli do najboljše rešitve, ki predstavlja dobro točko za moj nadaljnji razvoj.

Kako in kdaj ste sploh izvedeli, da boste prestopili v Bordeaux?
To je bilo dan pred poletom v Bordeaux. Zvečer sem dobil vozovnico na elektronsko pošto. Zgodilo se je z včeraj na danes. Pogovarjali smo se že prej, ampak dokončno je bilo to res večer pred odhodom, tako da ni bilo veliko časa za pakiranje. V kovček sem vrgel le najnujnejše stvari in naslednji dan šel na letalo.

Žan Vipotnik je 19. februarja blestel na derbiju v Ljudskem vrtu, ko so vijoličasti edinkrat v sezoni premagali Olimpijo (2:0). V 22. minuti je načel mrežo Ljubljančanov. Foto: www.alesfevzer.com
Žan Vipotnik je 19. februarja blestel na derbiju v Ljudskem vrtu, ko so vijoličasti edinkrat v sezoni premagali Olimpijo (2:0). V 22. minuti je načel mrežo Ljubljančanov. Foto: www.alesfevzer.com

Zakaj prav Bordeaux? Čutite, da je to prava stopnica v tem poglavju vaše kariere?
Mislim, da je res prava stopnica. Bilo je kar nekaj izbire. Na koncu sta bila odločilna zgodovina kluba in to, da imamo mlado ekipo, v kateri bom dobil priložnost za igranje. Vsi verjamejo vame na čelu s trenerjem in športnim direktorjem.

Kako so vas sprejeli novi soigralci in strokovno vodstvo?
Moram se res zahvaliti vsem, vsi so me lepo sprejeli.

Nekaj dni ste že tu, nekaj treningov ste že prestali. Kakšni so bili prvi vtisi ob prihodu?
Vidi se zgodovina kluba oziroma kako velik je klub. Imamo dobro, mlado ekipo, ki lahko doseže veliko. Mislim, da lahko skupaj naredimo lepo zgodbo in se uvrstimo v prvo ligo.

Preteklo sezono se Bordeauxu ni uspelo vrniti v prvo ligo. Verjetno so cilji letos isti, torej uvrstitev med francosko elito.
Da, na koncu je bilo malo smole. Gledal sem zadnje tri tekme, škoda, res je malo zmanjkalo. Vse ima svoje slabosti in svoje dobre lastnosti. Zame je dobro, da sem prišel v drugo ligo, da se prilagodim. Letos se moramo uvrstiti v prvo ligo in bom že malo bolje pripravljen na višjo raven.

Si pred začetkom prvenstva postavite osebne cilje? Lahko razkrijete, kakšne ste si zastavili?
Najprej se je treba čim hitreje prilagoditi na okolje, soigralce in ligo. Potem zbiranje minutaže, kar vsakemu mlademu igralcu prinese veliko dobrega. Upam in tudi verjamem vase, da bom zabijal gole. Ampak o številkah nerad govorim. Cilj napadalca je, da zabije na vsaki tekmi gol. To je vodilo za naprej. Ne določam pa točnih številk. Če to počneš, je lahko tudi težava.

Kaj bo največji izziv? Prišli ste v nov klub, jezik je popolnoma drugačen.
Jezik je kar velik izziv, zelo hitro in nerazločno govorijo. Imel bom inštrukcije za francoski jezik, skušal se bom čim hitreje naučiti. Kultura je seveda drugačna kot v Sloveniji. Hrana je tudi drugačna, a to zame ne bo težava. Sem profesionalec in hitro se moram privaditi na spremembe.

Kakšna je razlika med Mariborom in Bordeauxom?
Glavna razlika je v hitrosti igre. Tu je nekaj mladih in nadarjenih Francozov, ki so zelo dinamični v igri. To sem takoj opazil na prvih treningih. Kar pozna se razlika v dvobojih. Veliko težje je, potreboval bom kakšen mesec, da se privadim. Infrastruktura je v Bordeauxu izjemna. Imajo deset igrišč za trening, osem z naravno travo, preostali z umetno. To je popoln klub za nadaljnjo kariero.

Za vami je vrhunska sezona v Prvi ligi, zadetek ste dosegli tudi na reprezentančnem debiju. Kako ste doživeli celotno sezono?
Pretekla sezona je bila nepozabna, zelo razburljivo je bilo. Na začetku sezone sem bil tretji napadalec Maribora, ni nam šlo v Evropi, malo nam je zmanjkalo. Sledila je menjava trenerja, dobil sem priložnost, zagrabil sem jo z obema rokama in nogama. Moram se zahvaliti trenerju za zaupanje. Ko sem dosegel prvi gol proti Gorici, je šlo vse navzgor. Prišel sem iz druge lige do članske ekipe Maribora in nato še do članske reprezentance, kjer sem tudi dosegel zadetek na prvi tekmi. Tega ne bom nikoli pozabil. Največ mi pomeni zadetek za izbrano vrsto v Kazahstanu.

V Mariboru sem pridobil samozavest. Individualno je bila sijajna sezona, a nogomet je ekipni šport in nismo osvojili nobene lovorike, zato je bilo tudi veliko grenkega priokusa.

Na zadnji tekmi v Ljudskem vrtu je celotno opremo podaril navijačem, ki so ga hitro vzeli za svojega. Foto: www.alesfevzer.com
Na zadnji tekmi v Ljudskem vrtu je celotno opremo podaril navijačem, ki so ga hitro vzeli za svojega. Foto: www.alesfevzer.com

Kaj bo vaš najlepši spomin na Maribor in Prvo ligo?
Nedvomno zadetek na derbiju v Ljudskem vrtu in zmaga nad Olimpijo. Na tekmi je bilo 10.000 navijačev. Od malih nog sem sanjal, da bom zabil na derbiju. To je bil največji dosežek v Mariboru, saj se nismo uvrstili v skupinski del evropskih tekmovanj. Malo nam je zmanjkalo do uvrstitve v Konferenčno ligo. Upam, da bodo imeli moji nekdanji soigralci več sreče letos. Želim jim, da vrnejo naslov v Maribor. Imeli smo podporo navijačev tudi v slabih časih in to nam je v pretekli sezoni veliko pomagalo.

V teh dneh v Franciji poteka znameniti Tour. Cilj sedme etape je bil prav v Bordeauxu. Spremljate Dirko po Franciji, na kateri kolesarijo tudi trije Slovenci?
Spremljam Pogačarja. Nimam veliko časa, a preberem si novice v medijih. Z veseljem si bom ogledal naslednje odločilne etape. Upam, da bodo naši kolesarji čim boljši.