Matjaž Kek in Jan Oblak sta strnila misli na novinarski konferenci v Skopju. Foto: Marko Cirman/Val 202
Matjaž Kek in Jan Oblak sta strnila misli na novinarski konferenci v Skopju. Foto: Marko Cirman/Val 202

Slovenska odprava je imela na poti nekaj manjših ovir in se v glavno mesto Severne Makedonije odpravila s približno uro in pol zamude zaradi tehničnih težav letala poljskega prevoznika. Izbranci Matjaža Keka so se z letališča v Skopju hitro odpravili proti hotelu, saj jih je že ob 18.30 čakal trening na Areni Toše Proeski.

Kek: Letvico smo pred tekmo v Skopju postavili visoko

"To so stvari, ki se dogajajo, in je brez zveze izgubljati energijo, ker ne moreš nič pomagati. To je lahko le še dodatna spodbuda, dodaten motiv, da smo še boljši, odločnejši in z več želje za pozitiven izid," je dejal Kek in po dolgem čakanju na kovčke na letališču v šali dodal, da lahko komu posodi kak del oblačila.

Slovenija je v skupini G na drugem mestu, na šestih tekmah je zbrala 11 točk, tri manj ima Severna Makedonija, ki pa ima še vedno možnosti za napredovanje.

"Vsi se zavedamo, kakšna tekma nas čaka. Spoštujemo tekmeca, ki nas gosti. To bo prava tekma, oboji iščemo točke in bo velik izziv za igralce, strokovni štab in vse okoli reprezentance. Želja so nove točke in da bi še enkrat razveselili naše navijače," je na novinarski konferenci v Skopju dejal Kek.

Oblak: Septembra smo pokazali, da smo sposobni velikih izidov
Vratar Jan Oblak se je spomnil tudi marčevskega remija v Stožicah (1:1). "Prišli smo po točke, ampak besede ne pomagajo nič, če si tega na igrišču ne zaslužiš. Severna Makedonija ima dobro ekipo in tudi dobre posameznike. Izid v Ljubljani je bil takrat tak, kakršnega si nismo želeli. Upam, da bomo pokazali več kot v Ljubljani in prišli do treh točk. Vemo pa, da bo težko, vzdušje bo verjetno izjemno," je pojasnil Oblak.

Vratar madridskega Atletica meni, da se je z novim selektorjem začel nov cikel in da iz tekme v tekmo napredujejo. "Reprezentančne akcije so na vsake toliko časa, forma se spreminja, ampak septembra smo pokazali, da smo sposobni velikih izidov. Verjamem, da bo tudi tokrat tako. Nismo bili slabi že na prvi tekmi z Makedonci, ampak na žalost smo dobili le točko. Upam, da bomo pokazali več, da bomo borbeni, da bomo šli s hladno glavo v tekmo in čakali na svojo priložnost. Ne smemo pa brezglavo v določene stvari, kjer to ni potrebno."

Tudi pogled na lestvico, kjer je Slovenija druga v skupini G, ne sme zavajati. "Po septembru smo res bližje, ampak vse se hitro menja. Treba bo biti stoodstoten, verjamem, da lahko veliko naredimo in da je možnost, da bomo novembra znova vsi veseli in pričakovali zadnji tekmi," je pozitivno naravnan Oblak.

Kapetan Jokić poškodovan
O postavi tako kot običajno selektor ni želel govoriti, dejstvo pa je, da ima kapetan Bojan Jokić določene težave s poškodbo in da na četrtkovi tekmi ne bo (veliko) igral. "Jutri potrebujemo igralce, ki so pripravljeni 120-odstotno," je dejal Kek in nakazal, da bo na Jokićevem mestu znova igral Jure Balkovec.

Kljub temu pa tudi selektor komaj čaka tekmo. "Ekipa ima nekaj več tekem v nogah, kar se pozna. Komaj čakam tekmo, ker bo dobra, nasproti bo stal kakovosten tekmec, kar bo od nas zahtevalo maksimum. Oni so si letvico postavili visoko in spet vzbudili zanimanje javnosti. Imamo dovolj informacij o tekmecu, ampak Slovenija je v položaju, da najprej razmišlja o sebi in da iz tega sprovocira čim več. Nogomet pa je stvar trenutka in ne življenja na stari slavi."

Angelovski prepričan o uspehu
"Proti Sloveniji bomo igrali napadalno, saj moramo zmagati. Drugače niti ne znamo igrati. Prepričan sem o uspehu, saj imajo moji izbranci zmagovalno mentaliteto. Proti Sloveniji moramo odigrati najboljšo tekmo v tem kvalifikacijskem ciklusu. Tri točke bi nam precej povečale možnosti za uspeh in tudi samozavest bi bila večja pred nedeljo tekmo s Poljaki," je poudaril selektor Makedonije Igor Angelovski.

"Slovenci so se z dvema zmagama septembra zavihteli na drugo mesto. Zelo spoštujem selektorja Keka, ki ima devet ali celo deset standardnih igralcev. Največja zvezdnika sta Jan Oblak in Josip Iličić," je še dodal Angelovski.

Tekma naj bi si ogledalo okoli 20.000 gledalcev.

Oblak in Kek se še dobro spomnita remija v Stožicah

7. krog, četrtek ob 20.45:
SEVERNA MAKEDONIJA - SLOVENIJA
Prenos na TV SLO 2 in na MMC-ju.

LATVIJA - POLJSKA

AVSTRIJA - IZRAEL


8. krog, nedelja ob 20.45:
SLOVENIJA - AVSTRIJA
Prenos na TV SLO 2 in na MMC-ju.

POLJSKA - SEVERNA MAKEDONIJA

Torek ob 20.45:
IZRAEL - LATVIJA


Lestvica:                            
POLJSKA             6  4 1 1  8:2 13 
SLOVENIJA           6  3 2 1 12:5 11 
AVSTRIJA            6  3 1 2 13:6 10 
IZRAEL              6  2 2 2 11:11 8 
SEVERNA MAKEDONIJA  6  2 2 2  8:8  8 
LATVIJA             6  0 0 6  1:21 0