Matjaž Kek je začel drugi mandat na mestu selektorja slovenske nogometne reprezentance. Prvič jo je uspešno vodil med januarjem 2007 in oktobrom 2011, ko jo je popeljal tudi na svetovno prvenstvo leta 2010 v Južni Afriki. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Matjaž Kek je začel drugi mandat na mestu selektorja slovenske nogometne reprezentance. Prvič jo je uspešno vodil med januarjem 2007 in oktobrom 2011, ko jo je popeljal tudi na svetovno prvenstvo leta 2010 v Južni Afriki. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Razvoj igre in način igranja sta odvisna od posameznikov, ki jih imaš na voljo. Neko vizijo imam. Upam, da ne bom postal talec določenega nogometnega sistema, ker je nogomet dinamičen in se razvija. Danes je drugačen, kot je bil pred osmimi leti. Eno je bila zgodba prej, drugo je zgodba zdaj. Dejstvo je, da je reprezentanca mlada in dokaj neizkušena, po drugi strani pa mora biti ravno dovolj motivirana in ji mora biti dovolj velik izziv, da se igralci dokažejo tudi v reprezentanci, glede na to, da iz tedna v teden kažejo potencial v svojih klubih.

Matjaž Kek
Radenko Mijatović in Matjaž Kek
Predsednik Nogometne zveze Slovenije (NZS) Radenko Mijatović in Kek z dresom številka pet. "Kot predsedniku NZS-ja mi je v zadovoljstvo, da smo dobili Matjaža Keka. Gre za uglednega strokovnjaka z odličnimi referencami, ki je doživel uspehe tako v Mariboru kot v reprezentanci in nazadnje v Rijeki. Kek je točno to, kar slovenski nogomet in reprezentanca v tem trenutku potrebujeta. Imel bo vso podporo zveze za delovanje, njemu in reprezentanci želimo uspešno delo," pa je ob razkritju selektorja povedal Mijatović in Keku izročil dres z "njegovo" številko 5 in njegovim priimkom. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Kek in Mijatović zelo hitro našla skupni jezik
Pogovor Igorja E. Berganta z Matjažem Kekom
Prva Kekova razmišljanja in njegov življenjepis
"Če bi bilo stanje idealno, jaz ne bi sedel tukaj"

Nogometna zveza Slovenije (NZS) je po seji izvršnega odbora pričakovano tudi uradno predstavila Keka kot novega selektorja nogometne reprezentance. Člani odbora so soglasno potrdili predlog predsednika NZS-ja Radenka Mijatovića. Kek je imel uro po imenovanju prvo novinarsko konferenco v svojem drugem mandatu na čelu reprezentance.

Narediti nekaj dobrega za slovenski nogomet
"Gre za izredno čast, hkrati pa zadovoljstvo in veselje, ko ti zaupajo mesto selektorja reprezentance tvoje države. Gre za ponos, velik motiv in strašen izziv. Ali je Matjaž pravi ali ne, bo pokazal čas. Matjaž je tukaj, da bi poskušal skupaj z igralci, sodelavci, navijači in mediji narediti nekaj dobrega za slovenski nogomet. Če bi bilo idealno, jaz tukaj ne bi sedel. A ne glejmo v preteklost, ampak naprej. Potencial je, to sta pokazali tudi zadnji dve tekmi, ogromno ga je tudi v mlajših selekcijah. Zagotovo je moja osnovna naloga, da vse skupaj združim v celoto, ki bo prinesla pozitiven rezultat. Hvala tudi slovenski javnosti za zaupanje, ki meni prinaša tudi veliko odgovornost. Sem optimist, prepričan sem, da se da narediti dobra zgodba,"
je v prvem odzivu po imenovanju dejal Kek.
Na vprašanje, od kod vse je po slovesu od Rijeke še imel ponudbe, je odgovoril, da to ni pomembno: "Konkretno se nisem pogovarjal z nikomer. Gospod Mijatović je bil zelo hiter."

Povej, hočeš ali nočeš igrati?
"Diagnozo slovenske reprezentance je zelo težko dati. Prepričan pa sem, da potencial je, a je potrebna čista, direktna in odprta komunikacija. Z menoj na čelu se moramo vsi zavedati, kakšna čast in obveza je sodelovati v reprezentanci. V komunikaciji z igralci je treba priti do bistva. Hočeš ali nočeš igrati za reprezentanco? Če nočeš, odkrito povej, zaradi česa ne, hvala in nasvidenje. Če hočeš, potem pridi in na glavo, da pridemo do rezultata," je nadaljeval Kek, ki je že na prvem sestanku z Mijatovićem 23. oktobra našel skupni jezik o večini zadev, vendar je moral pred prevzemom izbrane vrste urediti še nekatere stvari v zvezi s prejšnjim delodajalcem.

Baza premajhna, da ne bi igrali najboljši
Kek se bo potrudil, da bi v reprezentanci igrali najboljši, tudi Jan Oblak, ki ga pod prejšnjim selektorjem Tomažem Kavčičem ni bilo: "Baza je premajhna, da ne bi igrali najboljši. Prvo, kar mislim narediti, je, da z neposredno komunikacijo razčistim stvari, če je kaj za razčistiti. Tega se bom lotil takoj v naslednjih dneh. Iz oči v oči, če se bo le dalo. Zagovarjam to, da igrajo najboljši. V zadnjem času se je preveč govorilo o posameznikih, premalo pa o ekipi. Želim, da se vsi osebni interesi žrtvujejo za ekipo."

Cilj je uvrstitev na velika tekmovanja
Kek je jasno povedal, da so njegovi cilji visoki: "Cilji morajo biti vedno visoko postavljeni. Cilj je, da se uvrstimo na velika tekmovanja, bodo pa same tekme pokazale, koliko je to realno. Samo z visokimi cilji lahko aktiviraš kvaliteto in potencial. Ne vidim razloga, da bi bil cilj četrto mesto v skupini. Pred žrebom nimam posebnih želja. Rad bi, da bi v Slovenijo prišli atraktivni tekmeci. Sicer pa moramo najprej spoštovati sebe, potem pa razmišljati o drugih."

Selektor je dodal, da se je treba posvetiti tudi razvoju igre: "Razvoj igre in način igranja sta odvisna od posameznikov, ki jih imaš na voljo. Neko vizijo imam. Upam, da ne bom postal talec določenega nogometnega sistema, ker je nogomet dinamičen in se razvija. Danes je drugačen, kot je bil pred osmimi leti. Dejstvo je, da je reprezentanca mlada in dokaj neizkušena, po drugi strani pa mora biti ravno dovolj motivirana in ji mora biti dovolj velik izziv, da se igralci dokažejo tudi v reprezentanci, glede na to, da iz tedna v teden kažejo potencial v svojih klubih."

Živeti na stari slavi je brez zveze
Kek se zaveda, da se na stari slavi ne da živeti. "Eno je bila zgodba reprezentance, ki sem jo vodil prej, druga je zdaj. Živeti na stari slavi je brez zveze. To je druga zgodba. Nogometno kolo se vrti zelo hitro. Pred menoj so novi izzivi, cilji in motivi. Kljub letom imam še dovolj energije. Ne bo lahko, bodo problemi, a ne vidim nerešljivega problema. Nisem pa David Copperfield. Nisem prišel s čarobno paličico. Potrebujem obilo pozitivne energije, pripravljenosti na sodelovanje, pa tudi konstruktivno kritiko, ko si to zaslužimo. Kar zadeva selekcioniranje, sta moja predhodnika imela težko nalogo. V vsakem časovnem obdobju se zgodi menjava generacije, enkrat manj, drugič bolj boleča. Tu ni bil problem samo v selektorju, to je večplastna težava. Najprej mora vsak na svojem področju prevzeti odgovornost in ne od nje bežati."

Ponovitev uspešnega mandata je velik izziv
O tem, ali je pri njem prisotne kaj bojazni, da bi ob morebitnem neuspehu lahko izgubil status junaka iz prejšnjega obdobja, je Mariborčan dejal: "Mislim, da nimam mitskega statusa. V prvem mandatu sem imel dobre in slabe stvari. Kot vsak človek sem delal napake in jih bom tudi še delal. Glede na to, kaj se je dogajalo s tistima dvema, ki sta se že vrnila na položaj (Bojan Prašnikar in Srečko Katanec, op. a.), je lahko to samo še dodaten motiv in izziv, da dokažeš, da včasih vrnitev ni najslabša opcija."

Glavni trener bo Igor Benedejčič
Keku bodo v strokovnem štabu pomagali glavni trener Igor Benedejčič, z Reke prihaja Luka Brkljača, medtem ko trener vratarjev ostaja Borut Mavrič. "Samo en človek v nogometu danes pač ne more narediti več ničesar. Potrebujem štab strokovnih ljudi. Benedejčič si je to absolutno zaslužil in dokazal s konkretnim in kakovostnim delom tudi skozi mlajše selekcije."
Bo pomagal tudi kdo iz prejšnje generacije?
Na MMC-jevo vprašanje, ali bo štab okrepil tudi kdo izmed igralcev iz njegove prejšnje generacije, ni ponudil konkretnega odgovora: "Ideje imam, razmišljam o marsičem. Dobrodošel bo vsak, ki bo to želel. Ko bo znano kar koli konkretnega, boste takoj dobili informacijo. Gotovo ne bom z objavo imen čakal do prve reprezentančne akcije."
Mijatović se je pogovarjal samo s Kekom
Predsednik NZS-ja Radenko Mijatović je o tem, ali je bil v primeru nedogovora s Kekom rezervna opcija res srbski trener Radomir Antić, povedal naslednje: "Bilo je ogromno klicev, nekateri so se sami ponujali za selektorja, a nisem se pogovarjal z nikomer. Edini pogovor je bil z Matjažem Kekom."
Mijatović je tudi pojasnil, da nedavna odločitev Kevina Kampla, da ne bo več igral za reprezentanco, ni bila povezana s Kekovim imenovanjem: "Kevin je obvestil zvezo, da zaradi osebnih razlogov oziroma rojstva otroka, bolezni očeta in drugih obveznosti ne more več igrati za slovensko vrsto. Tako se je odločil, zelo mu je žal, tu pa se je zadeva končala."

V nedeljo žreb kvalifikacij za Euro 2020
Prva naloga za Keka, ki je podpisal pogodbo do konca svetovnega prvenstva leta 2022 v Katarju, bo udeležba na žrebu kvalifikacijskih skupin za evropsko prvenstvo leta 2020, ki bo v nedeljo, 2. decembra, v Dublinu.
Kek je poudaril, da med pogovori z Mijatovićem postavljanja pogojev, tudi o igranju tekem v Ljudskem vrtu, ni bilo: "Ni toliko pomembno, kje igramo, pomembno je, da je na tribunah pozitivno vzdušje. To pa si moramo najprej prislužiti z odnosom in pristopom do državnega dresa."

Kek Slovenijo popeljal na svetovno prvenstvo
57-letni Mariborčan se je v prvem mandatu na klopi slovenske reprezentance izkazal, saj jo je popeljal na svetovno prvenstvo leta 2010 v Južni Afriki. Slovenci so na jugu črne celine po zmagi nad Alžirijo, remijem z ZDA in porazom z Anglijo za las ostali brez osmine finala. Nekaj mesecev pozneje, to je oktobra 2010, je Slovenija dosegla tudi najvišjo uvrstitev na Fifini lestvici – 15.

Uspešno delo na Reki
Kek je po slovesu s slovenske klopi za kratek čas vodil Al Itihad iz Savdske Arabije, nato pa se je za pet let (2013–2018) preselil na klop Rijeke, ki jo je v sezoni 2016/17 popeljal do zgodovinskega prvega naslova hrvaškega prvaka. Kek in Rijeka sta se nato razšla oktobra letos po nekaj slabših izidih.

Kek je igralsko kariero začel v Železničarju, nato pa jo nadaljeval v Mariboru, Spittalu, GAK-u in za konec spet v štajerski prestolnici. Prav v rojstnem Mariboru je naredil tudi prve trenerske korake. Najprej kot pomočnik, nato pa med letoma 2002 in 2004 tudi kot glavni trener Maribora.

Na spodnji povezavi si oglejte celotno novinarsko konferenco Matjaža Keka z Brda pri Kranju.

Razvoj igre in način igranja sta odvisna od posameznikov, ki jih imaš na voljo. Neko vizijo imam. Upam, da ne bom postal talec določenega nogometnega sistema, ker je nogomet dinamičen in se razvija. Danes je drugačen, kot je bil pred osmimi leti. Eno je bila zgodba prej, drugo je zgodba zdaj. Dejstvo je, da je reprezentanca mlada in dokaj neizkušena, po drugi strani pa mora biti ravno dovolj motivirana in ji mora biti dovolj velik izziv, da se igralci dokažejo tudi v reprezentanci, glede na to, da iz tedna v teden kažejo potencial v svojih klubih.

Matjaž Kek
Kek in Mijatović zelo hitro našla skupni jezik
Pogovor Igorja E. Berganta z Matjažem Kekom
Prva Kekova razmišljanja in njegov življenjepis
"Če bi bilo stanje idealno, jaz ne bi sedel tukaj"