Joshua Kimmich je bil izbran za najboljšega igralca tekma v Gelsenkirchnu. Foto: Reuters
Joshua Kimmich je bil izbran za najboljšega igralca tekma v Gelsenkirchnu. Foto: Reuters
Vratar Saarbrückna ubranil kar pet 11-m

62.271 gledalcev je napolnilo Veltins Areno in modri iz Gelsenkirchna so prikazali najboljšo predstavo pomladi. Schalke je zelo slabo začel spomladanski del Bundeslige, tokrat pa je z izjemnim bojem do zadnje minute upal na podaljšek proti serijskim nemškim prvakom.

Nübel na klopi, žvižgi za Neuerja
Trener David Wagner je v vrata postavil Markusa Schuberta, saj je Alexander Nübel naredil neverjetno napako v soboto v Kölnu, ko je Schalke izgubil z 0:3. 23-letni Nübel bo poleti prestopil k Bayernu, kjer naj bi postopoma nasledil Manuela Neuerja, ki je leta 2011 prav iz Schalkeja prišel v München, in seveda so ga navijači modrih znova pozdravili z glasnimi žvižgi.

Hansi Flick, ki bo v naslednjem mesecu podaljšal pogodbo, je imel precej okrnjen kader. Roberta Lewandowskega je seveda nemogoče nadomestiti. Poljak naj bi se vrnil 4. aprila v Dortmundu, če bo okrevanje po poškodbi kolena potekalo po načrtih.

Burgstaller zadel prečko
Motivirani gostitelji so začeli odlično. V 12. minuti je Weston McKennie po desni strani ušel Davidu Alabi in poslal natančen predložek pred vrata, kjer je Guido Burgstaller z volejem stresel prečko. Avstrijski napadalec, ki je junija lani pokopal Slovenijo v Celovcu, je akrobatsko zadel žogo v zraku, Neuer ni imel možnosti, a ga je rešil okvir vrat.

V 20. minuti je Rabbi Matondo skušal podati do Burgstallerja, ki je stal v prepovedanem položaju. Žoga se je odbila od Corentina Tolissoja do Avstrijca, ki je z močnim strelom ukanil Neuerja. Sodnik Tobias Stieler je takoj razveljavil zadetek, tudi videosodnik je potrdil prepovedani položaj.

Vratar Alexander Nübel, ki se poleti seli v München, je sedel na klopi. Navijači Schalkeja so ga na vseh zadnjih tekmah glasno izžvižagali. Foto: Reuters
Vratar Alexander Nübel, ki se poleti seli v München, je sedel na klopi. Navijači Schalkeja so ga na vseh zadnjih tekmah glasno izžvižagali. Foto: Reuters

Kimmich kronal veliko premoč Bayerna
V nadaljevanju prvega polčasa je imel Bayern veliko premoč. Priložnosti so se vrstile, Schubert v vratih je blestel. Nemočen je bil le pet minut pred odmorom, ko je Philippe Coutinho podal iz kota, Burgstaller je žogo z glavo izbil, z roba kazenskega prostora pa je Joshua Kimmich z diagonalnim strelom zatresel mrežo.

V drugem polčasu so Bavarci še najprej narekovali ritem igre. Najlepšo priložnost je imel Coutinho, ki je v 62. minuti stresel prečko. V 64. minuti je vstopil Benito Raman in imel takoj veliko priložnost po protinapadu. V zadnjem trenutku je Thiago Alcantara malce spremenil smer žoge, zato je Raman ni najbolje zadel in Neuer ni imel težav.

Nekdanji igralec Schalkeja Leon Goretzka je zapravil dve veliki priložnost za povišanje vodstva. V 70. minuti je z glavo zgrešil vrata s petih metrov.

Schalke se je branil z deveterico
Bayern se je enajstič zapored uvrstil v polfinale pokala. Bavarci so imeli ogromno premoč (streli 6:20, koti 1:4, posest 20:80 %).

"Schalke se je branil z devetimi igralci. Nemogoče je bilo visoko zmagati. Videti je bilo, da so popolnoma posušili igrišče pred tekmo, verjetno sploh niso spustili nobene vode. Zelo težko je bilo kombinirati," je povedal Kimmich.

Daniel Bart je najprej ubranil strel Rowena Henningsa v 83. minuti z bele točke, nato pa je bil še štirikrat na pravem mestu pri streljanju enajstmetrovk. Foto: Reuters
Daniel Bart je najprej ubranil strel Rowena Henningsa v 83. minuti z bele točke, nato pa je bil še štirikrat na pravem mestu pri streljanju enajstmetrovk. Foto: Reuters

Wagner: Drugega recepta proti Bayernu pač ni bilo
"Nismo se ustrašili velikega izziva. Bayern je zmagal zasluženo, imeli smo svoje priložnosti, vendar jih nismo unovčili. Zagovarjam napadalen nogomet, tokrat pa smo se vso tekmo branili. Drugega recepta proti Bayernu pač ni bilo. Prikazali smo res dobro predstavo in fantje so razočarani," je ocenil trener Wagner.

Vratar Batz junak pri strelih z bele točke
Za največjo senzacijo v zgodovini nemškega pokala je poskrbel Saarbrücken, ki nima primernega stadiona za pokalne tekme. Selili so se na stadion Hermanna Neubergerja v Völklingenu, kjer se je zbralo 6800 gledalcev. Razprodan je bil v nekaj minutah in tako bo seveda tudi v polfinalu, saj imajo amaterske ekipe vedno prednost domačega igrišča proti profesionalcem (Bundesliga in druga liga).

Nogometaši Saarbrückna so se veselili velike zmage, ki bo zelo obgatila tudi klubski proračun. Foto: Reuters
Nogometaši Saarbrückna so se veselili velike zmage, ki bo zelo obgatila tudi klubski proračun. Foto: Reuters

Vse je kazalo že na zmago četrtoligaša po rednem delu, vendar je Mathias Jörgensen v 90. minuti z glavo izenačil na 1:1. Fortuna iz Düsseldorfa se je srečno izvlekla v podaljšek, saj je bil vratar Florian Kastenmaier že v napadu in je celo podal do Jörgensena za izenačenje. V podaljšku sta mreži mirovali. Pri streljanju enajstmetrovk se je odvijala prava drama. Kevin Stöger in Matthias Zimmermann sta imela priložnost, da popeljeta Fortuno v polfinale, a je izjemni vratar Daniel Batz oba strela ubranil. V 10. seriji je Mario Müller zadel, nato pa je Batz odbil še slab strel Jörgensena.

Trener Kwasniok napovedal slavje do jutra
"Zdaj je čas za veliko zabavo. Igralcem seveda ne smem preprečiti slavja do jutranjih ur. Zavedam se, da jutri ne bodo vedeli, da je sreda. Naslednji trening bo v četrtek, ko bomo misli usmerili k sobotni tekmi proti Astorii Waldorf," je povedal trener Lukas Kwasniok, ki se zaveda, da je glavni cilj preboj v tretjo ligo. Saarbrücken ima na vrhu lestvice 4. lige – jugozahod šest točk naskoka pred Elversbergom.

Saarbrücken se je prvič po letu 1985 uvrstil v polfinale pokala. V Bundesligi je zadnjič igral v sezoni 1992/93, v drugi ligi pa leta 2006.

Nemški pokal, četrtfinale:
SAARBRÜCKEN – Fortuna Düsseldorf * 8:7 (1:1, 1:0)
Jänicke 31.; Jörgensen 90.
Hennings (Fortuna) je v 83. minuti zapravil 11-metrovko.
* - po streljanju 11-m

Schalke – BAYERN 0:1 (0:1)
Kimmich 40.

Schalke vs Bayern( id: 20977650 datum: 4.2.2020)

BAYER LEVERKUSEN - U. Berlin 3:1 (0:1)
Bellarabi 72., Aranguiz 86., Diaby 91.; Ingvartsen 39.
RK: Lenz 71./Union Berlin

EINTRACHT - Werder 2:0 (1:0)
An. Silva 45./11-m, Kamada 60.
RK: Kostić 91./Eintracht