Harry Maguire je najdražji nakup angleških klubov tega poletja in je s prestopom iz Leicestra v Manchester United postal najdražji branilec na svetu. Foto: Reuters
Harry Maguire je najdražji nakup angleških klubov tega poletja in je s prestopom iz Leicestra v Manchester United postal najdražji branilec na svetu. Foto: Reuters
Sorodna novica Odštevanje v Angliji: Nič ne bo od prestopa Dybale v Tottenham

Skupna višina pogodbenih obveznosti za poletne okrepitve znaša natanko 1,41 milijarde funtov, kar je le za drobec manj od rekordnega poletja 2017 in takrat plačanih 1,43 milijarde funtov, ugotavlja revizijska hiša Deloitte.

Zadnji dan prestopnega roka – v četrtek, 8. avgusta – so premierligaški klubi zapravili 184 milijonov evrov za 17 dogovorjenih prestopov, kar je sicer najmanjše število prestopov zadnjega dne od zaprtja tržnice poleti 2009. Zadnji dan sta zaznamovala prestopa Alexa Iwobija iz Arsenala v Everton in odhod Romeluja Lukakuja iz Manchester Uniteda v Inter, zelo dejaven je bil Arsenal, ki je kupil Kierana Tierneyja (Celitc) in Davida Luiza (Chelsea).

Trojica z dobičkom od prestopov in nakupov
Enajst od 20 klubov Premier lige je to poletje podrlo svoje rekordne odškodnine, pri čemer je novinec Sheffield United kar štirikrat popravljal lastni rekord. Samo trije klubi so poletno tržnico sklenili z dobičkom: Crystal Palace, Liverpool in Chelsea, ki je imel prepoved nakupov, pri čemer je sicer lahko dokončal posel in dokončno odkupil Matea Kovačića, ki je bil v pretekli sezoni izposojen iz Real Madrida.

Sorodna novica Manchester City po tretji zaporedni naslov

Angleži tudi dobro prodajali v tujino
Po raziskavi Deloitta gre za drugi najrazsipnejši poletni prestopni rok, odkar je bil leta 2003 vzpostavljen zdajšnji sistem nakupov in prodaj. A zaradi dobre prodaje Edena Hazarda (za 97 milijonov evrov iz Chelseaja v Real Madrid, a končna vsota prestopa se ob izpolnitvi pogojev lahko povzpne kar na 162 milijonov evrov) in Romeluja Lukakuja (za 80 milijonov evrov iz Manchester Uniteda v Inter Milano) so v Premier ligi zapravili le 677 milijonov evrov več za nakupe, kot so jih prejeli ob prodajah, kar je najmanjša neto vsota za odškodnine po letu 2015.


Deset največjih poletnih nakupov v Premier ligi

Ime Priimekdržavljanstvo
starost
igralni položajiz klubav klubodškodnina v milijonih evrov
Harry MaguireANG/26osrednji branilecLeicesterManchester United87
Nicolas PepeS. OBA./24desni krilni vezistLilleArsenal78
RodriŠPA/23obrambni vezistAtletico MadridMancehster City68
Joao CanceloPOR/25desni bočni branilecJuventusManchester City65
Tanguay NdombeleFRA/22osrednji vezistLyonTottenham58,5
Aaron Wan-BissakaANG/DRK/21desni bočni branilecCrystal PalaceManchester United54
Sebastien HallerFRA/25napadalecEintracht FrankfurtWest Ham49
Mateo KovačićHRV/25osrednji vezistReal MadridChelsea43
Youri TielemansBEL/22osrednji vezistMonacoLeicester43
JoelintonBRA/22napadalecHoffenheimNewcastle43

Zanimivo, da se sta na seznamu 10 najdražjih nakupov poletja samo dva napadalca. Tako Sebastian Haller kot Joelinton prihajata v Anglijo iz nemške Bundeslige. Foto: EPA
Zanimivo, da se sta na seznamu 10 najdražjih nakupov poletja samo dva napadalca. Tako Sebastian Haller kot Joelinton prihajata v Anglijo iz nemške Bundeslige. Foto: EPA

Deloitte: Hitrejša rast plač kot prihodkov
"S takšno ravnijo neto zapravljanja v kombinaciji z zmerno rastjo televizijskih pravic za Premier ligo v prihajajoči sezoni pričakujemo, da se bodo plače igralcev povečale bolj, kot se bodo povečevali prihodki. Zaradi tega se bo razmerje plač v primerjavi s prihodki povzpelo na več kot 60 odstotkov,"
izpostavlja velikokrat spregledani vidik nogometnega poslovanja Dan Jones, partner v Sports Business Groupa, ki je znotraj Deloitta pripravil zdaj vsakoletno raziskavo nogometnih prestopov in poslovanja premierligašev.

"Vseeno to ne predstavlja večjega finančnega tveganja za klube Premier lige, ki so skupno gledano pred odbitjem davkov za sezono 2017/18 prijavili za 460 milijonov evrov dobička, medtem ko je neto potrošen denar za odškodnine znaša 12 odstotkov vseh prihodkov, kar je najnižji delež po letu 2012," poudarja Jones iz Deloitta, da ni večjih skrbi za finančno zdravje Premier lige, ki velja za najbogatejšo nogometno ligo na svetu.

Samo Angleži zaprli tržnico pred štartom sezone
A če bodo španski klubi nadaljevali v dosedanjem ritmu nakupov, lahko La Liga preseže Premier ligo, saj so na krilih Reala Madrida, Atletica Madrida in Barcelone že pri skupni vstopi 1,2 milijarde evrov za poletne okrepitve. Med peterico elitnih evropskih lig se je namreč samo na Otoku nogometna tržnica zaprla dan pred začetkom nove sezone 2019/20. Tako v La Ligi Serii A, Bundesligi kot Ligue 1 se bo namreč trgovalo vse do ponedeljka, 2. septembra.