Mišo Brečko, ki ga je v Nemčijo leta 2004 zvabil Hamburger SV, je zadetka posvetil svojemu očetu, ki je umrl, ko je bilo Mišu le 12 let. Foto: EPA
Mišo Brečko, ki ga je v Nemčijo leta 2004 zvabil Hamburger SV, je zadetka posvetil svojemu očetu, ki je umrl, ko je bilo Mišu le 12 let. Foto: EPA
Zlatan Ljubijankič
Na 15 prvenstvenih tekmah KAA Genta, na katerih je igral 1.123 minut, je Zlatan Ljubijankič do zdaj zbral osem golov. Foto: EPA
Mile Ačimovič
S 13 prvenstvenimi zadetki je Milenko Ačimovič najuspešnejši slovenski strelec letošnje sezone tako v tujini kot doma. Gol manj je dosegel Milivoje Novakovič, enajst jih pa ima Etien Velikonja (Gorica). Foto: Reuters
Bojan Prašnikar je s Cottbusom v Hamburgu izgubil z 0:2 in se 10 krogov pred koncem nemškega prvenstva nahaja na predzadnjem, 17., mestu. Za Bochumom na rešilnem 15. mestu Energie zaostaja za dve točki. Foto: EPA

Zadovoljstvo slovenskih ljubiteljev nogometa pa so zadnji konec tedna skalile poškodbe reprezentantov Daliborja Stevanoviča (Vittese/trening) in Mirnesa Šišiča, ki je obračun Crvene zvezde in OFK-ja moral zapustiti v 40. minuti. Samir Handanovič (Udinese) je moral zaradi še nezaceljene poškodbe stegenske mišice izpustiti nedeljsko tekmo Serie A, a naj bi bil pripravljen za četrtkovo povratno tekmo pokala Uefe proti branilcu naslova Zenitu v St. Peterburgu. Z zdravstenimi težavami se ukvarjajo tudi Luka Žinko (Kocaelispor), Nastja Čeh (Panserraikos) in Klemen Lavrič (Omiya Ardija).

Brečkov prvenec v 1. Bundesligi
"Poraz boli. Izgubili smo, ker so Gladbacherji zabili več golov. Imeli smo večjo posest žoge, veliko predložkov, kotov. Doma moramo spet začeti igrati kot prej. Vemo, da še vedno potrebujemo točke, da si zagotovimo obstanek, zato moramo zmagovati," je bil po koncu vročega obračuna med Kölnom in Borussio iz Mönchengladbacha potrt Mišo Brečko, čeprav je zabil oba gola za gostitelje (2:4).

Na prvega čakal 44 tekem, na drugega 18 minut
24-letni Trbovljčan je po 44 tekmah v 1. nemški ligi dočakal prvi zadetek. V 64. minuti je z roba kazenskega prostora diagonalno ustrelil, žoga pa se je od leve vratnice odbila v mrežo za 1:2, s čimer se je slovenski bočni igralec odkupil za napako pri uvodnem zadetku Borussie. Drugi zadetek med nemško elito je za Brečka prišel že čez 18 minut, ko je s kakšnih 10 metrov ponovno meril v daljši kot vratarja Baillyja (2:3). Milivoje Novakovič, ki je po dokončni upokojitvi Ümita Özala postal stalni kapetan Kölna, je na začetku 2. polčasa zatresel mrežo gostov, a je bil ob začetku akcije v prepovedanem položaju.

"Zlajo" prvo ime Flandrije
Na flamskem derbiju je Brugges gostil Gent in doživel boleč poraz z 1:4. Mož odločitve je bil Zlatan Ljubijankič, ki je v 17. minuti najprej zadel iz gneče pred vrati gostiteljev, čez četrt ure pa je "Zlajo" sprejel lep predložek iz sredine igrišča in nato elegantno ukanil vratarja Stijnena za 1:3. Reprezentančni napadalec je bil izbran za igralca tekme, medtem ko je Marko Šuler znova obsedel na rezervni klopi.

Matavž dočakal prvi gol
Nekoliko severneje je najlepši večer v dresu Groningena doživel Tim Matavž. Visoki in nadarjeni napadalec je na Nizozemsko prišel avgusta 2007, a se tudi zaradi številnih manjših poškodb ni naigral v prvem moštvu. Potem ko je jesen preživel kot posojeni igralec pri drugoligaškem Emmnu, se je pozimi vrnil v matični klub. Na obračunu z Rodo je 20-letni Goričan v igro vstopil v 74. minuti, čez 10 minut pa je zabil svoj prvi gol v nizozemski prvi ligi. Vratar Luciano je poslal žogo čez celotno igrišče, kjer jo je z glavo sprejel Matavž in jo spustil do Berga, ki ga je nato zaposlil z natančno podajo v kazenski prostor, kjer Timu ni bilo težko doseči zadetka za končnih 2:0.

Mile tresel, Tonči bežal
Milenko Ačimovič je v obračunu dveh Avstrij v 84. minuti sredi Celovca iztržil točko za Dunajčane. V kazenskem prostoru je sprejel predložek Sulemanija, nato pa z 12 m streljal v daljši kot vratarja Schranza. Anton Žlogar je moral po drugem zaporednem porazu Omonie (v sredo so izgubili že v pokalu) s soigralci bežati pred lastnimi razjarjenimi navijači. APOP je bil boljši z 2:0, vodilni APOEL pa je pobegnil na varnih pet točk prednosti.

Vrnitev Vršiča po 18 mesecih
Zagotovo pa je Matjaža Keka razvedrila novica, da je prve prave igralne minute po septembru 2007 (!) dočakal Dare Vršič. 24-letni Apačan je pred letom in pol v 8. krogu romunskega prvenstva doživel grob nalet, zlomljeno je imel levo mečnico in natrgan gleženj. zaradi napačnega zdravljenja je bil septembra lani še enkrat operiran, zdaj pa je za Politehnico iz Timisoare zaigral zadnjih 34 minut obračuna Gaz Metanom (0:0).

S klopi v igro že v prvi minuti
Zlatko Dedič, ki se mu spomladi nikakor ne odpre, je znova začel na klopi za rezervne igralce, ki pa jo je zapustil že po nekaj sekundah, saj se je ob prvem stiku z žogo poškodoval soigralec Cariello (Frosinone - Rimini 0:0). Z dobro serijo predstav v vratih Mantove je nadaljeval Jasmin Handanovič, ki je bil med zaslužnejšimi za novo točko (Mantova - Sassoulo 1:1).

Cesar Grenoblove obrambe
Prestop v Grenoble se je Boštjanu Cesarju zagotovo obrestoval, saj je bil tudi tokrat med bolje ocenjenimi nogometaši, njegova obramba je proti St. Etiennu zopet ostala nepremagana (1:0), za nameček pa je po kotu z glavo dodobra preizkusil sposobnosti nasprotnega vratarja. Valter Birsa je 86. minut sodeloval pri veliki zmagi Auxerrja nad Lyonom (2:0), v napadalnih akcijah ni izstopal, zato pa je bil pohvaljen za dobro zapiranje leve strani.

Koren in "Prale" v nevarni coni
Kapetan Slovenije Robert Koren je z West Bromwichom v ponedeljek zvečer gostoval pri West Hamu. Zadnji "Baggiesi" so nujno potrebovali tri točke, a so iztržili le eno. Izpadu je vse bližje tudi Cottbus Bojana Prašnikarja, ki bo v soboto imel podoben načrt na obračunu s "slovenskim" Kölnom.

T. G.