Milivoje Novakovič je po napredovanju Kölna v Bundesligo junija lani podpisal izboljšano pogodbo, po kateri je v letošnji sezoni zaslužil 800.000 evrov. S tem je 12. najbolje plačan slovenski športnik. Za primerjavo: Podolski naj bi v novi sredini prejemal po 2,5 milijona evrov letne plače. Foto: EPA
Milivoje Novakovič je po napredovanju Kölna v Bundesligo junija lani podpisal izboljšano pogodbo, po kateri je v letošnji sezoni zaslužil 800.000 evrov. S tem je 12. najbolje plačan slovenski športnik. Za primerjavo: Podolski naj bi v novi sredini prejemal po 2,5 milijona evrov letne plače. Foto: EPA

Nimam težav z nemščino, saj sem že prej igral v Avstriji. Zelo dobro jo obvladam. Res nimam težav z jezikom, kar je velika prednost.

O znanju nemščine
Milivoje Novakovič
30-letni otrok Olimpije ima pogodbo s Kölnom podpisano do poletja 2011. Čeprav se zelo dobro počuti v tem mestu in okolju, še ne ve, ali bo tam ostal tudi po tej sezoni. Če bo zapustil Köln, bi se rad preselil v klub, ki se bori za naslov nemškega prvaka, ali v Anglijo. V nasprotnem primeru bo bržkone ostal v Kölnu do konca kariere ali še dlje, saj se tudi po končani karieri vidi v Kölnu. Foto: EPA

Infrastrukturo morajo gotovo preurediti, saj je stadion postal premajhen in je razprodan za vsako tekmo. Zanimanje je res veliko, ko pride Lukas, bo še večje.

O tem, ali v Kölnu res razmišljajo o povečanju stadiona na 70.000 sedišč.
Lionel Messi
Sredin finale Lige prvakov se je razpletel po željah Novakoviča, saj je navijač Barcelone. Foto: Reuters
O tem, ali bo Bojanu Prašnikarju s Cottbusom uspelo obstati v ligi v dodatnih kvalifikacijah proti Nürnbergu.
Milivoje Novakovič
"Nova Doppelpack" je v tej sezoni trikrat dosegel po dva zadetka na eni tekmi, vselej v gosteh. V 11. krogu je dvakrat zadel v Stuttgartu (3:1), v 19. v Frankfurtu (2:2), v 25. pa v Cottbusu (2:0). Skupaj je poskrbel za skoraj polovico vseh golov Kölna (16/35). Lani je v drugi ligi zbral 20 zadetkov. Foto: EPA

Vedno se nekaj kregajo. Ne berem kaj preveč in se ne obremenjujem. Olimpija je klub, ki ima tradicijo, zato upam, da ga bodo v roke vzeli pravi ljudje - tisti, ki imajo denar - in ga popeljali na pravo pot. Škoda je, da Ljubljana nima ne pravega stadiona ne kluba.

O težavah v Olimpiji
Milivoje Novakovič
Novakovič je kapetan Kölna postal konec avgusta na tekmi v Karlsruheju, ko je tedanji kapetan Ümit Özat v 27. minuti nenadoma padel na tla in ostal brez zavesti. 32-letni Turek ima okvaro srca, 14. marca pa je dokončno postalo jasno, da ne bo mogel nadaljevati kariere. Zdaj se v klubu šola za trenerja. Foto: MMC RTV SLO
O tem, ali se bo našlo kaj časa za zabavo ob 30. rojstnem dnevu, ki ga je praznoval 18. maja.
Milivoje Novakovič je bil med boljšimi Slovenci na zelenici Windsor Parka.
Nogometaš iz Novih Jarš glede slovenske reprezentance ostaja optimist. Prepričan je, da lahko zmaga na vseh štirih preostalih tekmah v kvalifikacijah za SP oziroma osvoji vsaj 10 točk in si zagotovi nastop na prvenstvu prihodnje leto v Južnoafriški republiki. Foto: EPA

V ponedeljek zvečer se je vrnil v Ljubljano, kjer bo poskušal popolnoma okrevati do začetka priprav za novo sezono. Nogometaši Kölna se bodo ponovno zbrali 25. junija, ko jih bo na uvodnem treningu bržkone pozdravil poln stadion, saj se domov vrača njihov največji ljubljenec Lukas Podolski.

Novakovič ne zaostaja veliko za njim, v treh letih si je v milijonskem mestu ob Renu že pridobil kultni status. Jeseni je dosegel 10 zadetkov, spomladi 6, v prvem delu sezone pa je bil bolj uspešen tudi Köln, ki je do zime zbral 22 točk, na koncu pa 39. To je bilo dovolj za miren konec prvenstva, saj “kozličkom” za obstanek ni bilo treba trepetati vse do zadnjih krogov. S tem so se potrdile besede Novakoviča z začetka sezone: “Za nas je realen obstanek v ligi, cilj je 40 točk in nič več.”



Začniva pri koncu sezone. Zaradi poškodbe ste morali izpustiti zadnjih nekaj tekem. Imeli ste težave z manjšimi luknjicami v dimeljskem kanalu. Za kakšno poškodbo pravzaprav gre?
Pojavile so se nekatere netočne informacije. Imel sem kilo. Ker je šlo za večjo odprtino, je bila potrebna operacija. Izteklo se je v redu. Zdaj je en teden od operacije, bolečine so še vedno občutne, a upam, da bo v enem tednu vse v redu. V ponedeljek mi bodo odstranili šive in lahko bom začel počasi teči.

Zakaj sploh pride do takšne poškodbe?
Zaradi prevelike obremenitve. Enkrat sem mogel iti pod nož. Ne bi šel, ampak sem moral. Odločil sem se za operacijo. Mislim, da je bila to dobra poteza. Upam, da se bo dobro zaraslo.

Operirani ste bili v sredo v Münchnu. Kako je potekala operacija?
Trajala je eno uro, vendar sem v sredo cel dan preživel v čakalnici. Nekateri nujni primeri so imeli prednost. Skoraj sem že znorel, kmalu bi oblekel srajco in se vrnil nazaj v Köln. Nato me je sestra le poklicala. 24 ur nisem nič jedel in pil.

Kako to, da ste bili na preiskavah pri Bayernovem zdravniku Hansu-Wilhelmu Müllerju-Wohlfahrtu?
Zame je najboljši zdravnik v Nemčiji. Edini je, ki mu zaupam. V Kölnu niso odkrili, da imam nekaj poškodovano, vendar ne bi preveč govoril o tem.

Že konec februarja ste na tekmi proti Arminii igrišče zapustili ob polčasu. Ste imeli takrat enake težave?
Ja, bile so enake težave, vlekel sem jih za sabo. Takrat se še ni vedelo, kaj je. Pokazalo se je, da je kila že precej velika, zato so bili zdravniki presenečeni. Igral sem pod injekcijami in sem precej tvegal. Malo sem razočaran nad Kölnovimi zdravniki. Kölnov terapevt mi je rekel, da imam težavo s kilo, in mi priporočil Wohlfahrta. Ta me je napotil naprej k specialistu za kilo, njegov kolega pa me je operiral.

Morate ležati ali lahko hodite? Koliko časa boste morali počivati?
Čaka me 10 dni počitka, v ponedeljek imam manjši pregled v Münchnu. Lahko hodim, malo šepam, a vsak obrat je boleč. Telo se mora navaditi na to. Mislim, da bo čez nekaj časa v redu. Čez tri, štiri tedne bom pripravljen za večje obremenitve.

Bo kaj časa za dopust?
Počitek bo namenjen bolj zdravju. Ostal bom v domačem okolju.

Si tudi doma tako kot v Kölnu na glavo nadenete kapico, da se nekako skrijete pred radovednimi pogledi vaših oboževalcev?
V Ljubljani ne rabim nič. Imam pa to navado kot v Kölnu in jo nosim. Res pa je, da sem doma šele dva dni in nisem kaj veliko hodil naokrog (smeh).

S 16 zadetki ste bili daleč najboljši strelec Kölna in sedmi najboljši strelec Bundeslige. Na začetku sezone ste poudarili, da imate neki cilj, ki ga želite doseči, niste pa želeli povedati, kakšna je ta številka. Nam jo lahko izdate zdaj?
Ne, o tem nikoli ne govorim, tega nikoli ne povem. To zadržim zase. Presegel sem to, kar sem želel. Zadovoljen sem z vsem. Škoda bi bilo, če bi šli nazaj v drugo ligo. To je najbolj pomembno. Delali smo veliko.

Jeseni ste bili nekoliko bolj uspešni kot spomladi, enako velja za klub. Že pred časom ste dejali, da je za to kriva utrujenost in da ima Köln pač premajhen kader za kaj več. Je tudi vas proti koncu sezone že načenjala utrujenost?
Seveda, poškodba mi je preprečila še več. Nisem treniral, sem se bolj “šparal“ za tekme. V zimskem prestopnem roku smo prodali nekaj igralcev, kupili pa nismo nikogar. Kar smo naredili, je senzacionalno. To je velik uspeh zame in za ekipo. S tako mlado ekipo obstati v ligi je zame čudež.

Skupina "Junta Colonia“ vam je posvetila pesem "Novagol". Pesem vam je všeč, zdaj pa naj bi jo prevedli tudi v slovenščino. Kdo bo to naredil, ta skupina ali kdo drug?
Ta skupina bo naredila slovensko različico. Sem tretji nogometaš Kölna, ki je dobil svojo pesem (po Lukasu Podolskem in Christophu Daumu, op. a.), zato sem res ponosen. Če bodo kaj potrebovali, jim bom pomagal. To so ljudje, ki cenijo moje delo in moj odnos do dela. Še naprej jih bom poskušal razveseljevati. Ne vem, kdaj bo slovenska različica pripravljena, bomo pa gotovo takoj izvedeli, ko jim bo uspelo. Mislim pa, da bo trajalo nekaj časa.

Prejeli naj bi tudi ponudbo, da kot gost zaigrate v priljubljeni nemški "limonadi" Prepovedana ljubezen. Je to res?
To je res. Ponudili so mi, da bi odigral ruskega milijonarja. Nekaj časa sem razmišljal, a se na koncu nisem odločil za to, ker mislim, da je moja prioriteta in poklic nogomet. Po karieri bo dovolj časa tudi za to, bomo videli.

Katera tekma in zadetek vam bosta najbolj ostala v spominu?
Gotovo tekma proti Werderju, ki sem jo odločil z edinim zadetkom in s katero smo obstali v ligi.

Na spletu sem zasledil, da vam je bil zelo všeč tudi zadetek v 7. krogu na lokalnem derbiju proti Borussii iz Mönchengladbacha s prostega strela.
Gotovo, saj Köln pred tem kar 16 let ni zmagal v Mönchengladbachu. Ta gol bo ostal legendaren. Dokler bomo igrali skupaj v ligi, se ga bodo vsi spominjali, sploh ker je bil dosežen v zadnjih minutah. To je lep občutek, nekaj najlepšega, kar se ti lahko zgodi.

Veliko se govori o vaši prihodnosti. Lahko zdaj že rečete, ali ste bližje obstanku v Kölnu ali odhodu drugam?
Težko je kaj povedati. Preveč se s tem ne obremenjujem, za to skrbijo moji zastopniki. Še veliko se bo "kuhalo", ta in naslednji mesec bosta pestra. Sem nekje vmes, še sam ne vem, kako bo. Pogodbo še imam, nisem pa prepričan, ali bom ostal.

Govori se, da vas snubijo Stuttgart, Schalke, Hamburg in Fulham. Ste imeli kakšne kontakte z ljudmi iz omenjenih klubov?
Tega ne bi komentiral, to ni za javnost. Nič ne bom komentiral.

Če boste ostali v Kölnu, boste doživeli vrnitev Lukasa Podolskega v matični klub. Dejali ste že, da menite, da bi se kar dobro ujela. Kako gledate na "Podolskimanijo" v Kölnu?
To bo velika evforija. Mislim, da bo na prvem treningu 50.000 gledalcev. Ljudje res veliko pričakujejo, želijo si uvrstitve v Evropsko ligo. Kljub evforiji, ki nas bo spremljala, pa moramo ostati na realnih tleh. Podolski je še mlad in ima perspektivo. Upam, da se bova res ujela. Še z vsakim sem se, mislim, da se bom z njim še lažje.

Pričakujete, da boste morali kapetanski trak predati njemu?
Kapetanski trak bo gotovo ostal pri meni. Tudi če bom jaz šel, Podolski ne bo dobil traku. To bi bil prevelik pritisk nanj. Mislim, da bo trak dobil kdo od starejših igralcev, čeprav je res, da o tem vselej odloča trener.

Kako komentirate razplet nemškega prvenstva in presenetljivo slavje Wolfsburga?
Zame slavje Wolfsburga ni presenetljivo, saj so bili edini, ki so skozi sezono igrali konstantno. Bili so dolgo na prvem mestu. Zame sta Wolfsburg in Stutgart najbolje odigrala, Bayern je malo razočaral. To je pošteno in realno, mislim, da se vsa Evropa strinja s tem. Vsi se veselijo, ker prvak ni Bayern.

Matej Rijavec

Nimam težav z nemščino, saj sem že prej igral v Avstriji. Zelo dobro jo obvladam. Res nimam težav z jezikom, kar je velika prednost.

O znanju nemščine

Infrastrukturo morajo gotovo preurediti, saj je stadion postal premajhen in je razprodan za vsako tekmo. Zanimanje je res veliko, ko pride Lukas, bo še večje.

O tem, ali v Kölnu res razmišljajo o povečanju stadiona na 70.000 sedišč.
O tem, ali bo Bojanu Prašnikarju s Cottbusom uspelo obstati v ligi v dodatnih kvalifikacijah proti Nürnbergu.

Vedno se nekaj kregajo. Ne berem kaj preveč in se ne obremenjujem. Olimpija je klub, ki ima tradicijo, zato upam, da ga bodo v roke vzeli pravi ljudje - tisti, ki imajo denar - in ga popeljali na pravo pot. Škoda je, da Ljubljana nima ne pravega stadiona ne kluba.

O težavah v Olimpiji
O tem, ali se bo našlo kaj časa za zabavo ob 30. rojstnem dnevu, ki ga je praznoval 18. maja.