Udarec Lautara
Udarec Lautara "bika" Martineza, ki je zapečatil usodo AC Milana v letošnji Ligi prvakov in popeljal Inter v šesti finale za naslov evropskega klubskega prvaka. Foto: Reuters

Inter, tudi s Slovencem Samirjem Handanovićem, zdaj čaka na nasprotnika v finalu, kjer se bo v soboto, 10. junija, v Carigradu potegoval za četrto evropsko krono. Manchester City ali Real Madrid – odgovor bo dal sredin nogometni večer. Torkov v Milanu ni bil spektakularen, a zato niti za trenutek ni bilo vprašljivo napredovanje obrambno discipliniranega Interja.

Milan je povratno tekmo začel pričakovano podjetno – v 4. minuti je z velike razdalje tik čez prečko bombo poslal Theo Hernandez. Še pred iztekom 10. minute je Interjev vratar Onana zaplaval v prazno, napadalec Milana Giroud je z glavo podal v osrčje kazenskega prostora, a je bila žoga izbita. V naslednji akciji je prvi neposredni strel v vrata sprožil Brahim Diaz, ki pa z idealnega položaja ni zatresel mreže.

Rafael Leao se je po poškodbi vrnil v prvo postavo Milana in pričakovano poskrbel za večino napadalnih akcij
Rafael Leao se je po poškodbi vrnil v prvo postavo Milana in pričakovano poskrbel za večino napadalnih akcij "gostov" v prvem polčasu, v nadaljevanju pa so Portugalcu pošle moči. Foto: Reuters

Leao grozil in ustvarjal, a zaman

Hitro je zagrozil tudi Inter: Maignan je z izjemno obrambo preprečil zadetek Džeku, a gol črno-modrih ne bi veljal, saj so sodniki signalizirali ofsajd. Po burnih prvih minutah so gostitelji umirili goste z druge strani San Sira.

Po seriji prekrškov in raztrgani igri je mrtvilo v 38. minuti pretrgal zaceljeni Rafael Leao, ki je po značilnem prodoru po levi strani poslal diagonalno žogo tik mimo desne vratnice. Sledil je niz poskusov Interja, a je Maignan ukrotil strel Džeka. Tik pred odmorom je poškodovanega Interjevega vezista Mhitarjana zamenjal Brozović.

En sam poskus Milana v drugem delu

V nadaljevanju je domača zasedba Simoneja Inzaghija še bolj zadušila igro in to skorajda popolno. V celotnem drugem polčasu je Milan zmogel en sam poskus strela, odločilno tekmo Lige prvakov pa končal z zgolj enim strelom v okvir vrat!

Kapetan potrdil vstopnico za Carigrad

Sorodna novica Inzaghi: To bo ena najpomembnejših tekem v zgodovini Interja

Na račun obrambe in razbijanja nasprotnikove igre je tudi Inter bil dolgo nenevaren, kar pa se je spremenilo v končnici tekme. V 74. minuti so bili dvomi o prvem finalistu razblinjeni: obramba Milana je bila prebita z domiselno podajo rezervnega napadalca Romela Lukakuja. Z leve strani je Lautaro Martinez neusmiljeno izkoristil majhno luknjo, ki jo je pustil Milanov vratar Mike Maignan. 1:0 na povratni tekmi in skupno 3:0 za Inter. Že čez štiri minute bi "Toro" lahko še drugič zadel, a je francoski vratar tokrat ustavil strel Argentinca. Martinez je sicer tudi nosil kapetanski trak, saj je prvi kapetan Interja Samir Handanović že večino sezone rezervni vratar.

Statistika povratne tekme

Poskusi strelov: 15:5 za Inter
Streli v okvir vrat: 4:1 za Inter
Posest žoge: 44:56 za Milan

Inter in Milan sta odigrala 237. uradni mestni derbi poimenovan Derby della Madonnina, a šele šestega v evropskih tekmovanjih. S skupnim izkupičkom 89:79 v zmagah ob 69 remijih vodijo črno-modri. Foto: Reuters
Inter in Milan sta odigrala 237. uradni mestni derbi poimenovan Derby della Madonnina, a šele šestega v evropskih tekmovanjih. S skupnim izkupičkom 89:79 v zmagah ob 69 remijih vodijo črno-modri. Foto: Reuters

Šesti finale za Inter

Za Inter sta na prvi tekmi zadela Bošnjak Edin Džeko v osmi in Armenec Henrih Mhitarjan v enajsti minuti.

Črno-modri so trikratni zmagovalci Lige prvakov iz 1964, 1965 in 2010, dvakrat pa so izgubili v finalu (1967 in 1972). AC Milan je v Evropi sicer uspešnejši, saj je bil kar sedemkrat prvak Evrope v letih 1963, 1969, 1989, 1990, 1994, 2003 in 2007, ob tem pa je še štirikrat klonil v finalu (1958, 1993, 1995 in 2005).

Origi sodeloval pri edinem preobratu

V zgodovini Lige prvakov se je po zaostanku dveh golov v finale na koncu prebil samo en klub. Zdajšnji napadalec Milana Divock Origi je zadel dvakrat, ko je Liverpool v sezoni 2018/19 na Anfieldu odpravil zaostanek 3:0 s prve tekme in izločil Barcelono s 4:3 po podaljšku.

V sredo ob 21.00 se bosta v drugem polfinalnem obračunu merila Manchester City in Real Madrid. Prva tekma – za mnoge finale pred finalom – se je končala z 1:1.


Polfinale, povratni tekmi

INTER – Milan 2:0
1:0 (0:0)
Lautaro Martinez 74.

Inter: Onana; Darmian, Acerbi, Bastoni; Dumfries, Barella (84./Gagliardini), Calhanoğlu, Mhitarjan (44./Brozović), Dimarco (67./Gosens); Lautaro Martinez (84./Correa), Džeko (66./Lukaku).

Handanović je bil na klopi Interja.

Milan: Maignan; Calabria, Thiaw (64./Kalulu), Tomori, Theo Hernandez; Tonali, Krunić; Messias (76./Saelemaekers), Brahim Diaz (77./Origi), Leao; Giroud.

Sodnik: Clement Turpin (Francija)


Sreda ob 21.00:
MANCHESTER CITY – REAL MADRID 1:1

Verjetni postavi:

Man. City: Ederson, Walker, Ruben Dias, Akanji, Stones, Rodri, Bernardo Silva, De Bruyne, Gündogan, Grealish, Haaland.

Real Madrid: Courtois, Carvajal, Militao, Rüdiger, Alaba, Modrić, Kroos, Camavinga, Valverde, Benzema, Vinícius Junior.

Sodnik: Szymon Marciniak (Poljska)

Izida prvih tekem sta v krepkem tisku. Finale bo v soboto, 10. junija, v Carigradu na stadionu Atatürk.