Trener Interja Simone Inzaghi je bil več kot zadovoljen s predstavo svojih varovancev na prvi polfinalni tekmi letošnje Lige prvakov proti mestnemu tekmecu Milanu. Foto: Reuters
Trener Interja Simone Inzaghi je bil več kot zadovoljen s predstavo svojih varovancev na prvi polfinalni tekmi letošnje Lige prvakov proti mestnemu tekmecu Milanu. Foto: Reuters

V taboru Milana je že pred tekmo za slabo novico poskrbela poškodba napadalca Rafaela Leeja, ki je obračun z Interjem v celoti izpustil, sledil je še slab začetek derbija, po katerem se rdeče-črni niso več pobrali.

Moji igralci so dali vse od sebe, ves čas so pokrivali vsak kotiček zelenice. Tudi tisti, ki so v igro vstopili s klopi, so pustili svoj pečat. Smo zadovoljni, a zdaj nas že čez 72 ur čaka še en pomemben obračun v domačem prvenstvu proti Sassuolu. Morali se bomo hitro odpočiti in si povrniti moči, saj te tovrstne tekme v Ligi prvakov precej izpraznijo.

Simone Inzaghi, trener Interja

Priložnost v začetni postavi je izdatno izkoristil Edin Džeko, ki je zaigral namesto Romeluja Lukakuja in zaupanje trenerja upravičil že v 8. minuti, ko je z volejem premagal vratarja Mika Maignana. Na 2:0 je že nekaj trenutkov pozneje povišal Henrik Mhitarjan, ki je zarezal skozi domačo obrambo in zadel z 10 metrov.

Inter je na 11. tekmi v letošnji Ligi prvakov mrežo nedotaknjeno ohranil še sedmič, kar mu še nikoli v klubski zgodovini ni uspelo. Največ zaslug za to ima granitna obramba na čelu s kamerunskim vratarjem Andrejem Onano, ki je med vratnicama zamenjal nekdanjega slovenskega reprezentančnega vratarja Samirja Handanovića.

Inzaghi: Lahko bi dosegli še več zadetkov
"Z razpletom tekme sem zelo zadovoljen, odigrali smo sijajen prvi polčas. Lahko bi dosegli celo več kot dva zadetka, a kljub vsemu sem zadovoljen. Imamo prednost, za nameček pa še povratni obračun pred svojimi navijači. Seveda pa ne smemo sanjati, saj nas čaka še veliko dela," je po tekmi povedal trener Interja Simone Inzaghi in dodal: "Moji igralci so dali vse od sebe, ves čas so pokrivali vsak kotiček zelenice. Tudi tisti, ki so v igro vstopili s klopi, so pustili svoj pečat. Smo zadovoljni, a zdaj nas že čez 72 ur čaka še en pomemben obračun v domačem prvenstvu proti Sassuolu. Morali se bomo hitro odpočiti in si povrniti moči, saj te tovrstne tekme v Ligi prvakov precej izpraznijo."

Navijači Milana na San Siru. Foto: EPA
Navijači Milana na San Siru. Foto: EPA
Takole je Edin Džeko v prvih minutah derbija z volejem premagal Milanovega vratarja Mika Maignana. To je bil za 37-letnega Sarajevčana četrti zadetek v letošnji izvedbi Lige prvakov. Foto: EPA
Takole je Edin Džeko v prvih minutah derbija z volejem premagal Milanovega vratarja Mika Maignana. To je bil za 37-letnega Sarajevčana četrti zadetek v letošnji izvedbi Lige prvakov. Foto: EPA

Džeko: Trud se nam je obrestoval
Po derbiju je bil do ušes nasmejan strelec prvega zadetka Džeko, ki je sicer vajen igranja na najvišji ravni, a je hkrati priznal: "Ne zgodi se pogosto, da igraš mestni derbi v polfinalu Lige prvakov. Na tekmo smo se dobro pripravili, ves čas smo bili osredotočeni naše poslanstvo in na koncu se nam je trud obrestoval." 37-letnik je letos za Inter v vseh tekmovanjih zabil 16 golov, a zagotovo najpomembnejšega včeraj. "Vsak, ki me pozna, ve, da vedno igram za ekipo. Včasih golov preprosto ne zadeneš, a vedno poskušam ekipi pomagati tudi na druge načine, ne le z goli. Danes sem za ekipo opravil delo, ki je na takšnih tekmah več kot pomembno," je povedal za Amazon Prime.

Včasih golov preprosto ne zadeneš, a vedno poskušam ekipi pomagati tudi na druge načine, ne le z goli. Danes sem za ekipo opravil delo, ki je na takšnih tekmah več kot pomembno.

Edin Džeko

"Od prvega sodnikovega žvižga smo igrali z veliko željo po zmagi. V prvem polčasu smo dosegli dva zadetka, v drugem smo tekmo mirno nadzirali in zmagali. Pohvale soigralcem, a obračuna še ni konec, na povratno tekmo se moramo kar najbolje pripraviti," pa je dodal strelec drugega zadetka Mhitarjan, ki je bil med drugim izbran tudi za igralca tekme.

Stefano Pioli je zadovoljen zgolj z igro svojih varovancev v drugem polčasu. Foto: EPA
Stefano Pioli je zadovoljen zgolj z igro svojih varovancev v drugem polčasu. Foto: EPA

Pioli: Naš cilj je bil igrati agresivno
Manj razlogov za veselje je imel trener Milana Stefano Pioli. "Iz drugega polčasa moramo izvleči pozitivne stvari. Imeli smo kar nekaj priložnosti. Na povratni tekmi bomo morali v celoti zaigrati bolje, vsaj tako, kot smo v drugem polčasu," je za Prime Video povedal 57-letni strateg iz Parme, ki želi Milan popeljati v prvi finale po letu 2007, ko je v Atenah z 2:1 premagal Liverpool. Tedaj so Milančani v polfinalu s skupnim izidom 5:3 izločili Manchester United.

"Inter je bil preprosto boljši in tekma je postala zelo zapletena v taktičnem in psihičnem smislu. Razočarani smo, a rezultat želimo na povratni tekmi obrniti sebi v prid. Naš cilj je bil igrati agresivno, a Inter nas je v številnih dvobojih na zelenici premagal, dobil je tudi kopico bojev za odbitimi žogami," je še povedal Pioli, ki ga pred povratnim obračunom čaka še veliko dela.

Po podvig, ki je do danes uspel le Liverpoolu
Statistika pred povratnim obračunom vsekakor ni na strani Milana, saj se je le eni ekipi v zgodovini Lige prvakov uspelo uvrstiti v finale, potem ko je prvi polfinalni obračun izgubila z dvema ali več zadetki zaostanka, a čudeži se dogajajo. Edinemu v tej statistiki smo bili priča v sezoni 2018/19, ko je Liverpool prvo srečanje v Barceloni izgubil s 3:0, na Anfieldu pa nato senzacionalno zmagal s 4:0 in napredoval v madridski finale, v katerem je z zmago nad Tottenhamom (2:0) šestič postal evropski prvak. Lahko kaj podobnega uspe tudi rossonerom? Da, vse je mogoče. A tu je še ena slaba novica: Milan je zadnje štiri zmage na mestnem derbiju dosegel z zgolj golom razlike. Za napredovanje v finale bodo morali sedemkratni evropski prvaki doseči nekaj, česar niso vse od januarja 2016: premagati Inter z več kot golom prednosti.