Serge Gnabry je bil junak polfinalnega srečanja v Lizboni. Foto: Reuters
Serge Gnabry je bil junak polfinalnega srečanja v Lizboni. Foto: Reuters

Šlo je za ponovitev zgodbe izpred desetih let, ko sta se omenjena kluba prav tako srečala v polfinalu omenjenega tekmovanja, iz katerega so v finale s skupnim izidom 4:0 napredovali Bavarci, ki pa so morali v finalu priznati premoč milanskemu Interju (0:2).

Sicer pa sta nemški in francoski prvoligaš tokrat odigrala deveto medsebojno srečanje. Do zdaj so uspešnejši Bavarci, ki so dobili pet od osmih srečanj, dvakrat sta se tekmi končali z remijem, dvakrat so slavili nogometaši Lyona.

Nazadnje v sezoni 2003/04, ko je v skupinskem delu varovance Ottmarja Hitzfelda na olimpijskem stadionu v Münchnu z levico potopil nekdanji ljubljenec navijačev Bayerna Giovane Elber.

Bavarci bodo tako prvič po letu 2013 znova zaigrali v finalu. Na začetku prejšnjega desetletja so bili gonilna nogometna sila evropskega nogometa, v finale so se uvrstili trikrat v štirih letih, dobili so enega, in sicer leta 2013, ko so na Wembleyju z 2:1 premagali Borussio iz Dortmunda. Leta 2010 so morali v Madridu z 2:0 priznati premoč milanskemu Interju, leta 2012 so na svojem stadionu klonili pred Chelseajem.

Silovit pritisk Lyona v uvodnih minutah
Bavarci so v srečanje vstopili kot izraziti favoriti, toda v uvodnih minutah so bili v podrejenem položaju. Že v 4. minuti se je po napaki v nemški obrambi sijajna priložnost ponudila Memphisu Depayju, a je žogo poslal mimo gola. Bayern z izjemno ponesrečenega strela Leona Goretzke, ki ga je Lyonov vratar Anthony Lopes sicer s težavo ubranil, v uvodnih minutah ni bil pretirano nevaren. Nemški prvaki so se predvsem branili, v 17. minuti je Karl Toko Ekambi lepo preigral Alphonsa Daviesa in sprožil iz bližine, a mu je veselje preprečila vratnica.

Gnabry je Anthonyja Lopesa premagal z roba kazenskega prostora. Foto: Reuters
Gnabry je Anthonyja Lopesa premagal z roba kazenskega prostora. Foto: Reuters

Kdor ne da, dobi: Gnabry zadel za 1:0
Zadetek je nekako visel v zraku, a padel je na drugi strani zelenice. Serge Gnabry je z desne strani prodrl proti Lopesovim vratom in z levico silovito sprožil z roba kazenskega strela za Bayernovo vodstvo. Portugalski vratar, ki že vso kariero brani za Lyon, je bil povsem nemočen. Bayern se je otresel nasprotnikovega pritiska, v napadu je bil zelo dejaven Gnabry, ki je zapretil tudi v 25. minuti, le da je tokrat Lopes njegov poskus odbil.

Robert Lewandowski je pravi stroj za doseganje zadetkov. V letošnji sezoni Lige prvakov se je na 15 tekmah med strelce vpisal devetkrat – tudi na tekmi proti Lyonu, kjer je z glavo žogo poslal v mrežo za končnih 3:0. Foto: Reuters
Robert Lewandowski je pravi stroj za doseganje zadetkov. V letošnji sezoni Lige prvakov se je na 15 tekmah med strelce vpisal devetkrat – tudi na tekmi proti Lyonu, kjer je z glavo žogo poslal v mrežo za končnih 3:0. Foto: Reuters

Gnabry podvojil vodstvo
Bayernov motor se je vendarle ogrel, napadi so bili vse pogostejši in nevarnejši, po dobre pol ure igre so varovanci Hansija Flicka vodstvo podvojili. Akcijo za zadetek je začel Gnabry, na levi strani jo je nadaljeval Ivan Perišić, ki je pred vrata poslal sijajno podajo med nogama Jasona Denayerja in na drugi vratnici našel Roberta Lewandowskega. Prvemu strelcu münchenskega kolektiva ni uspelo strpati žoge v gol, Lopes je njegov poskus ubranil, odbitek pa je v mrežo iz bližine vendarle poslal Gnabry za 2:0.

V 38. minuti je zadišalo po hat-tricku nemškega vezista, ko je s predložkom iskal utekajočega Lewandowskega in žogo za kakšen centimeter ali dva poslal mimo desne Lopesove vratnice. Do konca polčasa sta se na obeh straneh ponudili po ena polpriložnost, a se izid ni spremenil.

Karl Toko Ekambi je v prvem polčasu zapravil najlepšo priložnost Lyona na tekmi, ko je iz bližine zatresel vratnico. Foto: Reuters
Karl Toko Ekambi je v prvem polčasu zapravil najlepšo priložnost Lyona na tekmi, ko je iz bližine zatresel vratnico. Foto: Reuters

Lyon zaman iskal zadetek
Drugi polčas se je začel podobno kot prvi: s pritiskom Lyona, ki si je do 60. minute priigral dve lepi priložnosti. Prvo je v 56. minuti zapravil branilec Marcelo, ki je z glavo meril naravnost v Neuerjevo naročje, drugo dve minuti pozneje, ko se je po podaji kapetana Houssema Aouarja iz oči v oči z nemškim reprezentančnim vratarjem znašel rezervist Moussa Dembele, a izgubil dvoboj. Raven igre je v naslednjih minutah nekoliko padla, občasno sta ekipi druga drugo presekali z neuspešnim protinapadom.

Za piko na i še gol Lewandowskega
V 75. minuti je Gnabryja na zelenici zamenjal Philippe Coutinho, ki je bil nato v naslednjih minutah glavna nevarnost za Lyonov gol. Njegov diagonalni strel z roba kazenskega prostora je švignil mimo leve vratarjeve vratnice, v 80. minuti je zatresel tudi mrežo, a je bil zadetek razveljavljen zaradi prepovedanega položaja Goretzke. Ko je že kazalo, da bosta mreži do konca srečanja obmirovali, pa je v 88. minuti po predložku Joshue Kimmicha z glavo ob drugi vratnici zadel Lewandowski, zapečatil usodo francoskega kluba in postavil končni izid.

Liga prvakov, polfinale:

Lyon – BAYERN 0:3 (0:2)
Gnabry 18., 33., Lewandowski 87.

Lyon: Lopes, Denayer, Marcelo, Marcal (73./Cherki), Dubois (67./Tete), Bruno Guimaraes (46./Mendes), Cornet, Caqueret, Aouar, Toko Ekambi (67./Reine-Adelaide), Depay (58./Dembele).

Bayern München: Neuer, Kimmich, J. Boateng (46./Süle), Alaba, Davies, Goretzka (82./Pavard), T. Alcantara (82./Tolisso), Gnabry (75./Coutinho), T. Müller, Perišić (63./Coman), Lewandowski.

Sodnik: Antonio Mateu Lahoz (Španija)

Torkova tekma:
RB Leipzig – PARIS SG 0:3 (0:2)
Marquinhos 13., Di Maria 42., Juan Bernat 56.

Finale bo v nedeljo ob 21.00 na stadionu Luz v Lizboni.