Hans-Dieter Flick je bil med letoma 1985 in 1990 vezist Bayerna. Glavni trener je bil le pri Hoffenheimu, ki pa mu ga ni uspelo popeljati iz tretje v drugo ligo in novembra 2005 je bil odpuščen. Po svetovnem prvenstvu leta 2006 je Joachim Löw postal selektor Nemčije in za pomčnika je izbral prav Flicka. Vrhunec je bil naslov svetovnega prvaka julija 2014 v Braziliji. Novembra lani je prevzel veliko odgovornost, ko je postal glavni trener Bayerna. Takrat o drugi trojni kroni v 120-letni zgodovini kluba ni razmišljal nihče. Foto: Reuters
Hans-Dieter Flick je bil med letoma 1985 in 1990 vezist Bayerna. Glavni trener je bil le pri Hoffenheimu, ki pa mu ga ni uspelo popeljati iz tretje v drugo ligo in novembra 2005 je bil odpuščen. Po svetovnem prvenstvu leta 2006 je Joachim Löw postal selektor Nemčije in za pomčnika je izbral prav Flicka. Vrhunec je bil naslov svetovnega prvaka julija 2014 v Braziliji. Novembra lani je prevzel veliko odgovornost, ko je postal glavni trener Bayerna. Takrat o drugi trojni kroni v 120-letni zgodovini kluba ni razmišljal nihče. Foto: Reuters

113 let so čakali navijači Bayerna na prvo trojno krono v klubski zgodovini. Leto dni po bolečem porazu v "finalu Dahoam" (domačem finalu) proti Chelseaju po streljanju enajstmetrovk so Bavarci 25. maja 2013 na Wembleyju ugnali dortmundsko Borussio z 2:1. V sezoni 2012/13 je ekipa pod vodstvom Heynckesa izgubila le tri tekme v celotni sezoni (Bate Borisov 1:3, Bayer Leverkusen 1:2 in Arsenal 0:2).

Guardiola in Ancelotti ostala brez velikega finala
Težko je bilo pričakovati, da lahko Bayern še kdaj ponovi tako sezono. Prišel je slavni Pep Guardiola, ki je trikrat zapored izpadel v polfinalu Lige prvakov proti španskim klubom. Tudi Carlo Ancelotti ni izpolnil pričakovanj.

Kovač postavil Müllerja na stranski tir
Pred dvema letoma je na klop sedel Niko Kovač. Lani je osvojil domačo dvojno krono, a je bil Liverpool precej boljši v osmini finala.

Hrvat je imel veliko podporo športnega direktorja Hasana Salihamidžića, med igralci pa ni bil posebej priljubljen. S Thomasom Müllerjem se nikakor nista ujela. Znašel se je celo na tribuni in žena Lisa je Kovača javno kritizirala na socialnih omrežjih.

Hrvat je moral oditi po "petardi" v Frankfurtu
Začetek letošnje (zares nenavadne) sezone ni bil obetajoč. Konec oktobra se je obetala prava blamaža v drugem krogu nemškega pokala. Drugoligaš Bochum je do 83. minute vodil z 1:0, nato pa je prav Müller v zadnji minuti z zmagovitim zadetkom še rešil stolček Kovača.
2. novembra je sledilo gostovanje v Frankfurtu, kjer so Bavarci prejeli pravo lekcijo. Eintracht je bil boljši kar s 5:1. Sledil je sestanek vodstva kluba in dan zatem je bil Kovač odpuščen. Začasna rešitev je postal Flick, ki je bil od julija lani pomočnik Hrvata.

Coman z glavo osrečil Bavarce in poskrbel za solze rojakov

Flick sanjsko debitiral v Bundesligi
Dolgoletni predsednik Uli Hoeness je v kriznih trenutkih največkrat vzel telefon in poklical prijatelja Heynckesa, ki pa je pri 73 letih res dokončno odšel v zaslužen pokoj. Hoeness in direktor upravnega odbora Karl-Heinz Rummenigge sta želela nemškega stratega. Prave izbire sredi sezone ni bilo in Flick je dobil priložnost.

Flick se je znašel na rokah svojih varovancev na stadionu Luz. Foto: Reuters
Flick se je znašel na rokah svojih varovancev na stadionu Luz. Foto: Reuters

Po zmagi nad Olympiacosom z 2:0 v 4. krogu skupinskega dela Lige prvakov je sledil veliki derbi z dortmundsko Borussio na Allianz Areni. Teden dni po polomu v Frankfurtu so Bavarci povozili črno-rumene s 4:0. To je bila gala predstava! Kot bi želeli Müller in soigralci dokazati, da so nujno potrebovali odhod Kovača.

"Ko sem novembra postal glavni trener, so naši tekmeci v Bundesligi večkrat poudarili, da nimajo več strahospoštovanja pred Bayernom. Bral sem številne kritike, nekateri so nas po sedmih zaporednih naslovih nemškega prvaka že odpisali. Moštvo je naredilo neverjeten napredek v devetih mesecih. Vsak odmor smo unovčili. Tudi dolg premor zaradi koronavirusa smo obrnili v svojo korist," je poudaril 55-letni Flick, ki je sestavil taktiko tudi za zgodovinsko zmago Nemčije nad Brazilijo s 7:1 pred šestimi leti na svetovnem prvenstvu. Osem let je imel Joachim Löw izjemnega pomočnika, ki nikoli ni silil v ospredje.

V kriznih trenutkih dvakrat rešil najstnik Zirkzee
Hoeness je v mešani coni Allianz Arene žarel od zadovoljstva. Takoj je poudaril, da bo Flick najmanj do božiča sedel na klopi.

Zadnji poraz v tej sezoni je Bayern doživel v Mönchengladbachu 7. decembra (1:2). Jeseni vse še ni steklo po načrtih. 18. decembra v Freiburgu igra znova ni bila prava. Ko je sodnik dvignil tablo s sodnikovim dodatkom, je na semaforju pisalo 1:1. Flick je v igro poslal nizozemskega najstnika Joshuo Zirkzeeja, ki je ob prvem dotiku z žogo zadel za pomembno zmago. Tri dni zatem je vstopil še proti Wolfsburgu in znova je odločil tekmo, kjer do 85. minute ni bilo zadetkov.

Z Davidom Alabo sta tolažila Neymarja, ki je točil solze po grenkem porazu v finalu. Foto: Reuters
Z Davidom Alabo sta tolažila Neymarja, ki je točil solze po grenkem porazu v finalu. Foto: Reuters

Rummenigge mu je v Londonu za rojstni dan poklonil svinčnik
Po januarskih pripravah v Dohi je bil Bayern že na precej višji ravni. Le Leipzig je v letu 2020 prišel do remija, ko sta 9. februarja na Allianz Areni mreži mirovali.

Po zmagi nad Chelseajem na Stamford Bridgeu 25. februarja s 3:0 mu je Rummenigge v govoru na sprejemu v hotelu za rojstni dan poklonil svinčnik in dodal, da bo z njim podpisal novo pogodbo do leta 2023.

Avtocesta do dvojne krone
66 dni premora zaradi pandemije novega koronavirusa ni Flicka prav nič zmotilo. Bayern je dobil vseh preostalih deset tekem in zanesljivo osvojil 30. naslov nemškega prvaka in 20. pokalno lovoriko.

Osmica proti Barci bo šla v anale
12 dni dopusta tudi ni škodovalo igralcem, ki so bili z mislimi pri Ligi prvakov. Že na povratni tekmi proti Chelseaju se je pokazalo, da je pripravljenost odlična. V Lizbono je Bayern prišel kot favorit za naslov. Epska zmaga nad Barcelono z 8:2 je le še podkrepila to ugotovitev. Proti Lyonu v polfinalu je bilo treba že bolj garati (3:0).

V finalu potegnil ključno potezo in stavil na Comana
Flick ni zamenjal udarne enajsterice. Edino spremembo je naredil pred finalom na stadionu Luz. Ivana Perišića je zamenjal s Kingsleyjem Comanom. Francoz je dosegel odločilni zadetek proti svojim rojakom.

"Navdušen sem nad finalno predstavo. Ni bilo lahko 96 minut obdržati mreže nedotaknjene. Mnogi so dejali, da nam ne bo uspelo ustaviti treh izjemnih napadalcev PSG-ja. Ekipa je bila zelo kompaktna in disciplinirana. Treh lovorik ne moreš osvojiti po naključju. Res nam je žal, da smo vse tri lovorike osvojili brez navijačev. Vsi si želimo, da bodo gledalci kmalu znova na stadionih," je finalno predstavo proti Parižanom ocenil Flick.

S trenerjem PSG-ja Thomasom Tuchlom se poznata že dolgo časa. Foto: Reuters
S trenerjem PSG-ja Thomasom Tuchlom se poznata že dolgo časa. Foto: Reuters

Lewandowski kandidat za nogometaša leta
Bavarci so imeli kar nekaj izstopajočih posameznikov. Robert Lewandowski je najboljši strelec Lige prvakov s 15 goli in najresnejši kandidat najboljšega nogometaša leta 2020. Predsednik Fife Gianni Infantino je zagotovil, da bodo nagrado podelili, saj je bil finale odigran. Manuel Neuer je v polfinalu in finalu obdržal mrežo nedotaknjeno.

"Po navadi nočem izpostavljati posameznikov. Seveda je Lewandowski dosegel 15 golov v Ligi prvakov. Zagotovo je kandidat za Fifino nagrado v tej sezoni. Vedel sem tudi, da je Coman v odlični formi, in moja izbira ni bila napačna. Neuer nas je obdržal v igri. Res je najboljši vratar na svetu. Brez njegovih obramb bi se lahko odvilo tudi drugače," je poudaril Flick.

Rekordna sezona v Ligi prvakov
Pod njegovim vodstvom so Bavarci nanizali 21 zmag zapored in Ligo prvakov so končali z enajstimi zmagami na enajstih tekmah, kar je rekord najelitnejšega klubskega tekmovanja na svetu.

"Na treningih sem opazil, da smo vsak teden boljši. Januarja sem v Dohi opazil, da si vsi igralci zares želijo osvojiti predvsem Ligo prvakov. Uživati je treba v trenutku. Zdaj imamo ta pokal z "velikimi ušesi". 14 dni bomo uživali v tem uspehu, nato pa si bomo zastavili nove cilje," je na novinarski konferenci še dodal Flick.

Šesti trener s trojno krono
Trojno krono so pred njim osvojili le sir Alex Ferguson z Manchester Unitedom leta 1999, Pep Guardiola z Barcelono leta 2009, Jose Mourinho z Interjem leta 2010, Jupp Heynckes z Bayernom leta 2013 in Luis Enrique z Barcelono leta 2015.

Naslednji izziv bo petoligaš Düren
Odmor bo res kratek, saj je že 11. septembra na sporedu 1. krog nemškega pokala. Petoligaš Düren je v soboto presenetljivo ugnal Alemannio iz Aachna (v sezoni 2006/07 so bili člani Bundeslige) z 1:0 in bo izzval evropske prvake. Predsednik Dürna Wolfgang Spelthahn je velik navijač Bayerna in upa, da bodo na največji tekmi v zgodovini kluba lahko tudi navijači. Vsaj v omejenem številu.

Flick: Neverjetno, kaj smo dosegli