Frank Lampard je še vedno zelo zagrizen na treningu. Med letoma 2001 in 2014 je pustil neizbrisen pečat na Stamford Bridgeu. Vrhunec kariere je doživel v Münchnu, kjer je dvignil pokal za naslov evropskega prvaka. Foto: Reuters
Frank Lampard je še vedno zelo zagrizen na treningu. Med letoma 2001 in 2014 je pustil neizbrisen pečat na Stamford Bridgeu. Vrhunec kariere je doživel v Münchnu, kjer je dvignil pokal za naslov evropskega prvaka. Foto: Reuters

"Finale dahoam" (finale doma) je eden najbolj bolečih spominov za navijače Bayerna. 19. maja 2012 so Bavarci izgubili finale Lige prvakov na Allianz Areni proti Chelseaju po streljanju enajstmetrovk, potem ko se je tekma po 90 in 120 minutah končala z 1:1.

Bayern je imel ogromno premoč (streli 23:6, v okvir 6:3, koti 20:1, posest 64:36 %). Thomas Müller je v 83. minuti zadel z glavo za 1:0 in vse je kazalo na veliko zmago na domačem stadionu. Dve minuti pred koncem je izjemni napdalec Didier Drogba z glavo izenačil po edinem kotu za modre. To je bila edina priložnost Londončanov na tekmi.

V podaljšku je Petr Čech ubranil strel Arjena Robbna z bele točke. Pri izvajanju enajstmetrovk je Bayern povedel s 3:1, ko je zadel Manuel Neuer. Ivica Olić ni bil natančen, Bastian Schweinsteiger je zadel vratnico, Drogba pa je zagotovil Chelseaju naslov evropskega prvaka.

Manuel Neuer je pred osmimi leti ubranil strel Juana Mate v prvi seriji, vendar to ni bilo dovolj za naslov Bayerna. Foto: Reuters
Manuel Neuer je pred osmimi leti ubranil strel Juana Mate v prvi seriji, vendar to ni bilo dovolj za naslov Bayerna. Foto: Reuters

Lampard pred osmimi leti dvignil pokal v Münchnu
Prestižni pokal je na Allianz Areni dvignil kapetan Frank Lampard, ki bo v torek zvečer na klopi Chelseaja.

Modri so v soboto premagali Tottenham z 2:1 in so trenutno na četrtem mestu Premier lige, ki zagotavlja nastop v Ligi prvakov tudi v naslednji sezoni. Tudi proti Manchester Unitedu prejšnji ponedeljek je Chelsea prikazal precej več kot kaže končni izid 0:2. Videosodnik je razveljavil dva zadetka, prvega zelo sporno in tudi Harry Maguire bi si zaslužil izključitev že v prvem polčasu.

Poškodovani so N'Golo Kante, Callum Hudson-Odoi in Christian Pulisic. "Čaka nas 180 minut boja. Koncentracija mora biti na najvišji ravni. V napadu moramo tvegati, v obrambi pa si ne smemo privoščiti tega. Bayern ima zunajserijskega napadalca. Lewandowski je že vrsto let najboljši strelec nemške lige. Ogledal sem si veliko tekem Bayerna in prav Lewandowski je njihov glavni adut. Bayern ima zares močno zasedbo, ki lahko tudi zmaga v Ligi prvakov. Naša naloga je, da ustavimo njihove glavne igralce," je razmišljal Lampard.

Hansi Flick bo v torek prvič vodil ekipo v izločilnih bojih Lige prvakov. Foto: Reuters
Hansi Flick bo v torek prvič vodil ekipo v izločilnih bojih Lige prvakov. Foto: Reuters

Kimmich: V garderobi se nihče ni pogovorjal o finalu pred osmimi leti
Bayern je prvič osvojil maksimalnih 18 točk v skupinskem delu, vendar Crvena zvezda, Olympiacos in tudi Tottenham niso bili enakovredni tekmeci. V Bundesligi je imel jeseni štiri točke zaostanka za Leipzigom, zdaj pa ima točko naskoka pred rdečimi biki in obeta se še napet boj za solatni krožnik, ki že sedem let domuje v Münchnu.

"V garderobi se sploh nihče ni pogovorjal o finalu pred osmimi leti. Finale sem gledal po televiziji in seveda sem bil razočaran. To je nova tekma, ne gre za maščevanje. Igralci, ki so izgubili finalno tekmo doma, so leto zatem dvignili pokal in vse se je izravnalo. Mlajši igralci želimo osvojiti Ligo prvakov," je povedal Joshua Kimmich, ki se je v zadnjih sezonah razvil v nepogrešljivega člana udarne enajsterice.

"Chelsea smo spremljali na zadnjih tekmah. Ogledali smo si posnetke v hotelu. V Angliji se vse vrti okoli Liverpoola, Chelsea pa je četrti in nima konstantnih predstav. To prav nič ne pomeni za dve tekmi osmine finala. Lani smo izpadli proti Liverpoolu, ki je bil favorit. Na prvi tekmi na Anfieldu nam ni uspelo zadeti, in to nas je na koncu pokopalo. Tokrat nismo v podrejeni vlogi. Ekipe iz Premier lige so v pretekli sezoni prevladovale v Evropi. Mislim, da je tudi Bundesliga močna. Vsekakor se lahko enakovredno kosamo z najboljšimi angleškimi ekipami," je dodal Kimmich.

Flick pričakuje, da bo Chelsea pritisnil
Trener Hansi Flick je danes praznoval 55. rojstni dan. Uspelo mu je preporoditi Bavarce, potem ko je na začetku novembra nasledil Nika Kovača v vlogi glavnega trenerja.

Lionel Messi je zablestel proti Eibarju in je najzaslužnejši, da je Barcelona znova na vrhu španskega prvenstva. Foto: Reuters
Lionel Messi je zablestel proti Eibarju in je najzaslužnejši, da je Barcelona znova na vrhu španskega prvenstva. Foto: Reuters

"Lampard je prevzel mlado ekipo. Nanizal je dobre izide, zasluži si pohvale, saj kaže, da bo Chelsea tudi v naslednji sezoni igral v Ligi prvakov. Lahko zaigrajo zelo sproščeno, še posebej na domačem stadionu so zelo nevarni. Pričakujem, da bodo napadli in v uvodnih minutah nam ne bo lahko. Večkrat sem bil že na Stamford Bridgeu, zadnjič lani v polfinalu proti Eintrachtu. Spomladi smo ujeli pravi ritem in samozavesti nam ne manjka," je razmišljal nekdanji pomočnik Joachima Löwa na klopi nemške reprezentance.

Lewandowski v življenjski formi
Stavi na najboljšega strelca Bundeslige Roberta Lewandowskega, ki je v petek zagotovil zmago nad Paderbornom v 88. minuti. "Odkar sem na klopi Bayerna, smo zadeli na vsaki tekmi, razen z Leipzigom, kjer je bilo 0:0. Mislim, da je Lewandowski v življenjski formi, in upam, da bo to jutri tudi dokazal. Postal je pravi vodja ekipe."

Teden resnice za Barcelono
Barcelona je nepričakovano prevzela vodstvo v prvenstvu. V soboto je Lionel Messi s štirimi zadetki potopil Eibar (5:0), Levante pa je šokiral madridski Real z 1:0. To je bil že drugi spodrsljaj kraljevega kluba v zadnjih dveh krogih. Katalonci imajo pred nedeljskim el clasicom na stadionu Santiago Bernabeu v Madridu dve točki naskoka. Pred velikim obračunom jih čaka še gostovanje v Neaplju.

Gennaro Gattuso pričakuje velik boj proti Barceloni. Njegovi izbranci so ugnali Juventus z 2:1 in si pridobili samozavest za dve veliki preizkušnji. Foto: Reuters
Gennaro Gattuso pričakuje velik boj proti Barceloni. Njegovi izbranci so ugnali Juventus z 2:1 in si pridobili samozavest za dve veliki preizkušnji. Foto: Reuters

"Napoli se je zelo izboljšal na zadnjih tekmah. Čaka nas zahtevna naloga. Premagali so Juventus in Liverpool na domačem igrišču. Morda nismo glavni favoriti za naslov v tej sezoni, vsekakor pa imamo možnost," je povedal branilec Gerard Pique.

Setien bo debitiral v Ligi prvakov
"V zadnjih tednih smo ujeli pravi ritem. Upam, da bomo zadržali visok ritem z zadnje tekme. To bo moja prva tekma v Ligi prvakov. Seveda sem zelo motiviran. Na stadionu San Paolo je zelo težko igrati, čaka nas razgreto vzdušje," je dodal trener Quique Setien.

Napoli je v Serie A šele na šestem mestu. Izgubil je že devetkrat. Gennaro Gattuso še ni obrnil krivulje navzgor, potem ko je zamenjal Carla Ancelottija.

Gattuso hvalil Messija
"Proti Barceloni si ne smemo privoščiti slabih minut. Ne sme nas biti strah. Nikoli se ne ve, lahko tudi osvojimo Ligo prvakov. Messi ni najboljši le na igrišču, tudi zunaj zelenic je vzornik številnim otrokom. Nikoli ni imel spornih izjav," je pohvale zvezdniku Barcelone namenil Gattuso.

Gattuso: Hočem videti ekipo, ki zna trpeti

Osmina finala, prve tekme, torek ob 21.00:
CHELSEA - BAYERN

Verjetni postavi:

Chelsea: Caballero; Azpilicueta, Christensen, Rüdiger; James, Jorginho, Kovačić, Alonso, Mount, Abraham, Willian.

Bayern: Neuer; Pavard, Boateng, Alaba, Davies; Kimmich, Thiago; Coman, Müller, Gnabry; Lewandowski.

Sodnik: Clement Turpin (Francija)


NAPOLI - BARCELONA

Verjetni postavi:

Napoli: Meret, Di Lorenzo, Manolas, Maksimović, Mario Rui, Fabian Ruiz, Demme, Zielinski, Callejon, Mertens, Insigne.

Barcelona: ter Stegen, Semedo, Pique, Lenglet, Junior, Arthur, Busquets, De Jong, Messi, Griezmann, Fati.

Sodnik: Felix Brych (Nemčija)

Povratni tekmi bosta 18. marca.


Sreda ob 21.00:
REAL MADRID - MANCHESTER CITY
LYON - JUVENTUS

Povratni tekmi bosta 17. marca.


Odigrano prejšnji teden:
BORUSSIA DORTMUND - PARIS SG 2:1 (0:0)
Haaland 69., 77.; Neymar 75.

ATLETICO MADRID - LIVERPOOL 1:0 (1:0)
Saul Niguez 4.
Oblak (Atletico) je branil vso tekmo.
Povratni tekmi bosta 11. marca.

ATALANTA - VALENCIA 4:1 (2:0)
Hateboer 16., 62., Iličić 42., Freuler 57.; Čerišev 66.
Iličić (Atalanta) je igral vso tekmo.

TOTTENHAM - RB LEIPZIG 0:1 (0:0)
Werner 58./11-m
Kampl (Leipzig) zaradi poškodbe ni bil v kadru.

Povratni tekmi bosta 10. marca.