Joisp Iličić bo poleg Jana Oblaka edini slovenski nogometaš v izločilnih bojih Lige prvakov. Foto: Radio Koper/osebni arhiv
Joisp Iličić bo poleg Jana Oblaka edini slovenski nogometaš v izločilnih bojih Lige prvakov. Foto: Radio Koper/osebni arhiv

100-odstotno uspešni so bili angleški in španski klubi. V izločilne boje so se uvrstili Liverpool, Manchester City, Tottenham, Chelsea, Barcelona, Real Madrid, Valencia in Atletico Madrid. Odpadli so po en klub iz Nemčije, Italije in Francije. Iz Nemčije so se v osmino finala uvrstili Bayern, Borussia Dortmund in Leipzig, izpadel je Bayer Leverkusen. Iz Italije so napredovali Juventus, Napoli in Atalanta, izpadel je Inter. Popoln francoski izkupiček je pokvaril Lille. Med najboljših 16 sta se uvrstila Paris SG in Lyon.

Iličić bo spomladi igral v Ligi prvakov

Atalanta kot Newcastle pred 17 leti
Podvig drugega dela Lige prvakov je uspel Atalanti, ki je napredovala, potem ko je izgubila prve tri tekme. To je uspelo le še Newcastlu v sezoni 2002/2003. Za uvrstitev med 16 so Italijani najprej remizirali z Manchester Cityjem, nato doma premagali zagrebški Dinamo in v sredo zvečer v Ukrajini še Šahtar (0:3). Tako so se debitanti v Ligi prvakov, za katere poškodovani Josip Iličić ni igral, nepričakovano uvrstili med evropsko smetano. Kratko sta potegnila Šahtar in predvsem Dinamo, ki je ostal tudi brez Evropske lige.

Pet golov v Zagrebu – štiri v mreži Dinama

Dinamo in Crvena zvezda brez evropske pomladi
Brez evropske pomladi je v vzdihljajih tekme v Pireju ostala tudi Crvena zvezda. Beograjčani, ki jim je za Evropsko ligo zadostoval že remi, so proti Olympiacosu v 43. minuti zapravili enajstmetrovko, nato pa jih je v 87. minuti pokopal El Arabi, prav tako s strelom z enajstih metrov.

Oblak zaostal le za Dido
Rutinsko je svoje delo opravil Atletico Madrid, ki je napredoval po zmagi nad Lokomotivo iz Moskve. Jan Oblak je 25-ič ohranil mrežo nedotaknjeno. To mu je uspelo na 47. tekmi. Hitreje od njega je do tega mejnika prišel le nekdanji vratar Milana Dida.

Žreb v ponedeljek opoldne

Oblak na 25. tekmi Lige prvakov nepremagan

Žreb osmine finala bo v ponedeljek ob 12.00 v Nyonu. Ne morejo se pomeriti ekipe, ki so igrale v isti predtekmovalni skupini in ekipe iz iste države.

Prve tekme bodo od 18. do 26. februarja, povratne pa od 10. do 18. marca. Nosilci bodo povratne tekme igrali doma.

Nosilci:
PARIS SG
BAYERN
MANCHESTER CITY
JUVENTUS
LIVERPOOL
BARCELONA
RB LEIPZIG
VALENCIA

Nenosilci:
REAL MADRID
TOTTENHAM
ATALANTA
ATLETICO MADRID
NAPOLI
BORUSSIA DORTMUND
LYON
CHELSEA