Tom Hicks (desno) je skupaj z Georgeem Gillettom prevzel Liverpool, zaradi česar klub z Merseysida že dalj časa ne najde miru. Foto: EPA
Tom Hicks (desno) je skupaj z Georgeem Gillettom prevzel Liverpool, zaradi česar klub z Merseysida že dalj časa ne najde miru. Foto: EPA
George Gillett.
George Gillett je moral zaradi gospodarske krize prodati hokejski klub Montreal Canadiens. Z Liverpoolom še vedno vztraja. Foto: EPA
Sami Hyypiä in Xabi Alonso.
Sami Hyypiä in Xabi Alonso sta lani odigrala pomembno vlogo v izbrani enajsterici Liverpoola. Letos ekipa z Anfielda brez njiju ne najde pravega ravnovesja v igri. Foto: EPA
Rafael Benitez.
Pred Rafaelom Benitezom so težki časi. Mu bo uspelo Liverpoolovo barko iz razburkanega morja pripeljati na varno? Foto: EPA
Malcolm Glazer.
Malcolm Glazer je navijačem Manchestra Uniteda v preteklosti povzročil nemalo sivih las. Foto: EPA
Navijači Manchester Uniteda.
Navijači Manchestra Uniteda so večkrat javno pokazali, kaj si mislijo o prevzemu kluba družine Glazer. Foto: EPA

Oba kluba sta med najbolj spoštovanimi klubi na svetu, skupno pa sta osvojila kar 114 lovorik (Liverpool dve več, torej 58). Toda nad njiju so se zgrnili temni oblaki. Na Anfieldu so po lanski odlični sezoni letos pričakovali ponovitev rezultatov, a so se vsa pričakovanja porušila še pred novim letom, medtem ko tudi United ne igra ravno blesteče, vendar je njihova največja težava gromozanski dolg, ki naj bi nastal zaradi lastnika, družine Glazer.

Liverpoolova lastnika brez denarja
Glavna krivca za "razpad sistema" pri Liverpoolu naj bi bila po mnenju navijačev lastnika George Gillett in Tom Hicks, ki sta zaradi zloma ameriškega gospodarstva izgubila ogromno denarja. Zaradi tega je bil Gillett, denimo, prisiljen prodati hokejski klub Montreal Canadiens, medtem ko nič bolje ne kaže Hicksu, ki pa si še vedno lasti bejzbolski klub Texas Rangers in hokejski Dallas Stars. Ob prihodu v klub sta obljubljala veliko (denar za nakup nogometašev, nov stadion ... ), a sta do danes prelomila vse obljube. Denar za nakupe nogometašev menedžer Rafael Benitez dobiva prek prodaje drugih igralcev in morebitnih nagrad (Hicks je med drugim v enem izmed intervjujev v ZDA dejal, da bo Liverpoolov dobiček uporabljal v preostalih dveh klubih), o stadionu, ki naj bi se začel graditi že leta 2006, pa ni ne duha ne sluha oziroma naj bi se začel graditi, ko se gospodarske razmere izboljšajo.

Klub z Merseysida je trenutno zadolžen za približno 300 milijonov evrov, večino denarja zaradi prevzema kluba in vzetih posojil s strani Gilletta in Hicksa dolguje škotski kraljevi banki.

Odhod dveh ključnih igralcev usoden?
Med poletjem sta klub zapustila Xabi Alonso in Sami Hyypiä. Oba sta bila v lanski sezoni dva izmed ključnih igralcev, še posebej Alonso, ki si je z odličnimi predstavami v rdečem dresu prislužil prestop v madridski Real. Prav Španec letos v igri Liverpoola še najbolj manjka, saj po njegovem odhodu Liverpoolčani enostavno ne najdejo pravega ravnovesja v vezni liniji, prav tako so izgubili odličnega organizatorja. Zaradi izjemno slabe igre v obrambi bi še kako prav prišel tudi Hyypiä, ki je v velikem slogu zavzel Bundesligo in je v največji meri zaslužen, da prvo mesto na lestvici trenutno zaseda njegov Bayer iz Leverkusna.

Vse to pa ne izpodriva dejstva, da so nekateri nogometaši, ki so blesteli v lanski sezoni, letos v izjemno slabi formi. Dirk Kuyt je bil lani junak, letos je popolnoma razočaral. Podobno bi lahko rekli tudi za kapetana Stevena Gerrarda, čigar raven igre je močno upadla, tesno pa mu sledi tudi celotna obramba, katere pomankljivost so prekinitve in visoke žoge. Svoje so zraven dodale še poškodbe, zaradi katerih je (bila) večina ključnih igralcev dalj časa odsotna (trenutno so, denimo, poškodovani Gerrard, Fernando Torres in Yossi Benayoun).

Ob točke tudi zaradi Beniteza in njegove trme
Velik del (če ne celo največji) odgovornosti nosijo tudi Benitez in njegovi pomočniki. Španec je že večkrat dokazal, da je odličen menedžer, ki pa se, ko gre ekipi slabo, zelo redko znajde in naredi pravo potezo. Njegove menjave po uri igre (med 60. in 65. minuto) so postale že kultne (in večkrat povsem nerazumljive), njegova trma in vztrajanje s taktiko, ki ne deluje, pa sta klub že večkrat pokopala. Poleg tega, vsaj tako se zdi, ne zna motivirati svojih varovancev, tako da se večkrat dogaja, da ti ob zaostanku ne pokažejo pravega boja. Zelo slabe poteze pa vleče tudi s prestopi in je pravo nasprotje njegovih predhodnikov Billa Shanklyja, Boba Paisleyja, Joa Fagana in Kennyja Dalglisha, ki so z izvrstnimi nakupi v 60., 70. in 80. letih prejšnjega stoletja gradili dinastije.

United se utaplja v rdečih številkah
Še slabše v finančnem smislu kaže Liverpoolovemu največjemu tekmecu Manchester Unitedu. Ta naj bi bil po podatkih različnih angleških medijev zadolžen za neverjetnih 850 milijonov evrov, ki so nastali z ogromnimi posojili, ki jih je za nakup kluba vzela družina Glazer. Ta skupaj z dvema investicijskima bankama išče mogoče rešitve iz nastale zagate. Spomnimo: Družina Glazer je za 900 milijonov evrov leta 2005 kupila rdeče vrage, pri čemer ji je s posojili pomagalo bančno podjetje JP Morgan. Prav zadnjemu United posojil še ni vrnil, zaradi česar se klub z Old Trafforda trenutno še vedno utaplja v rdečih številkah (ogromno denarja se zapravlja tudi za letne obrestne mere).

Nekaj alternativ za izhod iz krize
Glazerjevim teče voda v grlo, zato so že pomislili, da bi se (vsaj začasno) rešili z izdajanjem obveznic, s katerimi bi pridobili okoli 565 milijonov evrov. Strokovnjaki so prepričani, da lahko Glazerjevi z obveznicami pridobijo še veliko več denarja. Druga alternativa je prodaja centra za trening v vasici Carrington, ki naj bi bil ocenjen na 560 milijonov evrov, a se to verjetno ne bo zgodilo. Zadnja alternativa oziroma izhod v sili so prodaje nekaterih nogometašev, ki pa kljub vsemu najbrž ne bi dosegle želenega zneska. Prejšnjo sezono so rdeči vragi sicer končali z dobičkom (55 milijonov evrov), za katerega je bil v največji meri zaslužen rekordni prestop Cristiana Ronalda v Real Madrid. Brez tega bi na Old Traffordu imeli 36 milijonov evrov izgube, kar jasno nakazuje na njihov padec v začaran krog dolgov, iz katerega se bo angleški nogometni velikan stežka pobral.

Uefa razmišlja o sankcijah
Predsednik Evropske nogometne zveze Michel Platini je napovedal boj proti klubskim zadolžitvam, prvi ukrep pa je predstavil z idejo o t. i. finančnem "fair playu", prek katerega klubi z dolgovi ne bodo smeli igrati v Ligi prvakov oziroma v Evropski ligi. To je za tovrstne klube hud udarec, saj jim ti dve tekmovanji predstavljata pomemben del prihodkov. Vseeno pa tega načrta Uefa najbrž ne bo v celoti izpeljala, saj se je treba zavedati, da je večina evropskih nogometnih klubov zadolženih (z izjemo Man Cityja, ki je kot vreča brez dna, in Chelseaja, ki je z Abramovičevo pomočjo dolgove enostavno odpisal). Najelitnejši evropski nogometni tekmovanji si je brez najboljših klubov iz Anglije, Italije, Španije, Nemčije in Francije zares težko predstavljati, z izključitvijo klubov iz Evrope pa bi še najbolj izgubila prav Uefa.